DARKO PEJIĆ
8.10.2024., 17:21
DAN STARIJIH OSOBA

Najveći plesnjak Matice umirovljnika

Strpljivo, kako ih je i život naučio, članovi Matice umirovljenika Osijek dočekali su slobodan termin u dvorani u Josipovcu kako bi zajednički svečano proslavili Dan starijih osoba.

Marija Sužnjević, predsjednica MUH-a Osijek, kaže kako je sala bila zauzeta sve do sada, pa su napokon i oni došli na red da okupe članove iz baš svih gradskih i prigradskih podružnica na zajedničkoj večeri i plesu. Bilo ih je više od 150.

- Sala josipovačkog Hrvatskog doma je najveća i može nas primiti puno, da se ne "gužvamo" i da nam pritom ostane dovoljno prostora za ples, kad već toliko volimo uživati u tome. Počastili smo se čobancem, kolačima, umjereno i pićem, živom glazbom... Predivno je bilo - kaže Sužnjević.

Svečanost su uveličali nastupom članovi Matičina pjevačkog zbora, oduševili su umirovljenike svojim izvedbama pjesama i potvrdili zašto uvijek dobro kotiraju na Susretima umirovljeničkih zborova. Bila je to prigoda i da se prisjete početaka organiziranog okupljanja članova kroz Maticu umirovljenika u Osijeku.

- Drago mi je što su se članovi odazvali i danas u ovako velikom broju kao što su se odazvali na okupljanje kada je sve počelo. Mnoge su generacije kroz Maticu uživale u starosti, iako se mi ni danas u svojim godinama ne osjećamo starima. Još smo u duši mladi, veseli, što se vidi i po našim plesnjacima i zabavama, radionicama, putovanima i ostalim druženjima. Naš je zbor osnovan 1946. godine. Drago nam je prisjetiti se doba od kada Matica postoji - od 1946. godine - i ubraja se među najstarije organizacije civilnog društva u Hrvatskoj. Velik broj podružnica imamo ne samo u Osijeku nego i u Osječko-baranjskoj županiji, gotovo u svakom mjestu, najveća smo umirovljenička organizacija s jednim jedinim ciljem - da si mi stariji pomažemo međusobno u svemu te da još dugo poživimo i ovako se družimo - poručila je Sužnjević.

Matica inače organizira pomoć u nabavi zimnice, mesa, voća i povrća, kao i ogrjeva po povoljnijim cijenama i uz plaćanje na više rata, a njezini volonteri obilaze bolesne i nemoćne.

- Ustrajat ćemo u svim aktivnostima i podršci svima onima koji rade na poboljšanju materijalnog, zdravstvenog i ukupnog društvenog položaja umirovljenika i starijih ljudi - zaključila je Sužnjević.