Osijek, 25. 03. 2023, pjesacki most, sat za planet Zemlju, gasenje dekorativne rasvjete, rasvjeta ugasena na jedan satSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST
27.9.2024., 08:51
LAKOĆA KRETANJA

Osijek je najbolji 15-minutni grad u regiji

Kako prenosi Index.hr, SONY Computer Science Laboratories iz Rima objavila je studiju o najboljim 15-minutnim gradovima svijeta. Promotrili su ukupno 10 tisuća gradova, a u regiji je najbolje prošao - Osijek.

Što su 15-minutni gradovi?

Koncept 15-minutnih gradova odnosi se na urbanistički model prema kojem bi sve osnovne usluge i potrebe stanovnika, poput trgovina, zdravstvenih usluga, škola, rekreacijskih sadržaja i radnih mjesta, bile dostupne unutar 15 minuta hoda ili vožnje biciklom od njihovih domova. Ideja je stvoriti održive i inkluzivne gradske prostore gdje građani mogu lako pristupiti vitalnim uslugama bez potrebe za dugim putovanjima automobilom ili javnim prijevozom.

Ovaj pristup postaje sve popularniji u planiranju modernih gradova kao odgovor na izazove poput klimatskih promjena, urbanizacije i sve većeg zagađenja. Gradovi koji slijede ovaj model teže stvaranju zajednica u kojima su ljudi više povezani sa svojim susjedstvom, a manje ovise o dugim putovanjima.

Glavne prednosti ovog modela uključuju:

Smanjenje prometnih gužvi i onečišćenja zraka, povećanje kvalitete života i zdravlja građana, smanjenje socijalnih nejednakosti kroz ravnomjerniji pristup uslugama i promicanje lokalne ekonomije i održivog razvoja

Metodologija

Metodologija studije se temeljila na sljedećim koracima:

Analiza pristupačnosti usluga: Istraživači su proučavali različite gradove diljem svijeta i analizirali koliko su građanima dostupne osnovne usluge (kao što su trgovine, zdravstvena skrb, obrazovne ustanove) unutar 15 minuta hoda ili vožnje biciklom. Rezultati su pokazali da postoji velika heterogenost u dostupnosti usluga unutar i među gradovima, što ukazuje na visoku razinu nejednakosti.

Relokacijski algoritam: Kako bi smanjili ove nejednakosti, razvijen je algoritam za relokaciju usluga. Umjesto da se usredotoče samo na poboljšanje transportnih sustava za brži pristup uslugama, istraživači su razmotrili drugačiji pristup – bolju raspodjelu i razmještaj ključnih usluga unutar urbanih područja. Algoritam omogućuje simulaciju kako bi gradovi mogli povećati broj građana koji imaju pristup uslugama unutar 15-minutnog okvira.

Simulacije i prilagodbe: Algoritam je korišten kako bi simulirao različite scenarije urbanog razvoja. Istraživači su analizirali koliko dodatnih usluga je potrebno u određenim gradovima da bi se postigao model grada od 15 minuta te kako se potrebe razlikuju između različitih urbanih sredina.

Kako se tu uklopio Osijek?

Što se tiče gradova na području bivše Jugoslavije, rangirano je ukupno 40 gradova, a najbolje je prošao Osijek. U tom slavonskom gradu do najvažnijih usluga potrebno je samo 11 minuta pješice ili pet minuta biciklom, pokazala je studija. 

U Hrvatskoj je u studiju uključeno šest gradova - Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, Zadar i Slavonski Brod. Od svih hrvatskih gradova, nakon Osijeka, najbolje su prošli Zadar i Zagreb (14 minuta hodom i šest biciklom), zatim Rijeka (15 hodom, sedam biciklom), Split (16 hodom, sedam biciklom) pa Slavonski Brod (17 minuta hodom i sedam biciklom).

Što se glavnih gradova tiče, najbolje je ocijenjena Podgorica u Crnoj Gori. Tamo je prosjek 13 minuta hodom i pet minuta biciklom. Nakon Podgorice su Ljubljana i Zagreb s istim podacima – 14 minuta pješice i šest biciklom. Slijede Beograd, Sarajevo i Skopje.

Hrvati hvale Osijek

Inače, Osijek mnogi Hrvati već godinama naglašavaju kao jedan od najboljih gradova za život u Hrvatskoj.

Primjerice, 2021. jedan Rus upitao je Hrvate na Redditu koji je najbolji hrvatski grad za život te je objasnio da se on i supruga namjeravaju doseliti ovamo. Upitao je i koji grad nije skup, a da je relativno miran, a zanimalo ga je i je li bolje unajmiti stan ili kuću i može li preživjeti s 2000 dolara mjesečno (oko 13.000 kuna).

Najviše pohvala i preporuka dobio je upravo Osijek.