Osijek, 24. 09. 2024., Trg slobode, akcija - Korak ispred bolesti, intervencijski radiolozi, HZJZSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST
24.9.2024., 17:22
“KORAK ISPRED BOLESTI”

Perifernu arterijsku bolest treba prepoznati na vrijeme

Velikom broju građana omogućeno je mjerenje pedobrahijalnog indeksa

Kako bi podigli svijest građana o perifernoj arterijskoj bolesti (PAB), Sekcija za intervencijsku radiologiju Hrvatskog društva radiologa i Hrvatski zavod za javno zdravstvo, u suorganizaciji s Fakultetom za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek, proveli su u utorak na osječkom Trgu slobode javnozdravstvenu akciju naziva "Korak ispred bolesti".

Osijek, 24. 09. 2024., Trg slobode, akcija - Korak ispred bolesti, intervencijski radiolozi, Marinka Šimunović Gašpar - med. sestra; Dragan Vulin - zamjenik gradonačelnika; Verica Kralj - organizatoricaSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST

Ta često asimptomatska bolest može dovesti do različitih komplikacija koje su posljedica izostanka protoka krvi u području organa zdjelice i mišića nogu s pojavom ishemije, infekcije, ulkusa, kroničnih rana i gangrene, koje kasnim liječenjem zahtijevaju amputaciju s posljedično visokom smrtnosti bolesnika unutar godine dana od amputacije.

Osijek, 24. 09. 2024., Trg slobode, akcija - Korak ispred bolesti, intervencijski radiolozi, HZJZSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST
Osijek, 24. 09. 2024., Trg slobode, akcija - Korak ispred bolesti, intervencijski radiolozi, HZJZ, mjerenje šećera; dijabetesSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST

Tijekom javnozdravstvene akcije omogućeno je mjerenje pedobrahijalnog indeksa (eng. ankle-brachial index = ABI), mjerenje glukoze u krvi i krvnog tlaka, a da je akcija uspjela, potvrđuje iznimno velik odaziv naših sugrađana.

Prim. Verica Kralj, dr. med., specijalistica epidemiologije i voditeljica Odjela za srčano-žilne bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, upozorila je na to kako se o prevenciji periferne arterijske bolesti puno rjeđe govori, za razliku od prevencije drugih srčano-žilnih bolesti kojima je u podlozi arteroskleroza.

“Zbog toga smo pokrenuli ovu akciju u suradnji s Gradom Osijekom i Osječko-baranjskom županijom. Iznimno je važno na vrijeme prepoznati simptome ove bolesti, načine na koje ju je moguće spriječiti, kako ju dijagnosticirati i koje su mogućnosti liječenja", rekla je dr. Kralj, koja ističe kako je riječ o bolesti koja je nedovoljno prepoznata jer u od 20 do 50 posto slučajeva pacijenti nemaju simptome, osobito u početnim fazama bolesti, nego se oni javljaju kada je već kasno za prevenciju. Ipak, postoje neki simptomi koje možda ne doživljavamo dovoljno ozbiljno, a mogu upućivati na ovu bolest.

Osijek, 24. 09. 2024., Trg slobode, akcija - Korak ispred bolesti, intervencijski radiolozi, HZJZSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST

“Ljudi najčešće mogu primijetiti bol i grčeve u nogama, bilo u potkoljenici, u mišiću, bilo u natkoljenici, u bedru, kada moraju zastati kako bi odmorili nogu te nastavili dalje. Do toga dolazi zbog suženja krvnih žila aterosklerotskim plakom, zbog čega mišići ne dobivaju dovoljnu količinu krvi. Napretkom bolesti ti se bolovi mogu pojaviti čak i u mirovanju, a može doći i do promjena na koži poput bljedila, plavila ili crvenila, a na kraju čak i ulkusa, tj. otvorenih rana, što, nažalost, često završava amputacijom, a sve to zapravo je moguće spriječiti", napominje dr. Kralj.

Za prevenciju ove i drugih kardiovaskularnih bolesti daje klasične savjete o zdravijem načinu života koji su nam svima dobro poznati, no, nažalost, mnogi ih se slabo ili nikako ne pridržavaju.

“Treba voditi računa o pravilnoj prehrani bez zasićenih masnoća i crvenog mesa, a s više bijelog mesa, ribe, povrća, integralnih žitarica. Preporuka je dnevno pojesti bar pet porcija voća i povrća, s tim da jedna porcija znači ono što vam stane u šaku. Bitno je i nepušenje, pogotovo za perifernu arterijsku bolest, jer je pušenje jako velik čimbenik rizika. Važna je i tjelesna aktivnost. Svi živimo sjedilačkim načinom života, a preporuke su kretati se minimalno 30 minuta dnevno pet dana u tjednu. Oni koji već imaju povišeni šećer, krvni tlak i masnoće u krvi moraju to kontrolirati i liječiti. Ova je bolest posebno česta kod dijabetičara jer su njihove krvne žile jako oštećene povišenim razinama šećera", napominje.

Osijek, 24. 09. 2024., Trg slobode, akcija - Korak ispred bolesti, intervencijski radiolozi, HZJZSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST

Pet godina od postavljene dijagnoze 15 % bolesnika s intermitentnim klaudikacijama (bolovima u nogama tijekom hodanja) umrijet će od kardiovaskularnih bolesti s obzirom na to da PAB povećava rizik od pobolijevanja i smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti za 80 - 90 %. Čimbenici rizika kod PAB-a isti su kao i za ostale kardiovaskularne bolesti, u koje se ubrajaju ishemijska bolest srca i cerebrovaskularne bolesti, hipertenzivna bolest i dr. Najčešći su faktori rizika hipertenzija, dijabetes, dislipidemija, obiteljska anamneza, aterosklerotske bolesti i dob bolesnika, zbog čega su bolesnici s navedenim rizicima i bolestima ujedno i najčešće hospitalizirani.