Osijek, 28.09.2015. Gradsko grijanje, centralni, plinsko, sezona grijanja. Photo: Davor Kibel/Glas Slavonije/Pixsell
Pixsell
2.10.2024., 15:49
POČELA SEZONA GRIJANJA

Iz HEP Plina tvrde kako će Osječani plaćati jednu od najnižih cijena plina, no ipak višu nego lani

Osječka toplana od ponedjeljka je počela grijati. Najprije su na redu bili prioritetni kupci, kao što su vrtići, škole i domovi, a od jučer su radijatori topliji i u osječkim stambenim zgradama i drugim objektima koji su HEP Toplinarstvu dostavili potvrde da su im instalacije ispravne i spremne za prihvat toplinske energije.

S obzirom na to da podzakonskim aktima nisu specificirani vremenski uvjeti koji moraju biti ostvareni za uključivanje grijanja, HEP-Toplinarstvo d.o.o., kao distributer toplinske energije, svakodnevno je pratilo vanjske temperature zraka i dugoročnu prognozu Državnog hidrometeorološkog zavoda, u skladu s kojima je donijelo odluku o početku uključivanja grijanja u sezoni grijanja 2024./2025.

Općim uvjetima za isporuku toplinske energije propisano je da uključivanje grijanja unutar sezone grijanja može početi kada to pisanim putem zatraži ovlašteni predstavnik suvlasnika zgrade. Slijedom navedenog, predstavnici suvlasnika od 15. rujna 2024. imaju mogućnost podnijeti HEP-Toplinarstvu d.o.o. pisani zahtjev za uključenje grijanja, pod uvjetom da su svi radovi na instalacijama grijanja u njihovim zgradama završeni te da su unutarnje instalacije spremne za prihvat toplinske energije.

Kada je riječ o cijeni plina, na prošloga tjedna u Osijeku održanom Međunarodnom skupu o prirodnom plinu, toplini i vodi direktor HEP Plina Osijek Damir Pećušak rekao je kako će Osječani plaćati jednu od najnižih cijena plina, no ipak nešto višu od prošlogodišnje.

- Posljednjih nekoliko godina zbog globalnog porasta cijena energenata Vlada RH radila je na tome da, koliko god može, ublaži udar na građane, a to će činiti i dalje, tako da oni ove godine neće znatnije osjetiti rast cijene plina, koja će ostati jedna od najnižih u Europskoj uniji. Kada govorimo o Hrvatskoj, cijena plina varirat će ovisno o distributivnom području, a na osječkom će biti jedna od najnižih, oko 50 eura po megavatsatu, s uračunanom distributivnom naknadom - rekao je direktor HEP Plina Osijek.