22. Čepinski suncokreti
Zdenko Đurček
29.9.2024., 13:32
ODRŽANI 22. ČEPINSKI SUNCOKRETI

Čuvari narodne baštine, ali i nasljeđa Adamovića

Zlatna kruna Čepinskih suncokreta - koncert KUD-a I. K. Adamović

Čepinčani su se opet pokazali odličnim domaćinima na Čepinskim suncokretima. Nekoliko tisuća gostiju i domaćih prošlo je tijekom dva dana, za sunčanog petka i kišne subote, čepinskom najvećom kulturnom manifestacijom. Krcato, kao i uvijek, bilo je na ledini ispod šatora prve pretople večeri. Neki koji su došli prvi put pitali su se kako mogu degustirati fiš i čobanac.

- Kod nas nema ustručavanja, svima koji su to pitali odgovarali smo da gdje god vide stol i mjesto, neka slobodno sjednu, naliju si porcije, pojedu i nastave uživati u glazbi i koncertima. Sve su to naši stari i novi prijatelji, očekujemo da će nam opet doći. Kod nas će uvijek biti tako. Ljudima treba veselja i optimizma - kazao nam je na početku 23. Čepinskih suncokreta čepinski načelnik Dražen Tonkovac.

22. Čepinski suncokreti
Zdenko Đurček

Od tolikog broja izlagača, izvođača i posjetitelja jedva se hodalo, puno kao nekada osječki korzo. Među posjetiteljima bilo je političara, gospodarstvenika i drugih uglednika iz javnog života koji nisu krili dobro raspoloženje, pa su svaki nastup ispratili pljeskanjem onima na pozornici. Doris Zubaj, predsjednica KUD-a Ivan Kapistran Adamović, koji je oduvijek s Općinom Čepin, a pod pokroviteljstvom Čepinske uljare i medijskim pokroviteljstvom Glasa Slavonije, organizator Suncokreta, kaže nam kako su čuvari narodne baštine.

- Suncokreti su na mapi rujanskih priredbi županije našli svoje izrazito mjesto, evo, prosudite sami po broju ljudi. Kroz program Mali suncokreti ugostimo dječje KUD-ove na Smotri dječjeg folklora iz Vuke, Antunovca, Ivanovca, Piškorevaca, Punitovaca…, a također se organizira i odrasla Smotra folkora, na kojoj smo ugostili HKUD Željezničar iz Osijeka, ali i Našica, Vukovara i tako dalje. Večer počinjemo poklonom mještanima - našim koncertom, jer to je kruna godišnjeg rada - kazala je Zubaj.

22. Čepinski suncokreti
Zdenko Đurček

Vjeran je pratitelj Suncokreta, posebne turističke, kulturne i gastroatrakacije, i Osječko-baranjska županija. Čestitke je uputila i Mirela Kalazić, zamjenica pročelnice Upravnog odjela za turizam, kulturu i sport.

- Doista hvalevrijedna kulturno-turistička priredba, kojom se možemo ponositi i mi, i mještani Čepina, i cijela županija. Ponosimo se svi i sudionicima - komentirala je Kalazić nakon Malih suncokreta, a uoči nastupa KUD-a domaćina i koncerta Garavih u petak.

22. Čepinski suncokreti

22. Čepinski suncokreti

Načelnik Tonkovac pozdravnim se govorom obratio posjetiteljima, a novinarima kazao da su Suncokreti samo jedna od velikih čepinskih priredbi, ali s najviše posjetitelja.

- Ovo je naša dika, posebice KUD-a I. K. Adamović i obitelji Adamović, koja nam je sve ovo ostavila u nasljeđe. Ime koje nosi KUD jako je važno, ovo je sve identitet općine Čepin, ali obitelj Adamović nije samo identitet Čepina nego cijele županije i te obitelji što je od nekadašnje močvare i svega tada napravila ovo od našeg kraja. Da te obitelji nije bilo u povijesti, pitanje je gdje bi sada bio Čepin, gdje bi bila Osječko-baranjska županija, a na kraju svega i osnivači jednog od najvećih hrvatskih vinograda, Erdutskih vinograda, bili su iz obitelji Adamović. U spomen toj obitelji, evo, imamo 1. listopada u 13 sati otvaranje Violinskog ključa u povodu Dana muzike i u povodu prvog hratskog baleta skladatelja Bele Adamovića Čepinskog - pojasnio je Tonkovac.

Dražen Tonkovac

načelnik Općine Čepin

U spomen na obitelj Adamović imamo u utorak u 13 sati otvaranje Violinskog ključa u povodu Dana muzike i u povodu prvog hratskog baleta skladatelja Bele Adamovića Čepinskog - kaže Tonkovac.

Iako je temperatura zraka drugoga dana održavanja Suncokreta bila upola niža nego prvoga, raspoloženje nije opalo "ni zere". Ispod velikog šatora, gdje su se izmjenjivali nastupi gostujućih folkloraša, a nakon toga u subotnjim večernjim satima koncert je imala i grupa Vigor, atmosfera je bila uzavrela i istovjetna onoj u petak navečer. Mora se spomenuti da su se, uza sve udruge i mještane koji su bili u organizaciji, za to da gastrodio organizacijski prođe u redu kao i za podjelu besplatnih porcija fiša i čobanca svim posjetiteljima pobrinuli lokalni lovci Antun Mak, Mario Bogunić…

Što za kraj reći osim - pohvala svima na organizaciji Suncokreta, na koje će nas sjećanje grijati do dogodine. 

22. Čepinski suncokreti
Zdenko Đurček
22. Čepinski suncokreti
Zdenko Đurček
22. Čepinski suncokreti
Zdenko Đurček
22. Čepinski suncokreti
Zdenko Đurček
22. Čepinski suncokreti
Zdenko Đurček
22. Čepinski suncokreti
Zdenko Đurček
22. Čepinski suncokreti
Zdenko Đurček
22. Čepinski suncokreti
Zdenko Đurček
22. Čepinski suncokreti
Zdenko Đurček