Grad Osijek
25.9.2024., 16:57
PROJEKT POMOĆI CK OSIJEK

OSnaženi zaposlili 33 osobe kao pomoć za 227 starijih korisnika

Projekt "OSnaženi", kojim se pružaju usluge potpore u svakodnevnom životu osobama starijim od 65 godina i odraslim osobama s invaliditetom kako bi se pridonijelo povećanju socijalne uključenosti i prevenciji institucionalizacije ranjivih skupina osiguravanjem dugotrajne skrbi, predstavljen je u IT poslovnom centru.

Grad Osijek

Bila je to početna konferencija projekta u okviru Poziva "Zaželi - prevencija institucionalizacije" sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda kako bi ta kategorija stanovnika bila uključenija u zajednicu, kazala je Martina Hećimović, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Osijek. Vrijednost mu je 1.485.000 eura, a Crveni križ Osijek provodi ga u partnerstvu s Gradom Osijekom u Osijeku, Vladislavcima i Ernestinovu.

Grad Osijek

Projetkom su zaposlene 33 osobe da se brinu o 227 korisnika, koji imaju na raspolaganju pomoć oko osnovnih svakodnevnih potreba, poput odlaska u trgovinu, plaćanja računa i prijevoza do liječnika...

- Projekt je počeo 18. ožujka, naravno, tu je bio dio pripremne faze, a u samo pružanje pomoći krenuli smo 1. srpnja. To su usluge koje priužaju kvalitetu života koju korisnici svakako zaslužuju. Provodi se većim dijelom u Osijeku, a manjim dijelom u dvije općine - Ernestinovo i Vladislavci. Tu su i akitivnosti koje obuhvaćaju druženja, ispijanja kava, šetnje, kao i pomoć u održavanju kućanstva. Imamo iskustva u tome. Konferencija, koja je prva, održava se danas, a kako su korisnici starije osobe, učinili smo to upravo u povodu obilježavanja Međunarodnog dana starih osoba, 1. listopada - veli Hećimović.

Grad Osijek

Prilikom zapošljavanja u obzir su se uzele sve osobe koje su bile raspoložive u tom trenutku za uključivanje, pa su, kaže Hećimović, ponosni što imaju tako šaroliku skupinu zaposlenih, i mlađih i starijih, među ženama su i dva muškarca.

Grad Osijek

- Zadovojni smo i mi i naš partner Grad, projekt traje 30 mjeseci, još je dosta posla u projektu, koji traje ukupno 36 mjeseci. Zadovoljni su i korisnici, koji sa zaposlenima stvaraju velika prijateljstva. Sve osobe koje imaju potrebu mogu nam se javiti, kao i osobe koje trebaju prijevoz liječniku. Mjesta jesu uglavnom popunjena, ali smo otvorili i rezervnu listu zainteresiranih korisnika, te ih prema mogućnostima, uključujemo - kaže Hećimović.