BRUNO JOBST
5.10.2024., 16:06
DAN RUŽIČASTE VRPCE

Grad će plaćati prijevoz onkološkim bolesnicima

Prva je subota u listopadu rezervirana za humanitarnu akciju Dan ružičaste vrpce. Cilj je ovog događaja upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke i poticanje na razmišljanje i djelovanje u vezi s preventivnim pregledima. Akcija se održala na Trgu Ante Starčevića te je njome započeo ružičasti listopad - mjesec posvećen borbi protiv raka dojke.

Akciji se pridružio i osječki gradonačelnik Ivan Radić najavivši novu mjeru za onkološke bolesnike koju će financirati Grad Osijek. "Omogućit ćemo svim onkološkim bolesnicima besplatan prijevoz od kućnih vrata do KBC-a Osijek, čime želimo da zadrže kvalitetu života te da im olakšamo proces liječenja. Provedba ove mjere, u suradnji s Osječkim taxijem, počet će najkasnije iduće godine", najavio je Radić.

BRUNO JOBST

Rak dojke je, unatoč svim dosad poduzetim preventivnim aktivnostima, znatno unaprijeđenoj dijagnostici i liječenju, još najčešći rak u žena te jedan od vodećih uzroka smrti od raka u žena.

Nikola Kraljik, dr. med., spec. javnog zdravstva i tajnik Gradske lige protiv raka Osijek, naglasio je da je potrebno osnažiti svaku ženu da redovito ide na mamografiju, ali i na druge preglede, poput ginekološkog. "Nema biranja iz košarice plodova. Trebamo uzeti sve ono što nam sustav nudi da bismo spasili i očuvali svoje zdravlje i svoje živote", istaknuo je dr. Kraljik.

BRUNO JOBST

Pozvao je i sve žene u dobi od 50 do 69 godina da se uključe u nacionalni program te odazovu na mamografiju. Naravno, i one mlađe, a pogotovo starije, trebaju se kontrolirati jer bi zdravlj trebalo biti primarno u svakoj obitelji, a žene bi trebale poticati jedna drugu na preglede. Kraljik je istaknuo i rad Mammae Osijek - kluba žena liječenih na dojci, jer predstavlja jezgru ohrabrenja oboljelim ženama, a ove godine slavi 30. rođendan.

Tajnica kluba Željka Kifer objasnila je kako su u klubu otvoreni za sva pitanja operiranih žena, ali i onih koji samo žele saznati dodatne informacije o raku i preventivi. Organiziraju i kreativne radionice, a u posljednje dvije godine i zabave te izlete da bi podignuli socijalnu svijest pacijentica i odvukli ih od negativnih misli.

BRUNO JOBST