Osijek, 07. 09. 2022, Plin za kucanstva. Plinski plamenik, cijene plina skolcile u nebo. Energija, energenti, ilustracija, slobodnjak.snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
26.9.2024., 17:19
MEĐUNARODNI SKUP O PRIRODNOM PLINU, TOPLINI I VODI

Osječani će plaćati jednu od najnižih cijena plina

Osijek je tri dana domaćin 21. Skupa o prirodnom plinu, toplini i vodi te 15. Međunarodnog skupa o prirodnom plinu, toplini i vodi, na kojemu se okupilo više stotina sudionika koji se tim gospodarskim segmentom bave u različitim područjima inženjerske prakse, ali i na znanstvenoj i istraživačkoj razini.

Konferencija je podijeljena u pet sekcija i prijavljen je veliki broj stručnih radova, kazao je voditelj skupova, prof. Pero Raos sa Strojarskog fakulteta Sveučilišta u Slavonskom Brodu, navodeći kako su okupljeni najbolji stručnjaci s ciljem razmjene iskustava iz područja plina, topline, energetike, vode i vodnog gspodarstva. Raos dodaje da je riječ o razmjeni iskustava između između akademske zajednice i gospodarskih subjekata gdje se razvijaju nove ideje.

Plin konferencija
Grad Osijek

- Svake godine zaprimamo brojne teme, znanstvenici i osobe iz privrede slobodni su javiti se sa svojim temama, jer konferencija je otvorenog tipa. Uglavnom se bave standardnim temama iz naše struke, no uvijek se osvrćemo i na one aktulane. Primjerice, u srijedu smo kroz okrugli stol obradili temu Klimatizacija i njezin utjecaj na energetski sustav. Svjedočili smo ovoga ljeta problemima izazvanim opterećenjem elektroenergetskog sustava zbog velikih i dugotrajnih vrućina, pa smo razgovarali o tome što nam o tom pitanju donosi budućnost. Današnja (četvrtak, nap. a.) je tema Budućnost javne usluge kakvu danas poznajemo, pa će to biti prilika da na svim razinama, tehničkoj, osobnoj i svakoj drugoj porazgovaramo što će biti s opskrbom, cijenama plina itd. - pojasnio je prof. Raos.

Plin konferencija
Grad Osijek

Direktoru HEP Plina Osijek Damiru Pećušaku novinari su postavili pitanje koje građane najviše zanima, ono o cijeni plina.

- Posljednjih nekoliko godina zbog globalnog porasta cijena energenata Vlada RH radila je na tome da koliko god može ublaži udar na građane, a to će nastaviti činiti i dalje, tako da oni ove godine neće znatnije osjetiti rast cijene plina koja će ostati jedna od najnižih u Europskoj uniji. Kada govorimo o Hrvatskoj, cijena plina varirat će ovisno o distributivnom području, a na osječkom će biti jedna od najnižih, oko 50 eura po megavatsatu, s uračunanom distributivnom naknadom - rekao je direktor HEP Plina Osijek.

Kada je riječ o opskrbi, Pećušak je na primjeru Zagreba, gdje su od ove godine građanima na izbor data dva opskrbljivača plinom, istaknuo kako se tržište sve više otvara.

- Svi mi koji se bavimo opskrbom, moramo biti spremni na to i prilagoditi se novim uvjetima. Vjerujem kako će otvaranje tržišta u konačnici dovesti do daljnjeg smanjenja cijene plina za kućanstva - rekao je Pećušak te dodao kako problema s opskrbom u ovom trenutku nema. "Plina je dovoljno u cijeloj Europi, LNG radi, širi se njegov kapacitet, otvaraju se novi dobavni pravci prema Norveškoj i SAD-u te više nismo toliko ovisni o Rusiji", ističe.

Svečanom otvaranju konferencije nazočio je i zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin.

Plin konferencija
Grad Osijek

- Teme o kojima se raspravlja na konferenciji uvijek su aktualne. Vidimo kakva je situacija s cijenama i dostupnosti energenata na svjetskim tržištima zbog više velikih kriza posljednjih godina. To je nešto što građane najviše zanima, jer o tim cijenama ovise i cijene hrane i svega ostalog. Zahvaljujem Vladi RH što je svojim subvencijama zbog svih tih kriza smanjila udar na džepove građana - rekao je Vulin.

Organizatori skupa su Hep Plin d.o.o. Osijek, Strojarski fakultet u Slavonskom Brodu i Fakultet inženjerstva i informatike iz Pečuha.