Osijek, 23. 09. 2024., Medicinski fakultet uOsijeku, predstavljanje prvog hrvatskog istraživanja, utjecaj lažnih vijesti na pacijente; Ines Drenjančević; Nefreteta Zekic-Eberhard - koordinatoricaSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST
23.9.2024., 16:43
SURADNJA ZNANOSTI, MEDIJA I PACIJENATA

Zaštita javnosti od lažnih vijesti i dobro novinarstvo

U sklopu projekta istraživali su u kolikoj mjeri lažne vijesti utječu na pacijente

Medicinski potvrđeno" prvi je projekt na području Republike Hrvatske koji se isključivo bavi provjerom (fact-checking) medijskih informacija o temi medicine i zdravlja. Projekt je predstavljen u ponedjeljak na Medicinskom fakultetu u Osijeku.

Osijek, 23. 09. 2024., Medicinski fakultet uOsijeku, predstavljanje prvog hrvatskog istraživanja, utjecaj lažnih vijesti na pacijente, Ivica Mihaljević - dekanSNIMIO BRUNO JOBST

Ivica Mihaljević 

BRUNO JOBST

- Posebnost je ovog projekta što je riječ o prvoj suradnji medicinske znanosti, medija i pacijenata s ciljem uspostavljanja nove i na znanosti utemeljene procedure provjere informacija u medijskim redakcijama i poticanja kvalitetnog novinarstva, ali i zaštite javnosti od neprovjerenih i netočnih infomacija o temi zdravlja i medicine - rekao je prof. dr. sc. Ivica Mihaljević, dekan Medicinskog fakulteta Osijek.

Dodao je da je nositelj projekta upravo osječki Medicinski fakultet, koji je u projekt ušao sa šest sveučilišnih profesora, etabliranih liječnika specijalista. Tako su na provjeri medijskih informacija s temom zdravlja angažirani stručnjaci iz područja fiziologije i imunologije, endokrinologije i dijabetologije, nuklearne medicine, ORL i ginekologije.

Osijek, 23. 09. 2024., Medicinski fakultet uOsijeku, predstavljanje prvog hrvatskog istraživanja, utjecaj lažnih vijesti na pacijente, Ines DrenjačevićSNIMIO BRUNO JOBST

Ines Drenjačević

BRUNO JOBST

Voditeljica projekta je prof. dr. sc. Ines Drenjančević, prodekanica za znanost Medicinskog fakulteta u Osijeku, koja je predstavila prvo hrvatsko istraživanje o utjecaju lažnih vijesti i dezinformacija na pacijente, provedeno u sklopu projekta.

- Koliko često na internetu i društvenim mrežama osobe s već postavljenom dijagnozom pretražuju informacije vezane uz teme zdravlja i koje su to teme koje najčešće pretražuju? Koliko često se susreću s lažnim vijestima i dezinformacijama na temu zdravlja? Jesu li imali bilo kakvih zdravstvenih problema nakon što su povjerovali terapiji ili lijeku iz nepouzdanih medijskih objava? To su samo neka od pitanja na koja smo pokušali pronaći odgovor u anketi provedenoj među članovima dviju udruga oboljelih od različitih bolesti. To su Društvo multiple skleroze Brodsko-posavske županije i Društvo za zaštitu od dijabetesa Osijek. Istraživanje je pokazalo da je samo 14 posto ispitanika zadovoljno izvještavanjem o zdravlju u medijima - rekla je dr. Drenjančević.

PROFIT, A NE ZNANJE

Educiranost je iznimno važna u prepoznavanju lažnih vijesti i zaštiti pacijenata i šire javnosti od lažnih vijesti i dezinformacija, rečeno je na predstavljanju projekta “Medicinski potvrđeno”. Takve se vijesti često mogu pronaći na Tik Toku, Facebooku, drugim društvenim mrežama i portalima, gdje različite osobe koje nemaju medicinskog znanja nude rješenja za zdravstvene probleme, a sve u cilju stjecanja profita, objasnili su članovi projektnog tima.

Da je ovakav portal važan za širu javnost, potvrđuje podatak iznesen na predstavljanju. Naime, od 18 članaka koje su liječenici dosad recenzirali, čak 10 ih je bilo medicinski upitno. Uz to, na portalu se mogu pročitati novosti i zanimljive informacije iz medicine i zdravstva te poslušati radioemisije o ovoj tematici.

Velik se dio ispitanika susreće s lažnim informacijama i dezinformacijama o temi medicine i zdravlja, no, srećom, bar kada je o ovom istraživanju riječ, nije bilo posljedica za zdravlje.

Osijek, 23. 09. 2024., Medicinski fakultet uOsijeku, predstavljanje prvog hrvatskog istraživanja, utjecaj lažnih vijesti na pacijente, Nefreteta Zekic-Eberhard - koordinatoricaSNIMIO BRUNO JOBST

Nefreteta Zekic-Eberhard

BRUNO JOBST

Koordinatorica projekta, dr. sc. Nefreteta Zekić Eberhard, specijalistica za medijsku etiku i novinarka s 20-godišnjim iskustvom u praćenju zdravstvenog sektora, predstavila je portal www.medicinski-potvrdeno.com.

- U okviru projekta uspostavili smo fact-check platformu za provjeru točnosti informacija, također pod nazivom Medicinski potvrđeno. Na njoj se objavljuju provjereni i recenzirani članci iz javnih glasila s osvrtom medicinskih profesionalaca u kojima je jasno naznačeno zašto određena objava ima ili nema temelja u službenoj medicinskoj znanosti. U 24 mjeseca, koliko traje projekt, bit će recenzirano minimalno 50 medijskih objava - najavila je koordinatorica Zekić Eberhard.