II. GIMNAZIJA
24.9.2024., 17:20
EUROPSKI DAN JEZIKA U II. GIMNAZIJI

Jezici manjina koji nas okružuju

U II. gimnaziji za ovaj tjedan najavljuju obilježavanje Europskog dana jezika s temom "Jezici manjina koji nas okružuju". Održat će se u četvrtak, a događaj će biti popraćen nizom radionica koje će voditi nastavnici i učenici te gimnazije te njihovi gosti.

Također, cijeli ovaj tjedan Lorena Leko, učenica II. gimnazije Osijek, sudjelovat će na natjecanju Jugend debattiert (Mladi debatiraju) u organizaciji Njemačke središnjice za obrazovanje u inozemstvu (ZfA), koje se održava u Berlinu. Lorena je u svibnju pobijedila u polufinalu i finalu državnog natjecanja na njemačkom jeziku u Varaždinu, te se time plasirala na međunarodnu razinu natjecanja. Lorena u Berlinu predstavlja ne samo II. gimnaziju nego i Hrvatsku, a o aktualnim će društvenim temama debatirati s mladima iz 14 europskih zemalja. Lorena se za debatu pripremala u sklopu nastave za njemačku jezičnu diplomu (DSD), koju II. gimnazija svojim učenicima nudi kao fakultativnu aktivnost već više od 25 godina. U Berlinu je prati njezina profesorica njemačkoga jezika i mentorica Olja Liović.

Lorena Leko i mentorica Olja Liović

Lorena Leko i mentorica Olja Liović

II. GIMANZIJA

Naposljetku, iz te gimnazije izvješćuju kako je od 8. do 14. rujna 40 učenika iz II. gimnazije Osijek i škole Tofaş Fen Lisesi iz Burse, Turska, sudjelovalo u Erasmus+ projektu "Youth for Human Rights". Učenici su istraživali i promovirali ljudska prava tijekom raznih aktivnosti. Na radionicama i u raspravama sudionici su imali priliku otvoreno razgovarati, dijeliti iskustva i razvijati kritičko mišljenje i empatiju. Sudionici su također imali priliku razvijati vještine timskog rada i suradnje.

“Odlučila sam sudjelovati jer me ljudska prava jako zanimaju. Na početku sam bila iznenađena jer je većina turskih učenika bila puno mlađa od nas i nije bila toliko komunikativna, no ipak sam stekla nekoliko prijatelja kada smo bili nasumično podijeljeni u grupe. Najbolji dio tog iskustva za mene bio je upoznavanje turske kulture, osobito njihove gastronomije i jezika. Što se tiče ljudskih prava, sigurno sam naučila više o toj temi tijekom aktivnosti koje smo imali", rekla je Gita Glavašić, učenica iz hrvatskog tima.