OBŽ
30.9.2024., 18:46
DAN POLICIJE I POLICIJSKE KAPELANIJE

Za veću sigurnost prometa i manje stradavanja

Bece: Posao u policiji mladima će biti primamljiviji i zbog povećanja plaća

Policijska uprava osječko-baranjska obilježila je u ponedjeljak Dan policije i svog zaštitnika, sv. Mihovila, te Dan policijske kapelanije sv. Jeronima polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred zgrade PU.

Ladislav Bece, načelnik PU osječko-baranjske, istaknuo je ulogu i značenje policije u Domovinskom ratu. "Tome u prilog govori i 60 poginulih naših policajaca, a kada kažemo da je u Hrvatskoj 760 policajaca položilo život na oltar domovine, onda znamo koliko je bila velika njihova uloga. Također se prisjećamo rezultata u protekloj godini. Imamo ukupnu razriješenost kaznenih djela veću od 80 posto. Od težih kaznenih djela imali smo deset ubojstava u pokušaju i svi su počinitelji otkriveni. Počinjeno je osam razbojstava, šest smo riješili - rekao je Bece, ali i istaknuo kako nisu zadovoljni prometom, jer je ove godine više prometnih nesreća, ozlijeđenih je osoba čak 18 posto više, a deset je osoba poginulo. "Poduzimamo određene aktivnosti. Krenut ćemo od osnovnih škola, gdje ćemo imati koordinatore koji će održati predavanja učenicima, nastavnicima i roditeljima. Vjerujemo da će to dugoročno dati efekta za veću sigurnost prometa i da će biti manje stradavanja", rekao je načelnik Ladislav Bece i dodao kako je osječko-baranjska policijska uprava popunjena ljudstvom više od 90 posto i nema problema s kadrom. Istaknuo je da će posao u policiji biti primamljiviji mladima i sada nakon što su drastično povećane plaće policajaca, pogotovo onih na terenu.

OBŽ

Mato Lukić, osječko-baranjski župan, čestitao je policajcima i policajkama njihov dan i zahvalio uime svih stanovnika Osječko-baranjske županije na sigurnosti koju pružaju, kao i na povjerenju koje građani imaju u njih. "Da naši policajci ne rade ovako dobro svoj posao, Hrvatska ne bi bila jedna od najsigurnijih zemalja EU-a", rekao je Mato Lukić i izrazio zadovoljstvo suradnjom policije i Županije. "Imali smo i požara i poplava, gdje je policija kao sastavni dio civilne zaštite na svoj način dala svoj doprinos i svoj dio posla odlično odradila. Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća prisjetit ćemo se svih poginulih i nestalih policajaca u Domovinskom ratu. Upravo zahvaljujući njima imamo slobodu i uživamo u ovoj sigurnosti i povjerenju koje danas imamo", rekao je Mato Lukić.

Predsjednik Gradskoga vijeća Osijeka Tihomir Florijančić nakon čestitke svim policajcima i policajkama čestitao je i Dan kapelanije svetog Jeronima u Osijeku. Naglasio je kako su policijske snage za Domovinskog rata bile prva oružana sila, koje su branile i Osijek i Hrvatsku, a danas su jamac sigurnosti.

PU OSJEČKO-BARANJSKA

U dvorištu PU osječko-baranjske još u četvrtak je prezentacijom rada policije počelo obilježavanje Dana policije. Prikazana su tada vozila, oprema i tehnika kojima se policija svakodnevno koristi u radu, a djeca predškolske i niže školske dobi iz osječkih osnovnih škola i vrtića imala su priliku izravno sudjelovati u tome događaju.