Osijek, 04. 10. 2024, Vukovarska ulica, United Collors of Benetton, Benetton Tekstil d.o.o.snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
5.10.2024., 07:30
POSLJEDICE UZDRMANOSTI TEKSTILNE INDUSTRIJE

Benetton će zatvoriti svoj pogon i otići iz Osijeka?

Tvrtka ima pogon u Nišu te se postavlja pitanje hoće li se onamo preseliti proizvodnja

Domaća tekstilna industrija izrazito je izvozno orijentirana, prosječno gotovo dvije trećine prihoda ostvaruje na inozemnim tržištima, pa je prva i osjetila negativne utjecaje recesije u sjevernoj Europi. Očitovalo se to smanjenjem narudžbi u veljači, a nastavilo se otkazivanjem narudžbi i nemogućnošću naplate potraživanja, što je rezultiralo gašenjem gotovo tisuću radnih mjesta u prvoj polovini godine.

Negativni se trend nastavlja, upozoravaju u Hrvatskoj gospodarskoj komori, i dodaju da je stalni izazov tom sektoru, koji je nisko akumulativan, konkurencija s istoka i proizvođači brze mode. Jedna od tvrtki koja je izravno pogođena globalnom konkurencijom talijanski je Benetton, koji posljednjih godina gomila gubitke. U 2022. netogubitak iznosio je 81 milijun eura, tvrtka je prošlu godinu htjela završiti s pozitivnom nulom, a na kraju je dug iznosio golemih 230 milijuna eura. Hoće li se i kako to odraziti na njihov proizvodni pogon u Osijeku? Prošlotjedna informacija o zatvaranju tekstilne tvrtke u Daruvaru kao osnovni razlog tog zatvaranja imala je podatak da tvrtka prestaje biti kooperant osječkog Benettona, i to zato što se i on seli iz Osijeka.

Benettonu smo poslali i službeni upit o tome seli li se iz Osijeka, ali do petka poslijepodne odgovor nismo dobili. Menadžment koji vodi osječki pogon nije ovlašten davati takve informacije, a upit koji je poslan u središnjicu tvrtke za sada je ostao bez odjeka. Sugovornici kod kojih smo provjeravali tu informaciju neslužbeno kažu kako se o odlasku Benettona iz Osijeka govori već određeno vrijeme. "Ali ni mi nemamo kod koga to konkretno saznati jer ovdašnji direktori o tome nemaju mandat razgovarati", kaže nam jedan sugovornik iz poslovnog svijeta. Drugi sugovornik pak potvrđuje kako je Benetton ovdje u Osijeku oduvijek bio prilično "zaključan" i bez veće želje za participiranjem u javnom životu grada.

OD 2005. GODINE

Benetton je, podsjetimo, u Osijek došao 2005. godine, kada je pokrenuo proizvodnju na prostoru i u pogonima MIO-a, uz pogodnosti koje je tada nudilo poslovanje unutar Slobodne zone Osijek. Taj su prostor potom i otkupili, nekoliko su ga puta i proširivali. Duže vremena, dok se nije razbuktala industrijska proizvodnja u Belišću, osječki Benetton bio je najveći izvoznik sa sjedištem u Osječko-baranjskoj županiji. Uz matičnu proizvodnju, bilo je i nekoliko kooperantskih tvrtki koje su radile za Benetton, u pravilu otvarali su ih talijanski državljani. Zapošljavali su domaću radnu snagu, većinom žene, za rad na šivaćim strojevima, no te su tvrtke bile podložne poslovnom odnosu s Benettonom. Onog trenutka kada im se to nije više isplatilo, bile su ugašene, a radnici otpušteni.

Posljednja vrjednija informacija o Benettonu bila je u proljeće 2022., kada je vodstvo te tvrtke primio osječki gradonačelnik Ivan Radić. Povod sastanka bila je investicija koju tvrtka, pod tadašnjim nazivom Olimpias tekstil (od svog dolaska nekoliko su puta promijenili službeni naziv, od Benettona Croatia, Olimpias tekstila do sadašnjeg Benetton tekstil), planira realizirati u ovoj i sljedećoj godini, a u okviru koje će proširiti proizvodne kapacitete i udvostručiti broj zaposlenih u osječkom pogonu. Riječ je o novih 230 do 300 radnih mjesta. U tom trenutku bilo je tristotinjak zaposlenih.

13.08.2021., Pozega - Radnicama pozeske tvrtke Orljava, koja je u vlasnistvu drzave najavljeno kako ce polovinom sljedeceg mjeseca dobiti otkaz. U toj tekstilnoj tvrtki u stecaju trenutno radi 170 radnika, uglavnom zena.rPhoto: Ivica Galovic/PIXSELL
višegodišnji negativni trendovi

Zaredali gubitci i stečajevi: U tekstilnoj industriji više od tisuću otkaza ove godine

U nekoliko navrata govorilo se o nezadovoljstvu radnika zbog niskih plaća i kršenja prava te pritiska koji se na njih stavlja u obavljanju zadanih poslova. U Benettonu Osijek danas je zaposleno nešto više od 400 djelatnika, a sve donedavno redovito su oglašavali potrebu za novim radnicima. Benetton ima pogon u Nišu u Srbiji, stoga se postavlja pitanje hoće li se onamo preseliti osječka proizvodnja. Prema dostupnim informacijama, ti su progoni manji od osječkog, pa se otvara pitanje hoće li presuditi troškovi radne snage. Oni su u Srbiji ipak niži nego u Hrvatskoj.