Osijek, 09. 10. 2024., Vikarijat, Hrvatski institut za Kibernetičku sigurnost, CSC 24, otvaranje, SNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST
9.10.2024., 18:19
MEĐUNARODNA KONFERENCIJA

Od kibernetičkih prijetnji možemo se zaštititi umjetnom inteligencijom

Prof. Žagar istaknuo je da je u sprječavanju napada važno održavanje digitalne higijene

U Osijeku je u srijedu otvorena osma zaredom međunarodna konferencija o kibernetičkoj sigurnosti Cyber Security Conference (CSC 24), s glavnom temom "Umjetna inteligencija u kibernetičkoj sigurnosti".

Konferencija okuplja vodeće stručnjake iz IT industrije, akademske zajednice i poslovnog sektora koji će zajednički istražiti izazove i mogućnosti koje umjetna inteligencija (UI/AI) nudi u zaštiti od sve složenijih kibernetičkih prijetnji. Uz bogat program koji uključuje istaknute govornike, panel-diskusije i radionice konferencija je idealna prilika za upoznavanje s najnovijim UI tehnologijama u području kibernetičke sigurnosti, razmjenu iskustava s kolegama i otkrivanje inovativnih rješenja koja mogu pridonijeti zaštiti od sveprisutnih kibernetičkih prijetnji.

Prof. dr. sc. Drago Žagar, predsjednik Hrvatskog instituta za kibernetičku sigurnost, koji je organizator Konferencije, ističe kako umjetna inteligencija može biti opasnost, ali isto tako i alat za sprječavanje napada.

- S jedne strane razmatrat ćemo na koje se sve načine napadači koriste umjetnom inteligencijom, a s druge strane vidjeti kako umjetnu inteligenciju možemo iskoristiti za zaštitu od kibernetičkih napada - rekao je Žagar, koji ističe važnost održavanja digitalne higijene.

Osijek, 09. 10. 2024., Vikarijat, Hrvatski institut za Kibernetičku sigurnost, CSC 24, otvaranje, SNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST

- To znači da u svakom trenutku moramo biti oprezni, pripaziti gdje radimo i što radimo, kako bismo se na najbolji mogući način zaštitili od potencijalnih napada koji vrebaju praktički iza svega čime se služimo, od elektroničke pošte, pristupa različitim sadržajima do kupnje preko weba i različitih aplikacija - napominje Žagar.

Osobito su u digitalnom okruženju ugroženi oni najranjiviji - djeca, pa i na ovogodišnjoj konferenciji sudjeluje Centar za nestalu i zlostavljanu djecu.

- Brojke su i dalje zabrinjavajuće. Prošle je godine bilo 460 kaznenih djela iskorištavanja djece za pornografiju, što je u odnosu prema dvije godine prije porast od 50 posto - upozorava ravnatelj Centra Tomislav Ramljak te napominje kako je važno konstantno podizati svijest o ovoj problematici i raditi na preventivnim aktivnostima, što se osobito odnosi na roditelje.

Osijek, 09. 10. 2024., Vikarijat, Hrvatski institut za Kibernetičku sigurnost, CSC 24, otvaranje, SNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST

- Uz razgovor i kvalitetan odnos važna je i edukacija. Djecu treba uputiti u digitalni svijet u kojem provode više vremena nego u stvarnom svijetu. Prema našim saznanjima, roditelji često misle da se iskorištavanje djece ne događa u Hrvatskoj, međutim, brojke pokazuju nešto posve drukčije te i ovim putem apeliram na njih da se educiraju o osnovama kibernetičke sigurnosti. Kao što djecu uče ponašanju u prometu, tako ih trebaju učiti i o pravilima ponašanja u digitalnom svijetu - poručuje Ramljak.

CILJEVI HIKS-a

Cilj je Hrvatskog instituta za kibernetičku sigurnost unaprjeđivanje informacijske sigurnosti u Republici Hrvatskoj, pružajući svojim članovima, stručnjacima u području kibernetičke sigurnosti i općoj populaciji priliku za razmjenu znanja, edukaciju i profesionalni rast.

Zamjenik župana OBŽ-a Josip Miletić čestitao je u izjavi za medije organizatorima konferencije koja se bavi ovom sve aktualnijom temom te poručio kako "svi moramo biti oprezni pri korištenju internetom, društvenim mrežama i svime što može izazvati glavobolje", a zamjenica gradonačelnika Jasenka Crnković izrazila je zadovoljstvo što stručnjaci na međunarodnoj razini u Osijeku razmjenjuju iskustva i informacije koje će pomoći da "zaštitimo sebe, svoje privatne i poslovne podatke, infrastrukturu, a pogotovo djecu i mlade, kojima su digitalne tehnologije itekako dostupne". 

Osijek, 09. 10. 2024., Vikarijat, Hrvatski institut za Kibernetičku sigurnost, CSC 24, otvaranje, Goran OparnicaSNIMIO BRUNO JOBST

Goran Oparnica

BRUNO JOBST
Osijek, 09. 10. 2024., Vikarijat, Hrvatski institut za Kibernetičku sigurnost, CSC 24, otvaranje, Tomislav RamljakSNIMIO BRUNO JOBST

Tomislav Ramljak

BRUNO JOBST
Osijek, 09. 10. 2024., Vikarijat, Hrvatski institut za Kibernetičku sigurnost, CSC 24, otvaranje, JOsip Miletić; Jasenka CrnkovićSNIMIO BRUNO JOBST

Josip Miletić i Jasenka Crnković

BRUNO JOBST
Osijek, 09. 10. 2024., Vikarijat, Hrvatski institut za Kibernetičku sigurnost, CSC 24, otvaranje, Drago ŽagarSNIMIO BRUNO JOBST

Drago Žagar

BRUNO JOBST