IVAN RADIĆ, Bruxelles, Dani reagija i gradova, listopad 2024.

IVAN RADIĆ, Bruxelles

GRAD OSIJEK
8.10.2024., 21:48
Uz pomoć EU fondova gradimo Osijek

Europski tjedan regija i gradova 2024: Gradonačelnik Ivan Radić o provođenju kohezijske politike europskih gradova

Osječki gradonačelnik Ivan Radić sudjeluje na 22. Europskom tjednu regija i gradova te je nazočio uvodnom zasjedanju koje je ujedno i glavna politička debata 22. izdanja #EURegionsWeeka o budućnosti Europe iz perspektive njezinih regija i gradova.

Na zasjedanju, čije je ovogodišnje geslo "Osnažena zajednica", okupljenima su se obratili predsjednik Europskog odbora regija Vasco Alves Cordeiro, povjerenica Europske komisije za koheziju i reforme Elisa Ferreira te videovezom predsjednica Europskoga parlamenta Roberta Metsola.

IVAN RADIĆ, Bruxelles, Dani reagija i gradova, listopad 2024.

IVAN RADIĆ, Bruxelles

GRAD OSIJEK

Govornici su podsjetili na važnu ulogu kohezijske politike za budućnost Europe.

- Europski tjedan regija i gradova prilika je za jačanje naših kapaciteta i razmjenu iskustava i dobre prakse europskih gradova u provođenju kohezijske politike. Iako je Osijek hrvatski rekorder po povučenim sredstvima iz europskih fondova, za nas nema stajanja. U pripremi su projekti koje namjeravamo realizirati kroz europski ITU mehanizam, za što nam je osigurano rekordnih 55 milijuna eura. Uz pomoć izdašnih europskih fondova gradimo grad ne samo kako bismo podignuli kvalitetu života sadašnjim stanovnicima Osijeka već i generacijama koje će doći iza nas - istaknuo je u ovoj prigodi osječki gradonačelnik te podsjetio da su u ovom trenutku na području Grada Osijeka u javnom sektoru u tijeku infrastrukturni projekti vrijedni više od 350 milijuna eura, od čega je polovina europski novac.

VEZE S DRUGIMA

Predstavništvo koje u središtu europske administracije zastupa interese županija s krajnjeg istoka Hrvatske također ima potencijal razviti transnacionalne veze s drugim regijama Europske unije u svrhu promicanja međunarodne i regionalne suradnje i pružiti podršku hrvatskim tvrtkama koje žele ući na europsko tržište.

Gradonačelnik Radić se u Stalnom predstavništvu Republike Hrvatske pri EU-u sastao s opunomoćenom ministricom Kohezijske politike Nives Mazur-Kumrić. Na sastanku se razgovaralo o izazovima kohezijske politike i mogućnostima koje stoje na raspolaganju Gradu Osijeku.

Gradonačelnik Radić nazočio je i svečanom primanju predstavništva Slavonije, Baranje i Srijema u Bruxellesu.

Predstavništvo Slavonije, Baranje i Srijema u Bruxellesu, na inicijativu Osječko-baranjske županije, započelo je s radom u lipnju 2019. godine na temelju potpisanog sporazuma o suradnji između svih pet slavonskih županija. Prethodno je Ured bio aktivan od 2007.godine u okviru Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje.

Glavni je cilj ovog predstavništva osigurati snažnu zastupljenost regionalnih interesa Slavonije i Baranje te lokalne industrije i tvrtki, kao i uspostaviti horizontalne veze s drugim regijama i europskim institucijama, kako bi pronašao hrvatske, europske i druge međunarodne resurse i partnere za projekte i programe koji su važni za regiju.