Osijek, 05. 10. 2024., kod školjke, sajam antikviteta, sajam antikviteta - 10/24, maketa - ručno rađen Mercedes C klasa AMGSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST
5.10.2024., 13:42
PRVI OVOGODIŠNJI JESENSKI SAJAM ANTIKVITETA

Maketa "mečke" 150 eura, porculanski luster 100 a austro-ugarska razglednica 20 eura

Premda se prva listopadna subota pokazala u pravom jesenjem ugođaju s prohladnim i oblačnim prijepodnevom a prognoza na mobitelu najavljivala i 20-postotnu mogućnost kiše ništa od toga nije spriječilo izlagače da u velikom broju dođu u Park kralja Držislava kod Školjke i održe još jedan tradicionalni osječki Sajam antikviteta. Malo po malo iz svih smjerova laganim su koracima već oko 9 sati počeli pristizati i posjetitelji a kako je vrijeme odmicalo i kako su se valjda uvjerili da od kiše neće biti ništa tako se i broj Osječanki i Osječana povećao.

Za Petra je dolazak na Sajam antikviteta već stvar navike.

Samo da ne pada kiša sve ostalo me ne može zaustaviti da prvu subotu provedem ovdje dodaje ovaj umirovljeni hrvatski branitelj koji je izložio lijepu zbirku predmeta različitog asortimana.

-Dođem ovdje da u ugodnom društvu provedem vrijeme, uvijek nečega novog naučim, čujem a na koncu upoznam i neke nove ljude koje još nisam poznavao. Meni je prodaja u drugom planu, objašnjava Petar pokazujući nam najvrjedniji predmet svoje zbirke, porculanski luster izrađen u Mađarskoj prije 80 godina.

Kaže kako mu je jedna Osječanka koja dobro poznaje predmete od mađarskog porculana potvrdila da se radi o vrijednom i kvalitetnom lusteru.

On ga prodaje za 100 eura dok za 20 eura po komadu prodaje zbirku razglednica iz vremena Austro-ugarske monarhije. Sve su dobro očuvane a najstarija mu je razglednica iz 1873 godine.

Osječanka Željka na svom štandu prodaje nakit od prirodnih materijala, ručni rad. No nije samo nakit u pitanju već i štrikane kape živih boja i šalovi koje sama izrađuje.

-Radim to već nekoliko godina, ali bavim se još ja svačim drugim, slikam, aranžiram, pravim božićne vijence i svašta nešto, objašnjava nam vrijedna i po viđenom vrlo spretna sugrađanka.

Zaustavili smo se i kod makete Mercedesa AMG.

To je potpuno ručno rađena maketa i u originalnom pakovanju, kaže Fabijan dodajući kako je prodaje za 150 eura iako joj cijena na internetu dostiže i vrijednost od 250 eura.

Posebno nas je privukla jedna crno-bijela fotografija na drvenom slikarskom stalku.

Ovo je nekada nepobjediva ekipa kuglača Kandita snimljena na otvaranju automatske kuglane Kandita 1977 godine, reče nam Ivan.

Cijena?

-Nije na prodaju, kaže Ivan dodajući kako je slika ovdje samo za pokazati.

-Nisam trgovac nego kolekcionar i znam da ovdje dolaze mnogi samo vidjeti nešto zanimljivo iz svoje mladosti pa zato i izložim pokoji predmet, fotografiju ili što drugo iz osobne kolekcije, naglašava.

Rado je s nama podijelio i jednu primjedbu, na što kaže valjda ima pravo kao jedan od sudionika pokretanja Sajma antikviteta u Tvrđi sa Šimurdom i još nekim osobama.

-Sve više se ovdje prodaje stvari kojima ovdje nije mjesto i to me smeta, otkrio nam je Ivan.

Zanimljivo da danas nije bilo majstora od langošica ali je zato u ponudi bilo mnogih drugih prehrambenih proizvoda koje su po štandovima nudili OPG-ovi iz Osijeka i okolice. No da ne govorimo samo o hrani ili piću ovoga puta smo pitali Martu sa štanda OPG-a Katini lavandini iz Tenje što to naše dame i gospođe najviše traže.

Naime, riječ je o OPG-u koji proizvodi prirodnu kozmetiku za njegu lica i kože.

-Najviše je tražena Gavezova mast ali jako dobro idu i proizvodi za njegu lica i proizvodi kojima se rješavaju različiti problemi s kožom, poručila nam je Marta.

I tako svaki je Sajam antikviteta dobra prilika da se nešto nauči a za to su izlagači, trgovci uvijek spremni jer većina je njih ovdje da čakulaju, ubiju vrijeme a ako se nešto i zaradi "puna kapa".