AMK Slavonac otvorio novi poligon za obučavanje djece, pješaka i biciklista

AMK Slavonac otvorio je novi poligon za obučavanje djece, pješaka i biciklista

Bruno Jobst
25.9.2024., 07:00
PREVENTIVNA OBUKA DJECE

U Osijeku dijete nije poginulo u prometu od 2007. godine

Na području Osječko-baranjske županije 153 djeteta stradala su na biciklu, a 280 kao pješaci

Sve je više djece u prometu, koji je u Osijeku sve veći, pa će preventiva u obliku praktične obuke na novom Prometnom vježbalištu Automoto kluba Slavonac pridonijeti da manje djece stradava u prometu. Prema riječima Mirka Vukotića, klupskog tajnika, već traje praktična obuka više od 800 prvašića, koji se pojavljuju u prometu kao samostalni sudionici.

- Uz poboljšanje obuke osnovnoškolaca, povod su izgradnji vježbališta i statistički podatci, prema kojima je na području Osječko-baranjske županije u razdoblju od prosinca 2007. do kraja svibnja ove godine stradalo čak 1237 djece u dobi do 14 godina. Nažalost, deset je poginulih, a čak 142 zadobilo je teške ozljede. Srećom, na području grada Osijeka u istom razdoblju nije poginulo ni jedno dijete, što želimo održati, ali upozoravamo da je među 383 stradala djeteta 37 teško ozlijeđene djece - sažima statističke pokazatelje Vukotić.

Nadalje Vukotić navodi kako su na području Osječko-baranjske županije 153 djeteta stradala na biciklu, a 280 kao pješaci. Od toga na području Osijeka 46 biciklista i 116 pješaka.

AMK Slavonac otvorio novi poligon za obučavanje djece, pješaka i biciklista
Bruno Jobst

I Policijska uprava osječko-baranjska kontinuirano radi na edukaciji, posebice po školama i vrtićima, ne samo na početku školske godine nego i cijele godine. Dijele se edukativni materijali, oprema kojom se povećava vidljivost u prometu... Cilj je, kaže načelnik Ladislav Bece, smanjiti loše posljedice prometa preventivom u svakom smislu te riječi. I Slavonac već desetljećima provodi edukativno-preventivne aktivnosti usmjerene na djecu osnovnoškolske dobi kako bi ju na vrijeme upozorio na potencijalne opasnosti svakodnevno u prometu.

- Jedna od aktivnosti je "Sigurno u školu s HAK-om", koja se tradicionalno u rujnu provodi na području cijele Hrvatske i kojom se svake godine obuhvati više od 20.000 provoškolaca. Tom akcijom senzibiliziramo i upozoravamo javnost, osobito vozače, da povećaju pozornost u prometu, da budu oprezniji, jer se početkom školske godine u prometu pojavljuje veći broj djece koja kreću u školu - kaže Vukotić.

Marin Pajić, predsjednik AMK-a Slavonac, smatra da će vježbalište pomoći obuci djece kao pješaka, bicikista i romobilista. Naime, do sada je spomenuta akcija provođena u školama i svodila se na teorijski dio, odnosno na upoznavanje djece s osnovama prometa i načinima sigurnog dolaska u školu i povratka kući. Upravo zbog jačanja preventive vježbalište su zajedno financirali Slavonac i Ministarstvo unutarnjih poslova, pa djeca iz cijele Osječko-baranjske županije mogu dolaziti na praktični dio u kontroliranim i sigurnim uvjetima. Uz asfaltirane cestovne i pješačke dijelove, poligon sadržava prometne znakove svih kategorija, semafore, prijelaz preko pruge sa signalizacijom i rampom, uzbrdicu, nizbrdicu...