DARKO PEJIĆ
24.9.2024., 17:21
PRVA ČEPINSKA GRAHIJADA

Najukusniji grah krčkao se u kotliću lokalnih Kupusara

U Lovačkom domu Čepin pobjedu na prvoj Čepinskoj grahijadi ulovili su Kupusari - ekipa lokalaca koja je tako sebe nazvala po ekskluzivnom čepinskom brendu.

Pobjednička ekipa Kupusari

Pobjednička ekipa Kupusari

DARKO PEJIĆ

Premda, usput recimo, postoji i grah s kupusom, koji, iako je jako ukusan, nije nitko odlučio skuhati na Čepinskoj grahijadi, makar izvan konkurencije, onako pokazno, jer je općina poznata po kvalitetnom kupusu. To je jedina zamjerka inače izvrsnoj organizaciji i još boljem raspoloženju svih okupljenih. Grah su došle kušati cijele obitelji i prijatelji ne samo iz Čepina.

DARKO PEJIĆ
DARKO PEJIĆ

Okupile su se proteklog vikenda 22 ekipe kuhara, sve skupa tristotinjak natjecatelja i gostiju, koji su se lijepo počastili, a i zabavili, jer bilo je svega za svaki uzrast - od žive glazbe za ples do napuhanca za djecu.

DARKO PEJIĆ
DARKO PEJIĆ
DARKO PEJIĆ

Ilija Šteko, tajnik udruge Stari Čepin, kazao nam je kako su, uz podršku općinske uprave, uspjeli realizirati ovu ideju koja im je svojevremeno pala na pamet, ali, kako se to kaže, uvijek im se dosad nešto ispriječilo. Srećom, ovaj se put sve posložilo, pa se nadaju da su započeli lijepu tradiciju u kojoj su osmislili i prikladne nagrade važne svim kuharima - kotliće, tronošce, plinske tambure..., a "rasporedila" ih je dobitnicima ocjenjivačka komisija prema svom ukusu.

DARKO PEJIĆ
DARKO PEJIĆ
DARKO PEJIĆ

Natjecateljima su na startnoj liniji podijelili poprilične količine kobasica i slanine, pa i nezaobilaznih dodataka za dobar okus i boju juhe poput mljevene crvene paprike, a tajni su se sastojci nosili i od kuće. Prema našem mišljenju okus je bio kod svih koje smo kušali izvrstan, pa je žiriranje sudačkom trojcu bilo poprilično otežano.

DARKO PEJIĆ
DARKO PEJIĆ
DARKO PEJIĆ

- Udruga Stari Čepin organizirala je prvu Čepinsku grahijadu. Planirali smo ju, kao jednu od svojih aktivnosti, već nekoliko godina, i evo ove je došla na red. Malo su nam termini bili pobrkani jer sljedećeg se vikenda održavaju Dani suncokreta u Čepinu, pa smo se morali prilagoditi. S druge strane, ovo nam je dobar trening i zagrijavanje za Suncokrete jer će se i tada kuhati tri dana u kotlićima. Zadovoljni smo i mi, organizatori i posjetitelji, pojelo se puno i popilo, ispražnjene su sve bačve Osječke pivovare. Sve smo organizirali uz potporu Općine i načelnika Dražena Tonkovca te nekolicine privatnika, obrtnika, odvjetnika. Općina nam je ustupila prostor, rasvjetu, stolove i klupe - otkriva Šteko.

DARKO PEJIĆ

Dodao je kako su u obitelji Grabić, koja je pobijedila, inače svi veliki gurmani, a bave se i proizvodnjom kulena, pršuta i ostalih suhomesnatih "delicija svinjca", svim i svačim, osim kupusom.

DARKO PEJIĆ
DARKO PEJIĆ

- Ali kuham dobru sarmu, bolje od supruga - pohvalila se Emina Grabić, tek toliko da se zna "tko je tko" u pobjedničkoj ekipi obitelji Grabić, na čijem se stolu našlo svega, od slanih delicija i i kolača do travarice, kojom se ublažavala prohladnost te posljednje ljetne večeri.