Katja Forgić, USA, ljeto 2024.

Katja Forgić, Indiana State House

24.9.2024., 07:40
UMJESTO RAZGLEDNICE

Putnica Katja Forgić u SAD-u: Bila je ovo najbolja avantura mog života. Pamtit ću je zauvijek

Osječka je gimnazijalka u SAD otputovala kao dobitnica prestižne stipendije “Benjamin Franklin Transatlantic Fellowship”. Uz nju, kao jedinu predstavnicu Hrvatske, sudjelovalo je još 46 mladih ljudi iz drugih europskih zemalja i deset iz različitih saveznih američkih država

S velikom sam radošću iščekivala početak ljeta i završetak školske godine, znajući da me čeka jednomjesečno putovanje u Sjedinjene Američke Države. No nisam mogla ni slutiti da će ovo biti najbolje iskustvo u mom životu.

Sveučilište Purdue

Ova je moja priča zaživjela već početkom ožujka, kada su mi iz američkog veleposlanstva javili da sam ovogodišnja dobitnica prestižne stipendije "Benjamin Franklin Transatlantic Fellowship". Riječ je o stipendiji koju dodjeljuje američko veleposlanstvo u Republici Hrvatskoj u suradnji s američkim State Departmentom, a namijenjena je učenicima u dobi od 16 do 18 godina s ciljem poticanja i razvijanja odnosa između Amerikanaca i Europljana. Uz mene, kao jedinu predstavnicu Hrvatske, u programu je sudjelovalo još 46 kandidata iz drugih europskih zemalja i deset iz različitih saveznih američkih država.

Say cheese, everyone!

Say cheese, everyone!

Moja je avantura počela 22. lipnja letom iz Zagreba do Frankfurta, gdje su nas dočekali predstavnici Sveučilišta Purdue, a potom smo svi zajedno (nas tridesetak) nastavili svoj put letom iz Frankfurta do Chicaga. Dolaskom u Chicago prevezeni smo u mjesto našeg boravka, kampus Sveučilišta Purdu u West Lafayettu u Indiani. Riječ je o jednom od poznatijih i prestižnijih sveučilišta u SAD-u. Sam je program bio organiziran u tri dijela. Prvi sam dio, u trajanju od dva tjedna, provela na već spomenutom sveučilištu. Ondje smo imali svakodnevno organizirana predavanja, edukacije iz područja diplomacije, politike, međunarodnih odnosa…

Chicago, Willis Tower

Chicago, Willis Tower

Tijekom programa pažnja je najviše bila usmjerena na edukaciju osmišljavanja i načina provođenja projekata koji će svaki sudionik povratkom kući provesti u svojoj lokalnoj zajednici. Predavanja su držali njihovi poznati sveučilišni profesori, državni odvjetnici, suci… Kao zanimljivost istaknula bih da nam je jedno predavanje održala i sama praprapraunuka Benjamina Franklina, jedne od najistaknutijih ličnosti američke povijesti, a po kojem ova prestižna stipendija nosi ime.

Kolači čupavci

Za vrijeme boravka na kampusu iskusila sam i svakodnevni život američkih studenata. Prekrasno sveučilište kakvo smo naviknuli viđati u američkim filmovima, koje, osim izvrsnih uvjeta za učenje, studentima pruža i druge mogućnosti, poput bavljenja sportom, odlaska u kino, šopinga… Na kampusu sam sobu dijelila s predstavnicom Republike Irske. Za vrijeme našeg boravka imali smo organizirane tematske večeri, na kojima smo između ostalog imali priliku predstaviti državu, regiju i grad iz kojeg dolazimo, zabavljati se na kvizu, maškarama, rođendanskim zabavama...

Prezentacija nacionalnih jela - čupavci u prvom planu

Prezentacija nacionalnih jela - čupavci u prvom planu

Posebno bih istaknula "International Dinner", gdje je svaki sudionik trebao pripremiti neko nacionalno jelo. Ja sam se odlučila za pripremu kolača čupavaca. Bilo je zanimljivo pripremati našu hranu s njihovim sastojcima s obzirom na to da je većina namirnica ondje u velikim pakiranjima. Lijepo je bilo vidjeti da se svima svidjelo i da se sve pojelo!

Tijekom boravka na kampusu bilo nam je organizirano nekoliko izleta u obližnje velike gradove. Tako smo posjetili Lafayette, Indianapolis, Chicago i Philadelphiju. Od tih gradova najviše me se dojmio Chicago. Ondje smo posjetili Willis Tower, jednu od najviših zgrada u Americi, išli smo na vožnju brodom, a najviše mi se svidio mjuzikl "Six", koji smo pogledali u kazalištu Nederlander. Uz to moram spomenuti da je i posjet glavnom gradu Indiane, Indianapolisu, bio uistinu poseban. U sjećanju će mi ostati posjet Indiana State Houseu, kao i predstava "Čarobnjak iz Oza", koju smo pogledali uz večeru u Beef & Boards Dinner Theatreu.

