25 godina Prosvjetnog centra Mađara u Osijeku

25 godina Prosvjetnog centra Mađara u Osijeku

Grad Osijek
29.9.2024., 17:46
25 GODINA PKC-a MAĐARA

Prosvjetni centar primjer je dobrih susjedskih odnosa

Fuchs: Rješavanje pitanja Hrvata u Mađarskoj i Mađara u Hrvatskoj može poslužiti kao primjer

Veliko je slavlje bilo u Prosvjetno-kulturnom centru Mađara u Republici Hrvatskoj u povodu svečanosti obilježavanja 25. obljetnice njegova djelovanja u Osijeku.

- U Centru djeluju četiri ustanove, mislim tu na dječji vrtić, osnovnu i srednju školu te učenički dom, koji je izgrađen prije tri godine - podsjetio je ravnatelj Prosvjetno-kulturnog centra Janos Andocsi, dodajući kako je u četvrt desetljeća kroz osnovnu školu prošlo oko 250 učenika, u srednjoj školi ih je bilo oko 500, a u dječjem vrtiću oko 300 djece. Danas u osnovnoj školi imamo 70 učenika, 56 u srednjoj, u vrtiću je 30 djece, a 47 učenika je u učeničkom domu. Zato je, cijeni Andocsi, osnivanje Centra prije 25 godina bila dobra odluka i da Mađari mogu biti ponosni na ovu ustanovu, istaknuši kako je ovo prva škola za pripadnike nacionalnih manjina koja je ušla u projekt jednosmjenske nastave.

25 godina Prosvjetnog centra Mađara u Osijeku
Grad Osijek

Proslavi su nazočili i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs te predsjednik osječkog Gradskog vijeća Tihomir Florijančić. Ministar Radovan Fuchs izjavio je da Centar svjedoči o iznimno dobrom i pozitivnom načinu rješavanja manjinskih pitanja u Hrvatskoj i Mađarskoj.

25 godina Prosvjetnog centra Mađara u Osijeku
Grad Osijek

- Nema otvorenih pitanja, i to je definitivno nešto što je pravi primjer dobrih odnosa. Smatra kako je 25 godina djelovanja mađarskog Prosvjetno-kulturnog centra u Osijeku potvrda dobrih odnosa i rješavanja mađarskog i hrvatskog pitanja, kada se govori o nacionalnim manjinama - izjavio je ministar znanosti, obrazovanja i mladih. Tijekom svečanog obilježavanja Radovan Fuchs ocijenio je kako način rješavanja pitanja hrvatske manjine u Mađarskoj i mađarske u Hrvatskoj može služiti kao primjer ne samo europskim državama nego i šire.

25 godina Prosvjetnog centra Mađara u Osijeku
Grad Osijek

Predsjednik Gradskog vijeća Tihomir Florijančić ocijenio je da Grad Osijek ima izvrsnu suradnju s mađarskom zajednicom, posebice s ovim Centrom, gdje se učenici obrazuju na mađarskom jeziku, kao i s mađarskim kulturnim društvom “Nepkor”. “Upravo je Osnovna škola u ovom Prosvjetno-kulturnom centru jedna od 21 osječke škole koje su ušle u eksperimentalni program jednosmjenske nastave Ministarstva znanosti i obrazovanja”, kazao je Florijančić, dodajući kako je Grad Osijek ove godine za svu djecu osigurao radne bilježnice i pribor u osnovnim školama, za što je iz gradskog proračuna izdvojeno 1,2 milijuna eura, čime su rasteretili dio obiteljskih proračuna.