Dodjela potpore postdiplomcima
OBŽ
25.9.2024., 17:39
OBŽ POMAŽE

Uručene 122 potpore za poslijediplomski studij, cilj je potaknuti mlade na cjeložívotno obrazovanje

U velikoj vijećnici Osječko-baranjske županije u srijedu su svečano dodijeljene 122 potpore za poslijediplomski studij, u vrijednosti od 55.000 eura. Ove godine natječaj za dodjelu potpora za poslijediplomski studi objavljen je 4. travnja, te je bio otvoren 30 dana. Pristiglo je ukupno 129 prijava, od kojih su 122 bile valjane. Najmanji iznos dodijeljene potpore bio je 293,51 eura, a najveći 548,68.

Župan Mato Lukić istaknuo je kako je cilj Županije jednokratnim financijskim potporama polaznicima poslijediplomskih studija olakšati financiranje školarine, te ujedno potaknuti mlade na cjeložívotno obrazovanje i stjecanje znanja i kompetencija na najvišoj obrazovnoj razini.

Dodjela potpore postdiplomcima
OBŽ

Poticanje na učenje

- Od akademske godine 2003./2004. kontinuirano pružamo ovakvu potporu poslijediplomcima. Prošle su godine sredstva za tu namjenu iznosila 40.000 eura, a ove smo ih godine povećali na 55.000. Iako je obrazovanje jedna od osnovnih djelatnosti županija, zaista želimo, ne samo zato što nam zakon to propisuje, pružiti priliku mladim ljudima za daljnje usavršavanje, što činimo i brojnim drugim projektima u sustavu obrazovanja, kao što su poboljšanje infrastrukture, nagrađivanje izvrsnosti i sl. Bez toga ne možemo napredovati ni kao regija ni kao država, tako da na ovaj način želimo potaknuti mlade ljude na učenje i obrazovanje, što ćemo i nastaviti. Ovisno u potrebama, ne isključujemo da ćemo opet povećati iznos za potpore za poslijediplomnske studije - rekao je Lukić.

Visinu potpore utvrđuje Povjerenstvo za dodjeljivanje potpora za poslijediplomski studij tako da odobreni iznos pokriva najviše 50 posto troškova u odnosu prema podnesenom zahtjevu. Visina potpore pojedinom kandidatu ovisi o ukupnom broju ostvarenih bodova (na temelju općeg uspjeha prethodnog obrazovanja i prosječne visine mjesečnog dohotka), a izračunava se prema vrijednosti boda. Vrijednost boda utvrđuje se tako da se ukupni iznos predviđen Proračunom za potpore za poslijediplomski studij za tekuću godinu podijeli zbrojem bodova svih kandidata. Tako dobivena vrijednost boda množi se pojedinačnim bodovima kandidata, te se na taj način utvrduje visina potpore za svakog kandidata.

Dodjela potpore postdiplomcima
OBŽ

Puno mi znači

- Nama je jako drago što se sve više ljudi odlučuje upisati doktorske studije, a ovim ih potporama u tome podržavamo, jer znamo koliko je cijeloživotno obrazovanje važno, kako za pojedinca tako i za širu zajendicu - rekla je pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje OBŽ-a Miranda Glavaš-Kul.

Jedan je od dobitnika stipendije Franjo Nemet, inače zaposlen u Agenciji za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, a potporu je dobio za treću godinu poslijediplomskog doktorskog studija na Fakulktetu agrobiotehničkih znanosti, smjer Agrokemija. "Potpora mi iznimno puno znači jer je u pitanju završna godina doktorskog studija i završno istraživanje, koje je trajalo četiri godine. Iskoristio sam ju za upisninu i troškove koje imam u okviru završnog pokusa u laboratoriju za uzgoj lisnatog povrća", rekao je taj stipendist.

Među dobitnicima potpora bila je i Anita Lučić iz Kuševca, koja je potporu dobila za poslijediplomski specijalistički studij Propedeutika psihoterapije i teoterapije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu.

- Potporu sam iskoristila za treću ratu školarine, a za prve dvije sam se snašla. Preostalo mi je završiti još treći semestar, te se nadam uspješnom završetku studija. Svima nam puno znače ove poptore, jer školarine su narasle, kao i sve ostalo, tako da su nam potpore, uza sve ostale životne troškove, velika pomoć, pogotovo onima koji su nezaposleni ili imaju manja primanja - rekla je. 

UVJETI ZA DOBIVANJE POTPORE

Uvjeti za dobivanje potpore Osječko-baranjske županije za poslijediplomski studij su državljanstvo Republike Hrvatske, prebivalište na području Osječko-baranjske županije (kontinuirano najmanje dvije godine) i nepostojanje drugog ugovora o stipendiranju s drugim stipenditorima, odnosno potrebno je samostalno i u cijelosti snositi troškove školarine. Također, bitna je pravovremena i potpuna prijava na natječaj. Dodajmo kako dobitnici stipendija nemaju nikakve obveze prema OBŽ-u, primjerice da moraju ostati raditi u županiji određeno vrijeme i sl.