Jelena Kovačević i Rebeka Glavaš

Jelena Kovačević i Rebeka Glavaš

BRUNO JOBST
8.10.2024., 12:52
SAMOSTALNA IZLOŽBA REBEKE GLAVAŠ

Sanja i crtežom otkriva tajne vilinskoga svijeta

Za Rebekin su rad karakteristične grafičke

modulacije, crtačke teksture, fini raspon linija...

Osječanka Rebeka Glavaš u ponedjeljak, 7. listopada imala je rođendan. Postoji li ljepša rođendanska proslava za mladu umjetnicu od prve samostalne izložbe, gdje je okružena ljudima koji je vole i cijene njezin rad? Ne postoji, reći će Rebeka, a s njom će se složiti i mnogi drugi.

BRUNO JOBST

Umjetnica s ADHD-om

Izložba slika mlade umjetnice Rebeke Glavaš otvorena je jučer u prepunom atriju osječkog Arheološkog muzeja. Naslovljena "Bolji život: Tajna vilinskog svijeta", a organizirali su je Klinika za kreativnost, Akademija za umjetnost i kulturu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera i Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek.

BRUNO JOBST

Ovo je prva samostalna izložba Rebeke Glavaš, koja ima samo 21 godinu, no to je ujedno treće veliko umjetničko ostvarenje ove mlade umjetnice. Do sada je samostalno napisala i ilustrirala knjigu pod nazivom "Priča o Avanu i Mrku", nježnu i suosjećajnu priču o nepravdi, siromaštvu i velikoj ljubavi između majke i malog vilenjaka Avana. Osim toga Rebeka je autorica svih ilustracije u knjizi Verice Sikore "Srebrni jelen - Lucijin izbor". Ali to nije sve. Ova svestrana djevojka uz to ima nekoliko knjiga u rukopisu, povremeno je kiparica, slikarica, crtačica stripova, kao i vrsna plivačica.

Izložba je i prodajnoga karaktera. Za kupnju Rebekinih djela ili majica s otiskom nazovite 098 983 6373 (Marija)

Ponos i uzbuđenje na otvorenju izložbe nije krila Rebekina majka Vedrana Makarović: "Rebekin sam talent primijetila vrlo rano, a posebice u njezinoj devetoj godini, kada je sudjelovala u natjecanju za najbolji strip te je svojim crtežom 'Ružno pače' osvojila prvu nagradu. Rebeka je osoba s ADHD-om, kao dijete s posebnim potreba uz pomoć nas roditelja, pedagoga i psihoterapeuta izvukla je ono najbolje - da se osjeća dobro i poželjno u društvu i da pokaže što ona društvu može dati. Kao mama ove umjetnice, zapravo djeteta koje je vilenjak, mogu samo reći da sam naučila o vilenjacima dvije stvari. Prva je da su vilenjaci posvuda oko nas, a druga da svaki vilenjak bira svoga roditelja kad se rodi i zbog toga sam počašćena što sam izabrana za majku ovakvoga djeteta - rekla je Rebekina majka Vedrana.

BRUNO JOBST

Izložbu je postavila profesorica na FAZOS-u i Akademiji za umjetnost i kulturu Jelena Kovačević: "Rebeka ima gotovo 200 crteža i od te je hiperprodukcije bilo iznimno teško izabrati 50 radova, koliko ih stane u ovaj prostor u Arheološkom muzeju. Ova izložba donosi izuzetan i bogat opus. Poglavito su to crtački radovi u kojima Rebeka pokazuje svoju strast prema svakodnevnom stvaranju, crtanju, što znači da ta potreba dolazi odnekud iznutra. Za njezin su rad karakteristične grafičke modulacije, crtačke teksture, fini raspon linija. Uglavnom su to monokromatski, crno-bijeli radovi, zapravo njezin je izraz ponudio Osijeku nešto novo, drukčije, a što opet možemo svrstati u umjetničko područje, u svijet umjetnosti i umjetničke scene grada Osijeka."

KAD NE CRTA - PLIVA I OSVAJA MEDALJE

Rebeka se bavi plivanjem, članica je Plivačkog kluba osoba s invaliditetom Delfin. Osvojila je niz medalja: devet zlatnih, 13 srebrnih i 13 brončanih. Vlasnica je i 26 diploma. Pliva slobodni, leđni i prsni stil, na 50 i 100 metara.

Rebeka Glavaš bila je veoma uzbuđena na otvorenju svoje samostalne izložbe. Rekla nam je da je završila OŠ Jagode Truhelke, a potom i Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn u Osijeku, u kojoj je mnogo naučila o svojoj velikoj ljubavi - crtanju i slikanju.

BRUNO JOBST

Prije svega - crtačica

“Prije svega sam crtačica. Volim crtati, ali i šminkati se te slušati rock-glazbu. Moj je talent otkriven kad sam imala devet godina, ali sam uvijek kao dijete crtala. Smatram da sam taj talent naslijedila od mame, koja je isto kao i ja, dok je bila djevojčica, crtala i pisala zbirke knjiga i pjesama. Motivi mojih crteža su vilenjaci, cvijeće, leptiri... Držim da prava umjetnost nastaje kada dugo i svaki dan crtaš jer ona ne može nastati odmah, preko noći", rekla je Rebeka.

BRUNO JOBST
BRUNO JOBST

Kako je sve počelo? "Kada sam imala devet godina, počela sam sanjati vilenjake. Velika mi je inspiracija umjetnik Zdenko Bašić, posebno važan trenutak u mom životu bio je kad sam se susrela s njegovim ilustracijama", kaže Rebeka.

BRUNO JOBST

U početku je crtala stripove, a nakon susreta s Bašićevim ilustracijama počela je sama osmišljavati vilinske sage i tako je nastala njezina prva knjiga “Priča o Avanu i Mrku”. Ova njezina izložba zacijelo nije posljednja, svjedočit ćemo u budućnosti još mnogim umjetničkim djelima mlade, talentirane i kreativne umjetnice.

GOJKO MITIĆ