Osijek, 03. 10. 2024, Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti Osijek, izložba otvorenje i panel rasprava; Škola za demokraciju.snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
3.10.2024., 17:03
“ŠKOLA ZA DEMOKRACIJU”

Nikica Torbica: Aktivni se građani ne rađaju, stvaraju se, ponajprije u školi

Nikica Torbica, doktorand Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti (FOOZOS) i član DKolektiva, autor je teksta, a Inja Pavlić fotografija, koje čine izložbu "Škola za demokraciju". Izložba je otvorena u četvrtak u sklopu Dana FOOZOS-a.

- Izložba promišlja temu škole za demokraciju kroz različite perspektive, od učenika preko učitelja, ravnatelja do organizacija civilnog društva i profesora na fakultetu. Na taj način prikazujemo višeslojnost demokracije u obrazovanju. Aktivni se građani ne rađaju, oni se stvaraju, a to se radi ponajprije u školi - rekao je Torbica na otvorenju izložbe.
Slijedila je panel-rasprava, u kojoj su sudjelovali Ivica Šušak, bivši državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja; Emina Berbić Kolar, dekanica FOOZOS-a; Ivana Milas, izvršna direktorica Nansen dijalog centra, i Zrinka Šabić, ravnateljica OŠ Vladimira Becića, a moderirao je Nikica Torbica.

Osijek, 03. 10. 2024, Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti Osijek, izložba otvorenje i panel rasprava; Škola za demokraciju.snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ

- Godine 2018. išla sam na edukaciju za građanski odgoj i obrazovanje. Tada sam bila učiteljica, a učenici su mi postavljali brojna pitanja iz stvarnog života. Nisam znala kako im odgovoriti. Ova mi je edukacija pomogla u tome. Svoje sam znanje prenosila na učenike, no bitno je bilo i educirati roditelje, jer mnogi su me pitali što to znači građanski odgoj i obrazovanje - ispričala je Šabić.

U tom procesu bitnu ulogu imaju udruge, konkretno Nansen dijalog centar, potvrdila je Milas: "Učiteljima prenosimo iskustveno učenje kroz radionice, a neke teme odrađujemo prije sustava obrazovanja. Primjerice, nakon izbijanja rata u Ukrajini pripremili smo brošuru Kako razgovarati s djecom iz Ukrajine."

- Njegujemo suradnju s DKolektivom, Nikica je naš doktorand, a mi obrazujemo buduće učitelje i promičemo vrijednosti građanskog odgoja. RH, kao članica EU-a, treba imati definirani sustav građanskog odgoja, na svim razinama, od vrtića do visokoškolskih ustanova - rekla je dekanica Berbić Kolar.