Osijek, 02. 10. 2024, Županija, Trg Ante Starčevića 2. Sastanak Radne skupine za izradu nacrta Programa za mlade OBŽ. snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
2.10.2024., 15:55
IZRADA PROGRAMA ZA MLADE

Župan Mato Lukić: Mladi su nam u fokusu, oni imaju posebnu energiju

Pet je tematskih cjelina koje su dio projekta: zdravlje, obrazovanje, demografija, rad i uključenje u zajednicu

Samim ulaskom u vijećnicu Osječko-baranjske županije, gdje je župan Mato Lukić okupio mlade i one koji se bave mladima kako bi se napravio nacrt programa za mlade, taj bi dokument, kao izraz suradnje Županije te prohtjeva i ideja mladih, trebao imati popriličan broj stranica.

- Tek počinjemo, a osjećaj posebne energije okupljenih mladih je velik. Upravo to želimo u Osječko-baranjskoj županiji. Želimo uključiti mlade svih dobi u sve segmente života naše županije, želimo da se uključe što više u javni život. I sam program Mladi u fokusu mnogo toga govori. Iako smo već u mnogo županijskih projekata uključili mlade - imamo dosta projekata koje razvijamo u Županiji za mlade, poput programa u poljoprivredi, poticaja za mlade poljoprivrednike. Preko Upravnog odjela za gospodarstvo provodimo program za mlade poduzetnike, program za žene poduzetnice, kao i program Stvorimo dom u Osječko-baranjskoj županiji, gdje, kao što je poznato, sufinanciramo kamatne stope za kupnju nekretnina na području naše županije, te niz drugih mjera kojima nastojimo potaknuti mlade. Dugoročni plan je potaknuti mlade na aktivno uključenje i da ostanu živjeti u Osječko-baranjskoj županiji - kazao je župan.

Osijek, 02. 10. 2024, Županija, Trg Ante Starčevića 2. Sastanak Radne skupine za izradu nacrta Programa za mlade OBŽ. snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ

Lukić je pojasnio kako se radi o pet tematskih cjelina projekta: zdravlje, obrazovanje, demografija, rad i uključenje u zajednicu. "Praktično to pokriva sve ono što mlade zanima, sve ono čime se mladi mogu uključiti u aktivan život zajednice. Probleme mladih znamo i mi, ali mladi ih neprestano ističu, ovisno o svojoj dobi - dakle, radi se o ovisnosti o alkoholu i cigaretama, drogama, vršnjačkom nasilju, stambenom zbrinjavanju, nalaženju posla. Zato i jest ova radna skupina ovako osnovana i naravno da će se o svim ovim važnim temama raspravljati, a uz ovaj program koji će biti izrađen svakako će biti ponuđena i određena rješenja. Županija, naravno, čvrsto stoji uz mlade ljude, želimo da ih se što više i sve više uključuje u rad i politike odlučivanja i donošenja odluka. Tako da će uz sve njihove prijedloge, primjedbe i sve izazove s kojima se susreću Osječko-baranjska županija čvrsto stajati", apelira osječko-baranjsk župan.

Osijek, 02. 10. 2024, Županija, Trg Ante Starčevića 2. Sastanak Radne skupine za izradu nacrta Programa za mlade OBŽ. snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ

Miranda Glavaš-Kul, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade Osječko-baranjske županije, veli da iskreno vjeruju kako je program za mlade jako potreban.

- Organizirali smo se tako da smo sazivali sve udruge koje rade s mladima i koje rade za mlade - dakle i one koje vode samo mladi i one koje vode odrasli, stariji, ali su namijenjene radu s mladima. Sve smo ih okupili za isti stol, čuli probleme koje imaju, od nekakvih prostornih preduvjeta gdje će provoditi aktivnosti i drugih materijalnih uvjeta do čak možda neke nezainteresiranosti samih mladih zato što i ne znaju što im se nudi. Pogledamo li dalje u povijest, znamo da su mladi uvijek nositelji nekih promjena, glasnici onoga što je potrebno. Želimo to naravno osnažiti i kod naših mladih, dati im priliku, potaknuti ih da ostanu na onom području na kojem jesu, a naglasak je na ruralnim područjima. Imamo pet područja, želji smo sagledati što je prioritetno važno - pojasnila je pročelnica. 

IDEJE I INICIJATIVE

Poziv ide, prije svega, mladima, ako ne bude njihova angažmana, neće imati odjeka. Oni su ti koji trebaju sudjelovati u tome kako bi njima bilo bolje u našoj županiji, a mi smo tu da im osiguramo sve preduvjete za to”, poručila je Glavaš-Kul, čiji je resor nadležan za mlade.