BRUNO JOBST
3.10.2024., 13:41
RANO OTKRIVANJE RAKA DOJKE

Pridružite se Danu ružičaste vrpce!

Humanitarna akcija Dan ružičaste vrpce, čiji je cilj upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke, u Hrvatskoj se uvijek obilježava prve subote u listopadu. Istodobno, sada već tradicionalno, na poziv međunarodne organizacije za rekreaciju (Sport za sve) svaki se prvi vikend u listopadu diljem svijeta obilježava Svjetski dan hodanja, a u Hrvatskoj i ujedno Nacionalni dan hodanja. Cilj je ovog obilježavanja poticanje građana da se u slobodno vrijeme, na otvorenom, unutar sigurnog okruženja uključe u organiziranu i stručno vođenu aktivnost hodanja i na taj način učine velik korak prema unaprjeđenju vlastitog zdravlja, poziva Nikola Kraljik, dr. med., specijalist javnog zdravstva, tajnik Gradske lige protiv raka Osijek i koordinator Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke i raka vrata maternice te Nacionalnog projekta Živjeti zdravo za Osječko-baranjsku županiju.

Ovogodišnje obilježavanje u Osijeku, u subotu (5. listopada) s početkom u 10 sati na Trgu Ante Starčevića organiziraju Mammae Osijek - klub žena liječenih na dojci, Gradska liga protiv raka Osijek i Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, u suradnji s KBC-om Osijek, Domom zdravlja Osječko-baranjske županije - Patronažnom službom, Medicinskom školom Osijek, ILCO-Osijek, IK-om Javor Osijek, Udrugom žena oboljelih od karcinoma jajnika JA KA Osijek i HULL - podružnicom Osijek, a uz potporu Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije, medija i građana.

“Zbog toga što je rak dojke unatoč svim dosad poduzetim preventivnim aktivnostima, znatno unaprijeđenoj dijagnostici i liječenju još uvijek najčešće sijelo raka u žena te među vodećim uzrocima smrti od raka u žena, želimo upozoriti na važnost odlaska žena, ali i muškaraca na redovite preglede dojki. Obilježavanjem ovog dana potičemo na razmišljanje i djelovanje u svezi s preventivnim pregledima i na aktivniju brigu o vlastitom zdravlju kao najvećem bogatstvu svake pojedine osobe.

DILJEM SVIJETA

Sve je počelo prije tri desetljeća, kada je u Americi akciju pokrenula neprofitna, humanitarna udruga za borbu protiv raka dojke, nazvana po svom simbolu Ružičasta vrpca. Danas ovaj humanitarni projekt uključuje više od 30 zemalja svijeta sa zajedničkim ciljem - upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke i povećati broj izlječenja. Mjesec je listopad u cijelom svijetu posvećen podizanju svijesti o važnosti brige za zdravlje dojki te rano otkrivanje i liječenje raka dojke.

Pozivamo žene, ali i muškarce koji također nisu pošteđeni od raka dojke, da nam se pridruže na Danu ružičaste vrpce, educiraju o važnosti prevencije ove bolesti, a darujući Ružičastu vrpcu svojima najmilijima ujedno ih potaknete na redovito pregledavanje svojih dojki, te podsjetite na važnost odaziva na preventivni pregled u okviru Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke. Istodobno želimo sugrađanima približiti važnost i protektivan utjecaj hodanja, kao tjelesne aktivnosti dostupne i provedive ljudima svih dobnih skupina, uključujući i one koji se nikada nisu bavili nekom tjelesnom aktivnošću, a što je prepoznato u prevenciji bolesti koje su posljedica modernog, sjedilačkog načina života", ističe dr. Kraljik uime organizatora.