Osijek, 16. 07. 2024., Mackamama - Bikara, GPP, tramvaj - obuka, buduci vozaci, reportazaSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST
8.10.2024., 11:11
GPP OSIJEK UPOZORAVA GRAĐANE NA OPREZ

Opet pokušavaju Osječanima ukrasti podatke lažnom objavom na Facebooku

Po treći puta ove godine osječka tvrtka Gradski prijevoz putnika (GPP) upozorava građane da ne nasjedaju na prijevaru koja se širi društvenim mrežama.

- Oprez! Ponovno se putem Facebooka širi se lažna obavijest o akciji za karte. Nemojte otvarati poveznice koje se u njima nalaze jer se time izlažete riziku od krađe vlastitih bankovnih podataka. Ukoliko netko bude oštećen, molimo da slučaj prijavite Vašoj nadležnoj policijskoj upravi - upozorili su Osječane u ponedjeljak. Isto upozorenje poslali su iz tvrtke iz sredinom kolovoza, te početkom travnja.

Naime, Facebooku se ponovno pojavio plaćeni oglas koji je objavljen i tijekom kolovoza pod naslovom "Javni prijevoz Osijek" u kojem se navodi: "Posebna ponuda za stanovnike Osijeka! Povodom 17. obljetnice GPP Osijek! Kupite novu GPP Osijek kartu i uživajte u neograničenim vožnjama na svim vrstama javnog prijevoza tijekom 6 mjeseci za samo 2,35 EUR! Ne propustite priliku, ponuda vrijedi samo za prvih 500 kupaca! Ponuda vrijedi 7 dana! Više informacija na poveznici ispod!" - te je u nastavku naveden link koji građani trebaju "kliknuti".

Ispod lažne objave u komentarima su u kolovozu bile objave s raznih, vjerojatno lažnih, profila, uz fotografiju na kojoj pokazuju navedenu karticu, poznatu kao butra, s utisnutim riječima "17. obljetnica tvrtke", a komentatori navode da im ona "uštedi puno vremena i živaca". Sumnju u istinitost profila koji se ponosno javljaju kako su dobili karticu u lažnoj ponudi pobuđuje i navodno muški profil koji komentira u ženskom rodu kako sve funkcionira i piše "sretna sam".

Prijevara građana na Facebooku
GPP OSIJEK

Kada je osječki GPP upozorio građane na prijevaru u kolovozu u komentarima su im se javljali već prevareni građani koji su navodili kako su kasno vidjeli upozorenje te su u link ispod lažne objave upisivali svoje osobne podatke.

Osječka tvrtka građane je upozorila na prijevaru i 5. travnja ove godine tada se pojavio prvi lažni oglas, a iz GPP-a su upozorili: "Dragi korisnici našeg prijevoza, pojavio se plaćeni oglas koji nije ni jednim dijelom dio naše kampanje te ima svrhu iskoristiti vaše podatke. Molimo sve da ne idu na poveznicu koju lažni oglas nudi". Tada je pod nazivom "Godišnja poklon karta za stanovnike Osijeka" u plaćenom oglasu pisalo: "Dobijte plastičnu karticu 'Godišnja opća kartica' za godišnje besplatne vožnje!... 'GPP Osijek' pokreće akciju podrške stanovništvu nakon povećanja tarifa. Prijavite se do 10. travnja 2024. Kliknite na poveznicu."

Podsjetimo Gradski prijevoz putnika bio je meta kibernetičkih kriminalaca i sredinom studenog 2022., kada su hakeri na videozidovima objavili eksplicitni sadržaj. "GPP je bio pod hakerskim napadom kojim su obuhvaćeni službena web-stranica, sustav videonadzora i oglasni prostori uz nadstrešnice iz sustava dijeljenih bicikala. Sukladno sa službenim procedurama u ovakvim situacijama, GPP je incident napada na web-stranicu prijavio hosting provideru, u čijoj je nadležnosti daljnja komunikacija s nadležnim institucijama, a napad na sustav videonadzora i oglasni prostor uz nadstrešnice iz sustava dijeljenih bicikala prijavljen je nadležnoj policijskoj postaji", poručili su nakon napada hakera iz te tvrtke 2022. godine.