Osijek, 04. 10. 2024, Ponovni radovi na već završenim radovima na rekostrukciji tramvajske pruge u Županiskoj ulici na diielju od Trga Ivana Pavla II. do ulice Hrvatske republike.Ispravljanje grešek kod odvodnje oborinskih voda.snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
8.10.2024., 06:00
NE TREBA BITI NESTRPLJIV

Nema “fušarenja”: Novi pristup radovima u Osijeku

Zapitajte se je li bolje odmah produžiti radove za nekoliko tjedana ili desetljeće trpjeti posljedice nečijeg propusta?

Dijelu sugrađana nije dobro sjela činjenica da je dio Županijske ulice, od križanja s Ulicom Hrvatske Republike do Trga Ivana Pavla Drugog, ponovno zatvoren za promet.

Opravdan potez

Nakon što se poslije dvije godine neprekidnih radova i zatvaranja pojedinih dionica, pa i cijelih gradskih ulica, situacija u središtu grada počela raščišćavati, uslijedio je novi zahvat. Nervoza pojedinaca stoga je i razumljiva, no kad se novonastala situacija sagleda hladne glave, treba priznati da je taj potez posve opravdan. Dapače, pokazuje novo lice odgovorne gradske uprave.

O čemu je riječ? U Županijskoj ulici izvedeni su radovi na modernizaciji tramvajske pruge i prateće infrastrukture. Gradska je uprava uočila nedostatke i zatražila reakciju GPP-a. Riječ je o dijelu koji se tiče oborinske odvodnje, zbog čega je pri većim oborinama dionica pruge od Trga pape Ivana Pavla II. do Ulice Hrvatske Republike plivala u vodi.

“Reagirali smo prema nadzornim inženjerima te poslali zahtjev izvođaču radova kako bi se nedostatak sanirao, s obzirom na to da ova dionica još nije dobila uporabnu dozvolu", izvijestio je Goran Pajnić, direktor GPP-a. Istovremeno iz gradske uprave poručuju kako se novac koji se izdvaja za projekt rekonstrukcije i modernizacije tramvajske infrastrukture "želi utrošiti na pravi način", te se neće dopustiti da izvođač "izvede radove na način koji neće odgovarati potrebama Osijeka i građana". Odlučno i jasno.

Osijek, 04. 10. 2024, Ponovni radovi na već završenim radovima na rekostrukciji tramvajske pruge u Županiskoj ulici na diielju od Trga Ivana Pavla II. do ulice Hrvatske republike.Ispravljanje grešek kod odvodnje oborinskih voda.snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ

Slično je i prije mjesec dana nastupio i gradonačelnik Ivan Radić, razriješivši gordijski čvor glavne višnjevačke prometnice - Grad Osijek za sada je o svome trošku obavio rekonstrukciju dijela propale ceste i izradu projektne dokumenatcije kompletne rekonstrukcije. Ali je istovremeno zatražio i sudsku ekspertizu kojom bi se trebalo utvrditi zašto je prometnica koja je izgrađena sredstvima iz gradskog proračuna prebrzo propala.

Glavna je višnjevačka ulica temeljito rekonstruirana 2011. godine, a uporabnu je dozvolu dobila 2013. godine, kad je građena i tramvajska pruga kroz dio Višnjevca. Ubrzo nakon radova došlo je do propadanja ceste, a kroz godine kolotraga i pukotina bilo je sve više.

Novi vjetrovi

- Bez obzira na to kad su radovi izvođeni, sve ćemo pratiti i na sve za što sumnjamo da nije odrađeno kako treba, reagirat ćemo. Moramo štititi Grad Osijek i proračun, i radovi se moraju izvoditi prema projektnoj dokumentaciji - rekao je tada gradonačelnik.

Ako nalaz vještaka Trgovačkog suda bude istovjetan njihovu, istaknuo je, Grad će tražiti nadoknadu štete, posljedično tome i pokrenuti tužbe protiv svih sudionika koji su doveli do opisane situacije.

Očito je, dakle, da su u gradskoj administraciji zapuhali novi vjetrovi. Ne čudi, jer u Osijeku se posljednjih godina, potpomognuto sredstvima iz europskih fondova i državnog proračuna, gradi više nego ikad prije, uz naglasak kako su mnoge od tih investicija namijenjene za buduće naraštaje. Dakle, riječ je o projektima koji moraju trajati i biti na korist onima koji sada stasaju u našem gradu. Ono što je prije, pokazuje se, prolazilo "ispod radara", više se neće dopustiti. Vratimo se na početak priče i Županijsku ulicu. Zapitajte se je li bolje odmah produžiti radove za nekoliko tjedana, pa dobiti kvalitetno rješenje, ili, kao u Višnjevcu, cijelo desetljeće trpjeti posljedice nečijeg propusta.

Ne treba stoga sada biti previše nezadovoljan i nestrpljiv, nego umjesto toga valja dati za pravo onima koji inzistiraju na točnosti i preciznosti.