Certilia, digitalna studentska iskaznica
IVAN ALILOVIĆ
3.10.2024., 06:30
GUŽVA NA ŠTANDU AKD-a na DOVIK-u

Certilia, digitalna iskaznica koja pomaže studentima

Certilia je dodatak hrvatskom digitalnom novčaniku s više funkcionalnosti

U okviru Dana otvorenih vrata i karijera Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija u Osijeku, događaja koji je održan u utorak i srijedu, studenti završnih godina FERIT-a imali su priliku ostvariti kontakte s poslodavcima, koji su im se na šestom izdanju DOVIK-a predstavili u velikom broju. Među njima, i to kao zlatni sponzor događaja, bila je i Agencija za komercijalnu djelatnost (AKD), koja je za studente održala prezentaciju "Pametan telefon, pametan student = Digitalna iksica".

Riječ je o digitalnoj studentskoj iskaznici Certilia, novom dodatku hrvatskom digitalnom novčaniku, koja nudi brojne funkcionalnosti, poput praćenja potrošnje studentskih subvencija, identifikacije u studentskim menzama i domovima te digitalnog potpisivanja. Uz studentsku iskaznicu, Certilia uključuje i druge važne dokumente, kao što su e-osobna iskaznica, putovnica i zdravstvena iskaznica.

Certilia, digitalna studentska iskaznica
PROMO

- Studentima smo objasnili što je to hrvatski digitalni novčanik i naša aplikacija Certilia, prva takva u svijetu, u kojoj se nalaze svi osobni dokumenti, ali i digitalna studentska iskaznica. Sve ono što inače mogu s fizičkom osobnom iskaznicom sada mogu i s jednostavnom aplikacijom na svojim mobitelima, a kako su fizičke iskaznice nešto što često znaju zaboraviti, ova je aplikacija za njih vrlo praktična, jer sada na jednom mjestu, u mobitelu, imaju sve - objašnjava savjetnica Uprave AKD-a za odnose s javnošću Ines Papeš, s kojom smo razgovarali u okviru DOVIK-a, na štandu te agencije, koji je oba dana bio među najposjećenijima. Studenti su imali priliku aktivirati svoju e-osobnu iskaznicu i aplikaciju Certilia, uz stručnu pomoć AKD-ovih djelatnika.

Velik interes studenata zapravo i ne iznenađuje, s obzirom na to da današnje generacije iznimno cijene brzinu i jednostavnost, a upravo im to nudi aplikacija Certilia. "Mogućnosti su mnoge, od identifikacije u studentskim menzama i domovima do praćenja potrošnje subvencije. Također, mogu odlaziti na e-Građene, a tu je i digitalni potpis, koji sadržava kvalificirane certifikate propisane Zakonom o osobnoj iskaznici, i taj je potpis jednako pravovaljan kao i fizički potpis, te je moguće potpisati bilo koji dokument i poslati ga drugom korisniku", ističe AKD-ova savjetnica.

Certilia, digitalna studentska iskaznica
IVAN ALILOVIĆ

Dodaje kako su prve reakcije studenata vrlo dobre, a za njih su u okviru DOVIK-a organizirali i prezentaciju "Pametan telefon, pametan student = Digitalna studentska iskaznica".

- U utorak smo na našem štandu imali jako veliku gužvu, studenti su s veseljem prihvatili digitalnu iskaznicu, jer im ona olakšava studiranje. Osim potrošnje preko aplikacije moći će pratiti i tijek studiranja. Naravno, onima koji studiraju u Osijeku, a dolaze iz nekih drugih mjesta sviđa se i mogućnost prijave boravišta, što im pruža digitalna osobna iskaznica, jer mnogi dolaze studirati u Osijek iz udaljenih mjesta, pa im ona olakšava prijavu boravišta i sl. Sve, dakle, mogu napraviti preko mobilne aplikacije Certilia i e-Građana, pa i naručiti svoje vozačke dozvole i putovnice na kućnu adresu, što im se osobito svidjelo - zaključila je naša sugovornica iz Agencije za komercijalnu djelatnost.

Certilia, digitalna studentska iskaznica
IVAN ALILOVIĆ

Dodajmo kako je u sklopu DOVIK-a direktorica IT sektora AKD-a, Kristina Leko Kuštrak, održala radionicu "Prevention of Cyber Security Threats", gdje je studentima pružila uvid u prepoznavanje i prevenciju kibernetičkih prijetnji.

Certilia, digitalna studentska iskaznica
IVAN ALILOVIĆ