Kopacevo, 30. 01. 2024, Prijamni centar, Kopacki rit. Razgovor o daljnjoj suradnji. Mato Lukic i Ivo Basic, ravnatelj JUPP Kopacki rit.snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
2.10.2024., 16:16
Kopački rit jučer, danas, sutra

Potpisan sporazum: Studentima osječkog Sveučilišta Kopački rit bit će otvoren za sport, edukaciju i rekreaciju

Međunarodni simpozij Kopački rit jučer, danas, sutra i ove je godine, trinaesti put zaredom, donio mnoštvo zanimljivih tema i više od 600 sudionika. Dvodnevni skup počeo je jučer, potpisivanjem sporazuma između Osječko-baranjske županije, Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i JU Park prirode Kopački rit za projekt Budi u prirodi. Domaćin skupa je Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek (FAZOS).

Osijek, 02. 10. 2024., FAZOS, 13. Međunarodni simpozij, Kopački rit jučer-danas-sutra, potpisivanje sporazuma JU PP Kopački rit-OBŽ-Sveučilište J.J. Strossmayera u Osijeku, Ivo Bašić - ravnatelj JU PP Kopački rit; Mato Lukić - župan; Damir Matanović - prorektor za organizaciju i ljudske resurseSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST

Kopački rit otvoren je za sport, edukaciju i rekreaciju studenata osječkog sveučilišta, istaknuli su potpisnici sporazma, te najavili početak projekta Budi u prirodi. Riječ je o jedinstvenom projektu čiji je cilj osvijestiti i potaknuti studente na sportske aktivnosti u prirodi. U okviru projekta će se provoditi i tematske edukativne radionice u Parku prirode Kopački rit poput promatranja ptica, snalaženja u prostoru, edukacije o zaštiti prirode i druge.

Osijek, 02. 10. 2024., FAZOS, 13. Međunarodni simpozij, Kopački rit jučer-danas-sutra, potpisivanje sporazuma JU PP Kopački rit-OBŽ-Sveučilište J.J. Strossmayera u Osijeku, Damir Matanović - prorektor za organizaciju i ljudske resurse; Željko Vuković- Državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i zelene tranzicije; Mato Lukić - župan; Tihomir Florijančić - predsjednik GV; Ivo Bašić - ravnatelj JU PP Kopački ritSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST

Očuvanje Rita

Sporazum je potpisan u sklopu simpozija o Kopačkom ritu, jer taj je skup usmjeren na bioraznolikost, ekologiju i očuvanju Parka prirode Kopački rit te promiče multidisciplinarni pristup u obradi tema iz različitih područja.

 

- Naša je županija u sklopu programa Europske regije sporta potpisala sporazum sa Sveučilištem u Osijeku i JU Park prirode Kopački rit kojim ćemo u projektu Budi u prirodi svim studentima našeg sveučilišta, njih oko 16.000, osigurati ulaz u Kopački rit. Tamo će sudjelovati u edukativnim radionicama, organizirano dolaziti u Kopački rit, boraviti u prirodi, baviti se sportom i sudjelovati u radionicama koji će organizirati JU Park prirode. Važno nam je potaknuti mlade na boravak u prirodi i bavljenje sportom, a Kopački rit kao naša Amazona je i turistički najprivlačniji dio naše županije. Na taj način želimo upoznati mlade s Kopačkim ritom - rekao je župan Mato Lukić.

Osijek, 02. 10. 2024., FAZOS, 13. Međunarodni simpozij, Kopački rit jučer-danas-sutra, potpisivanje sporazuma JU PP Kopački rit-OBŽ-Sveučilište J.J. Strossmayera u Osijeku, SNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST

Ravnatelj JU Park prirode Kopački rit Ivo Bašić dodao je kako je riječ o hvalevrijednom projektu te zahvalio čelnicima Osječko-baranjske županije i Sveučilišta što su prepoznali tu ideju.

- Ideja je da za osnovnu ulaznicu od dva eura svi studenti Sveučilišta mogu cijele akademske godine dolaziti u Park prirode Kopački rit, biciklirati, šetati, trčati. JU se obvezuje da će u sporazumom određenoj vrijednosti od 30.000 eura cijele akademske godine organizirati radionice vezane uz mentalno zdravlje, zaštitu prirode i druge teme - poručio je Bašić.

Osijek, 02. 10. 2024., FAZOS, 13. Međunarodni simpozij, Kopački rit jučer-danas-sutra, potpisivanje sporazuma JU PP Kopački rit-OBŽ-Sveučilište J.J. Strossmayera u Osijeku, SNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST

Prof. dr. sc. Damir Matanović, prorektor Sveučilišta J. J. Strossmayera, naglasio je kako je ovaj projekt nastojanje Sveučilišta da studentima pruži nešto više osim kvalitetne nastave.

Povezanost

- Studenti su tu ponajprije da studiraju, ali uz to postoji niz znanja, vještina i emocija koje trebaju prigrliti. Jedna od bitnih je razumijevanje svoga okoliša, shvaćanje da je priroda nešto što nudi zdravlje, a istovremeno je i najvažniji resurs RH. Kopački rit je u blizini Osijeka, neponovljiva je priroda na globalnoj razini i bilo bi šteta da ga studenti ne upoznaju. Sretni smo što imamo dobre partnere, OBŽ, koji je inicirao ovaj projekt koji skupa provodimo - istaknuo je prorektor Matanović.

Osijek, 02. 10. 2024., FAZOS, 13. Međunarodni simpozij, Kopački rit jučer-danas-sutra, potpisivanje sporazuma JU PP Kopački rit-OBŽ-Sveučilište J.J. Strossmayera u Osijeku, SNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST

Ovaj simpozij aktivno se održava od 2012. godine, a uime Grada Osijeka sudionike simpozija pozdravio je Tihomir Florijančić: "Uz ovaj skup, Osijek je i domaćin susreta međunarodnog Prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, kao i promocije projekta LIFE, kojemu je cilj zaštita područja uz velike rijeke.

- Ministarstvo zdušno podržava ideju da Hrvatska trajno preuzme predsjedanje, odnosno da u Kopačkom ritu bude sjedište Upravljačkog odbora Prekograničnog rezervata - rekao je Željko Vuković, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i zelene tranzicije, te naglasio da je posebnost simpozija povezanost s UNESCO-ovim petodržavnim Prekograničnim rezervatom biosfere Mura–Drava–Dunav (Austrija, Hrvatska, Mađarska, Srbija, Slovenija).