SVEUČILIŠTE U SPLITU
3.10.2024., 06:30
ZELENA I PLAVA HRVATSKA

Ekosustavi Mediterana: Osijek, Split i Dubrovnik pokreću zajednički studij

Festival održivosti, manifestacija koju zajedno organiziraju Sveučilište u Splitu i Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, održava se od 1. do 3. listopada u Splitu, a naglasak stavlja, kako ističu organizatori, na zeleni (poljoprivreda, ekologija, otpad, zdravi uzgoj, prerada i konzumacija prehrambenih namirnica), plavi (morski resursi, ribarstvo) i žuti (energija, turizam) aspekt održivosti.

- Festival održivosti stručni je znanstveni i edukacijski skup u organizaciji Sveučilišta u Splitu i Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku proizašao kao rezultat dugogodišnje bliske suradnje znanstvenika i nastavnika ova dva sveučilišta. Festival se održava početkom akademske godine s naizmjeničnom organizacijom, a prvi je domaćin bilo Sveučilište u Osijeku 2023. godine. Program Festivala uključuje različite okrugle stolove, predstavljanje studijskih programa koji obrazuju stručnjake u navedenim područjima, sajam s prehrambenim proizvodima OPG-ova kao i proizvodima dvaju sveučilišta, radionice za djecu kojima se popularizira znanost i podiže razina svijesti o održivom razvoju, pripremanje tradicijskih jela iz Dalmacije i Slavonije. Središnji je dio Festivala znanstveni kongres o održivosti mediteranskih ekosustava - naveo je prof. dr. sc. Nikola Koceić-Bilan, prorektor za nastavu, studente i poslovanje splitskog sveučilišta.

U okviru manifestacije sveučilišta u Osijeku, Splitu i Dubrovniku potpisala su sporazum koji će omogućiti pokretanje procedure uspostavljanja združenog studija Održivi ekosustavi Mediterana. "Riječi pretvaramo u djela; povezujemo plavu i zelenu Hrvatsku uspostavljajući čvrste veze sa Sveučilištem u Osijeku, pa i Sveučilištem u Dubrovniku. Cilj nam je privući studente na diplomski studij koji će se izvoditi na ovim institucijama - studenti će prvu godinu, primjerice, pohađati u Splitu, a drugu u Osijeku. Planiran je upis 20 studenata godišnje - interesa ima, mahom među onima koji su ovdje završili prijediplomski studij", istaknuo je rektor splitskog sveučilišta, prof. dr. sc. Dragan Ljutić.

Prof. dr. sc. Vlado Guberac, rektor Sveučilišta u Osijeku, naglasio je kako je poljoprivreda strateška grana gospodarstva. U tom kontekstu rekao je kako će ove visokoobrazovne institucije ponuditi mladima, osobito onima koji već imaju obiteljska poljoprivredna gospodarstva i mogućnosti razvoja poslovanja, pregršt novih znanja.