Kazališna biciklijada
PU Osječko-baranjska
25.9.2024., 19:22
10. KAZALIŠNA BICIKLIJADA

Od Osijeka do Kopačeva - ritam smijeha i pedaliranja

Prošireno kazališno druženje održalo se 10. put, a djeca ne mogu dočekati 11.

Nakon nekoliko dana odmaka slobodno možemo reći kako je Kazališna biciklijada, održana u okviru obilježavanja Međunarodnog dana sadnje drveća, bila pun pogodak. Sve se odigravalo u subotu u organizaciji Teatra To Go, Parka prirode Kopački rit, Gradskog sportskog saveza za rekreaciju "Sport za sve" i gradskog Crvenog križa Osijek, a pedaliralo se, uz puno smijeha i vrlo malo napora, od Osijeka do Kopačkog rita i natrag.

Kazališna biciklijada
PU Osječko-baranjska

U biciklijadi su sudjelovali i policijski službenici za poslove prevencije Ureda načelnika Policijske uprave osječko-baranjske u okviru aktivnosti lokalnih preventivnih projekata "Biciklirajmo, biciklističkom" i "Sigurnost u cestovnom prometu" te nacionalnog projekta "Zdrav za 5". Neposredno prije biciklijade policijski službenici za poslove prevencije sudionike su upoznali o pravilnom i sigurnom sudjelovanju biciklista u prometu, s naglaskom na nošenju zaštitne opreme kod djece - zaštitne kacige, kao i reflektirajućih prsluka ili drugih reflektirajućih oznaka, uz obveznu upotrebu svjetala u uvjetima smanjene vidljivosti danju (magla, kiša) i noću.

Kazališna biciklijada
PU Osječko-baranjska

Svi sudionici biciklijade upoznati si i o tome da nije dopuštena vožnja bez ruku, osim kada se daju znakovi rukama drugim sudionicima u prometu, da nije dopuštena upotreba mobitela ili slušalica na oba uha ili u oba uha, ovisno o vrsti slušalica, kao ni vožnja više osoba na biciklu koji ima jedno sjedalo, jedan upravljač i jedan pogon za pokretanje, osim kada odrasli voze djecu u propisanim sjedalicama i koja tijekom vožnje imaju pravilno pričvršćenu zaštitnu kacigu. U okviru preventivnih aktivnosti nacionalnog projekta "Zdrav za 5", u skladu s II. komponentom, koja se odnosi na očuvanje i zaštitu okoliša i prirode, za djecu je prikazana predstava "Botaničari", u kojoj se uči o pravilnom odlaganju otpada u kante različitih boja, a nakon toga i sadnja sadnica bagrema u neposrednoj blizini ulaza u Kopački rit.

Kazališna biciklijada
PU Osječko-baranjska

I u okviru provedbe ovih preventivnih projekata policijski službenici su aktivnosti usmjerili na edukaciju i informiranje sudionika u prometu, kako bi ceste učinili što sigurnijim, a putovanje što ugodnijim.

Kazališna biciklijada
PU Osječko-baranjska
Kazališna biciklijada
PU Osječko-baranjska

U Kopačkom je ritu, gdje se u paviljonu na ulazu u Park prirode održala predstava za djecu “Botaničari”, autora Gorana Smoljanovića, bilo je i smijeha. Razigrani mališani aktivno su sudjelovali u predstavi, koju su iz drugih redova pozorno pratili i oni nešto stariji. Na kraju su svi poručili kako je bilo zanimljivo ovo prošireno kazališno druženje, i da će to sigurno ponoviti i dogodine, 11. put. Biciklisti bi se Kopačkom ritu mogli vraćati i nešto češće, zdravo je! 

TEATAR TO GO

Teatar To Go umjetnička je osječka organizacija koja se bavi kazalištem i filmom. Kako sami kažu, “od 2014. tragamo za mogućnostima, širimo umjetnost, potičemo kreativnost i rad na projektima koji pozitivno utječu na okruženje u kojem djelujemo. Glavna okosnica rada je produkcija profesionalnih predstava i Revije hrvatskog kratkog filma Filmska Runda. Popratne aktivnosti su radionice, paneli, autorske filmske večeri, istraživanja, klub kazališne publike KLAP KLAP”. Tijekom dosadašnjeg djelovanja gostovali su s predstavama u više od 50 mjesta u Hrvatskoj i regiji, predstavljali se na kazališnim festivalima te dobivali nagrade i priznanja za svoj rad. Od projekta do projekta organizacija okuplja različite aktere u društvu, a bazu čine kazalištarci, filmaši i kulturolozi.