Osijek, 25. 09. 2024., GC, 27. Jesenski sajam, otvorenje, obilazak, SNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST
27.9.2024., 16:53
27. Jesenski sajam

Tugomir Majdak: Ovaj sajam ima mogućnost prerasti i nacionalne okvire

Ulaz na sajam i parking, u subotu i nedjelju od 10 do 19 sati, besplatan je

Gospodarski centar Osječko-baranjske županije drugi je put domaćin Jesenskog sajma, ovaj put 27. zaredom, na kojemu se predstavlja više od 200 izlagača iz Hrvatske, Mađarske, Slovačke, Slovenije i Srbije. Po broju izlagača ovogodišnji je Jesenski trodnevni sajam najveći do sada, s bogatom i raznolikom ponudom, od poljoprivrede, prehrane, autohtonih proizvoda do graditeljstva i stanovanja. Na njemu nastupa 12 županija, a i ove godine Hrvatska gospodarska komora i Hrvatska obrtnička komora podupiru svoje gospodarstvenike i obrtnike.

Osijek, 25. 09. 2024., GC, 27. Jesenski sajam, otvorenje, obilazak, MajdakSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST

Perspektiva

Tugomir Majdak, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, utvrdio je da je sajam mjesto okupljanja, ali i sklapanja poslovnih dogovora i poslovne suradnje, razmjene iskustava i znanja.

- Ovdje su naše stožerne institucije, HGK, HAPIH... Svakako da je Slavonija, poglavito Osijek, mjesto gdje se rezimiraju rezultati u poljoprivredi te da se sklapaju poslovi i stvaraju određeni planovi za iduću sezonu. Ministarstvo potpuno podržava ovakva sajamska okupljanja bez obzira na to jesu li ona regionalnog ili nacionalnog karaktera, kao što je to Sajam u Gudovcu - kazao je Majdak napominjući kako i ovaj, Jesenski sajam ima lijepu perspektivu da to dostigne u budućnosti.

Da je interes izlagača doista velik, ocijenila je i saborska zastupnica Nataša Tramišak, izaslanica predsjednika Sabora, ističući kako ih je više nego prijašnjih godina, što govori ne samo o agilnosti i vitalnosti gospodarstva OBŽ-a, gdje je sve veći broj i malih poduzetnika i samih obrtnika, nego i o atraktivnosti ove nove lokacije Gospodarskog centra OBŽ-a.

Osijek, 25. 09. 2024., GC, 27. Jesenski sajam, otvorenje, obilazak, SNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST

- Doista je zadovoljstvo pogledati brojke gospodarstva u 2023. godini, gdje je više od 6600 poduzetnika i 6500 obrtnika na području OBŽ-a. To je snažan impuls svima nama koji smo kreirali javne politike i ovaj prostor da se nastavi s razvojem novih sadržaja GC-a OBŽ-a kako bi ovaj sajam prerastao regionalnu i lokalnu razinu i poprimio pune međunarodne razmjere. Osijek i OBŽ itekako imaju što ponuditi, obilje autohtonih proizvoda poljoprivrede, prehrambene industrije, ali i graditeljstva i svega onoga što vuče i veže naše gospodarstvo - poručila je Tramišak najavljujući širenje kompleksa GC-a.

Zamjenica gradonačelnika Osijeka Jasenka Crnković konstatirala je kako su gospodarstvenicima i poduzetnicima ovi susreti iznimno važni kako bi uspostavili nove partnerske odnose i ugovore te kako bi se bolje pozicionirali na samom tržištu.

- Grad Osijek i dalje je partner svojim gospodarstvenicima i poduzetnicima, i početnicima i onima već etabliranima, kroz svoje razvojne poduzetničke mjere koje se svake godine realiziraju. Jednako tako i kroz gradske poduzetničke stipendije, gdje zajedno s gospodarstvenicima, poduzetnicima i Sveučilištem radimo na razvoju i zadržavanju radne snage u Osijeku - naglasila je dodajući da je važan i kontinuirani razvoj svih poslovnih i industrijskih zona koje se maksimalno razvijaju. Također je napomenula da je Osijek pozicioniran kao četvrti grad po broju poduzetnika i po broju djelatnika koji rade kod njih.

Osijek, 25. 09. 2024., GC, 27. Jesenski sajam, otvorenje, obilazak, SNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST

Uspješnost i svrha

- U 2023. godini ostvarena je pozitivna trgovinska bilanca jer su osječki poduzetnici i gospodarstvenici ostvarili veći izvoz od uvoza u vrijednosti za 100 milijuna eura, što je dvostruko veći iznos u odnosu prema 2022. To dokazuje koliko Osijek njeguje gospodarstvenike i zapravo im je podrška - zaključila je Crnković.

Čestitajući svim izlagačima, Josip Miletić, zamjenik osječko-baranjskog župana, istaknuo je da Gospodarski centar iz godine u godinu pokazuje svoju uspješnost i svoju svrhu. "Nadam se da će sajam ponovno privući posjetitelje iz cijelog istoka Hrvatske. Svatko ima nešto vidjeti i posebno nam je važno potaknuti poduzetnike i gospodarstvenike kako bi svojim aktivnostima unaprijedili život na istoku RH", kazao je Miletić.

Direktorica Gospodarskog centra Ivana Rešetar podsjetila je da Osječko-baranjska županija 11 godina zaredom podupire žene poduzetnice, kojih je ove godine više od 40. Ulaz na sajam, od 10 do 19 sati, ali i parking, besplatan je. 

Stradali kukuruz, repa, suncokret...

Rezimirajući ovu godinu, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak ocijenio je da je za poljoprivrednike ona bila zahtjevna, s puno elementarnih nepogoda.

- Nažalost, jarine su stradale, prije svega kukuruz i šećerna repa, ali i soja te donekle suncokret. U tom dijelu najizazovnije je bilo proizvesti šećernu repu jer imamo 20 posto od očekivanog prinosa. Znamo da smo ove godine imali 10.800 hektara šećerne repe, što je veliki pomak u odnosu prema prošloj godini. Naša je zadaća zadržati te proizvođače, zajedno s hrvatskom industrijom šećera, stoga ćemo s Vladom definirati jedan program potpore i jednu kreditnu liniju kojom će se u idućoj sezoni pripremiti poljoprivrednike kako bi imali inpute za sjetvu - najavio je Majdak.