Beef & Boards Dinner Theatre

Beef & Boards Dinner Theatre

Američka obitelj

Nakon provedena dva tjedna na kampusu treći je tjedan bio predviđen za boravak u obiteljima, kako bismo upoznali svakodnevni život Amerikanaca. Bila sam ugošćena u prekrasnoj mladoj obitelji zajedno s predstavnicom Turske. Obitelj se doista potrudila učiniti nam boravak u njihovu domu ugodnim i zanimljivim. Tako su nam organizirali odlazak na vožnju kanuom, posjet njihovoj lokalnoj tržnici, posjet različitim restoranima, kao i zabavu dobrodošlice za sve sudionike na njihovu bazenu u vrtu.

Američki domaćini

Američki domaćini

Tijekom boravka uočila sam neke razlike između svoje hrvatske i američke obitelji, poput toga da je u američkoj kulturi glavni obrok u danu večera, a ne ručak, gdje je, između ostalog, puno više popularizirana brza i gotova hrana od domaće. Također, imala sam priliku iz prve ruke upoznati njihov obrazovni sustav. Suprotno uvriježenom mišljenju koje sam prethodno dijelila, spoznala sam da je njihov obrazovni sustav kvalitetan, pruža široke mogućnosti za osobni i profesionalni razvoj te promiče inovativne pristupe učenja.

4. srpnja, proslava Dana Nezavisnosti

4. srpnja, proslava Dana Nezavisnosti

Posljednji tjedan boravka proveli smo u Washingtonu, na njihovu prestižnom sveučilištu Georgetown University. Iznova sam ostala fascinirana uvjetima i mogućnostima koje njihova sveučilišta pružaju svojim studentima. Tijekom boravka u Washingtonu nismo imali predavanja, nego je sve vrijeme bilo namijenjeno za turističko razgledanje grada. Moram naglasiti da smo bili prva generacija stipendista koja je imala priliku posjetiti Bijelu kuću.

Katja Forgić, USA, ljeto 2024.

Katja Forgić u Bijeloj kući

Posjetili smo i State Department, Muzej sjećanja na žrtve holokausta, kao i spomenike Martinu Lutheru Kingu, Abrahamu Lincolnu, Franklinu Delanu Rooseveltu…

​Besprijekorna organizacija

Dakle, bila je ovo, nedvojbeno, najbolja avantura mog života. Bilo je predivno imati priliku upoznati vršnjake iz gotovo 50-ak zemalja, s njima se družiti, razmjenjivati iskustva, stjecati nova znanja i vještine. Nema sumnje da će mi ovaj program ostati u sjećanju zauvijek. Rodila su se neka nova prijateljstva i poznanstva, proširila sam svoje vidike, učila se toleranciji, uvažavanju i prihvaćanju različitosti, imala priliku upoznati novu kulturu i način življenja Amerikanaca. Sve me je spomenuto obogatilo. Iako je program službeno završio, svojim sam sudjelovanjem postala alumnij te mi je time pružena mogućnost sudjelovanja na njihovim druženjima i konferencijama.

Katja Forgić, USA, ljeto 2024.

Katja Forgić,

O AUTORICI

Katja Frogić učenica je II. gimnazije (jezične) u Osijeku. Sada je maturantica. U SAD je bila otputovala uz podršku svoje škole, ravnateljice Nives Merčep i razrednice Melite Smolčić-Vukelić.

Katja je do sada sudjelovala u dva Erasmus+ projekta, kao sudionik projekta “Mladi lideri” volontirala je u Proni centru u Osijeku, gdje je kroz projekt Info centar vidjela objavu za ovu stipendiju, zainteresirala se i odlučila prijaviti. Uz prijavnu je aplikaciju bila priložila dva eseja i ocjene. Drugi je krug uključivao razgovor, nakon čega joj je iz Veleposlanstva SAD-a u Zagrebu javljeno da je dobitnica stipendije. Kada je novinar Dario Kuštro o tome pisao za Glas Slavonije, Katja je obećala da će o svojoj američkoj pustolovini napisati tekst za omiljene novine. Obećanje je ispunila.

Ovim putem željela bih još jednom zahvaliti američkom veleposlanstvu u RH na pruženoj prilici, odličnoj organizaciji mog odlaska i dolaska, jer je od samog početka pa do povratka kući sve bilo besprijekorno organizirano. Vjerujem da je ovo moj prvi, ali ne i posljednji posjet SAD-u i nadam se da će mi se u mojem daljnjem školovanju pružiti prilika za sudjelovanjem na sličnim studijskim programima.

Washington DC

Washington DC

Chicago

Chicago

Katja Forgić, USA, ljeto 2024.

Katja Forgić