Osijek, 25. 09. 2024., Ulica republike, kišno prijepodne, kišoban, kišobrani, kabanica, slobodnjak, slobodnjaciSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST
25.9.2024., 17:34
STIGLA JE JESEN

Ekstremi u nekoliko sati: Prvo hladno i kiša pa onda vrućina

Srijeda je ujutro pokazala, ali i dokazala, kako nam je jesen definitivno stigla. Kako su meteorolozi i najavljivali, jutro nas je dočekalo s temperaturom od osam stupnjeva iznad nule, a nakon toga je počela padati kiša. Prvo onako sramežljivo, a potom se u nekoliko navrata spustio pravi pljusak. Unatoč tmurnom jutru građanke i građani izišli su na ulice, naravno s kišobranima ili pak u kabanicama, a bilo je i onih hrabrih koji su gradskim ulicama hodili bez zaštite nad glavom. Gotovo svi su bili u dugim rukavima i jaknama, jer je puhao i prilično neugodan vjetar.

I onda, nešto nakon podneva, preokret. Oblaci su se malo-pomalo kidali, sunce je prvo stidljivo, a onda i u svom punom sjaju izišlo te vrlo brzo podignulo temperaturu zraka iznad 20 stupnjeva. Na istim tim ulicama gdje smo samo nekoliko sati prije hodali u jaknama zakopčanima do grla, a na glavi nosile i vunene kape, sada su se mogli vidjeti šetači u kratkim rukavima, noseći jakne prebačene preko ruke. Malo tjelesne aktivnosti imali su i konobari, koji su brzo brisali stolice mokre od kiše i stavljali jastuke, jer je malo tko htio popiti kavu u zatvorenom prostoru kada već sunce tako lijepo sja. Dok je ovakvog sunca, nema bolje kave nego na otvorenom - na terasi.

Osijek, 07. 08. 2024., Trg slobode, Osijek ujutro, jutarnji ritual, šetnja, ljudi, vrućina, kavaSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST

Lijepo se vrijeme u Osijeku očekuje do subote, s time što će i večernja temperatura u četvrtak i petak biti oko 20 stupnjeva. Za ovo doba godine i više nego odlično! Nema sumnje kako će sunčano i toplo vrijeme opet izmamiti velik broj šetača na gradske ulice i promenadu. Upravo su promenada i potopljena lijeva obala Drave već nekoliko dana mamac za brojne Osječanke i Osječane koji žele fotografijom ovjekovječiti visok vodostaj.

Za kraj još jednom - jesen nam je stigla, pa se ne treba iznenaditi ako vrijeme "poludi" kao danas, od neugodnog prijepodneva do nadasve ugodnog poslijepodneva.