Osijek, 08. 10. 2024, Ilirska ulica, Udruga Ne ovisnost, predavanje dr.sc. Ivan Ćelić dr. med s Klinike za psihijatriju Vreapče, Odjel za dualne dijagnoze.snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
8.10.2024., 17:30
PREDAVANJE DR. SC. IVANA ĆELIĆA

Dualni je poremećaj pravilo, a ne iznimka

Osječka udruga za borbu protiv svih oblika ovisnosti "Ne-ovisnost" u utorak je u svojoj stambenoj zajednici organizirala predavanje "Specifičnost pristupa ovisnika s dualnom dijagnozom". Predavanje je bilo namijenjeno zaposlenicima terapijske zajednice, a vodio ga je jedan od najboljih stručnjaka iz područja ovisnosti, dr. sc. Ivan Ćelić, dr. med., voditelj Zavoda za dualne poremećaje Klinike za psihijatriju Vrapče.

Dualni je poremećaj psihijatrijski komorbiditet, što znači da osim dijagnoze ovisnosti postoji i neki drugi psihički poremećaj, objašnjava dr. Ćelić, napominjući kako je paradigma dualnog poremećaja kombinacija shizofrenije i heroinske ovisnosti.

- Shizofrenija je najteži psihički poremećaj, a heroinska ovisnost najteža ovisnost. Specifikum za Hrvatsku su kombinacije različitih ovisnosti, najčešće ovisnosti o alkoholu i PTSP-a u braniteljskoj populaciji. U nekom širem kontekstu to mogu biti poremećaji ličnosti u kombinaciji s različitim ovisnostima - tvrdi Ćelić.

Također ističe kako je dualni poremećaj zapravo pravilo, a ne iznimka.

- Ne možete za osobu koja je ušla u rehabilitacijski program u nekoj terapijskoj zajednici zbog problema ovisnosti zanemariti da ima još neku dijagnozu ili bolest zbog koje mora primati adekvatne lijekove. Ako ta osoba prima adekvatne lijekove, ona će kvalitetnije biti uključena u rehabilitacijski program i veća je vjerojatnost da će se oporaviti od ovisnosti - poručuje Ćelić.

Predsjednik Udruge za borbu protiv ovisnosti "Ne-ovisnost" i voditelj terapijske zajednice Tomislav Mišetić objasnio je da je predavanje dio projekta "Osnaži se", koji financira Ministarstvo zdravstva, a usmjeren je na resocijalizaciju ovisnika.

- Imamo edukaciju vezanu uz dualne poremećaje, ali i dio vezan uz superviziju jer se naši djelatnici susreću s osobama koje imaju dualne poremećaje. Bilo nam je potrebno znanje, a želimo riješiti i neke dvojbe koje naši djelatnici imaju u radu s tim osobama te mislim da je upravo dr. Ćelić prava osoba koja može dati odgovore na sva pitanja - zaključio je Mišetić.