Ustupljena fotografija
23.9.2024., 16:42
mjesec podizanja svijesti o perifernoj arterijskoj bolesti

Na osječkom Trgu slobode akcija Budite korak ispred bolesti, 24. rujna od 10 do 17 sati

Javnozdravstvena akcija Korak ispred bolesti, s ciljem podizanja svijesti građana Hrvatske o perifernoj arterijskoj bolesti (PAB), održat će se u utorak (24. rujna) u Osijeku, od 10 do 17 sati na Trgu slobode (u slučaju kiše u prostorijama GČ Gornji grad, Trg Lava Mirskog 1).

“Sekcija za intervencijsku radiologiju Hrvatskog društva radiologa i Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suorganizaciji s Fakultetom za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva, organiziraju javnozdravstvenu akciju u rujnu, koji je ujedno mjesec podizanja svijesti o perifernoj arterijskoj bolesti i vrijeme za edukaciju građana kako bi djelovali protiv bolesti za koju još možda nisu čuli ili ne znaju da je imaju. Ova često asimptomatska bolest može dovesti do različitih komplikacija koje su posljedica izostanka protoka krvi u području organa zdjelice i mišića nogu s pojavom ishemije, infekcije, ulkusa, kroničnih rana i gangrene, koje kasnim liječenjem zahtijevaju amputaciju s posljedično visokom smrtnosti bolesnika unutar godine dana od amputacije", pojašnjavaju organizatori.

Tijekom javnozdravstvene akcije građanima će se omogućiti mjerenje pedobrahijalnog indeksa (eng. ankle-brachial index = ABI), mjerenje glukoze u krvi i krvnog tlaka. Cilj je u općoj populaciji detektirati pacijente s vaskularnim problemima te ih uputiti na daljnje liječenje, a one koji to nisu podučiti o načinima prevencije kako bi živjeli zdravije.

- Čimbenici su rizika kod PAB-a isti kao i za ostale kardiovaskularne bolesti u koje se ubrajaju ishemijska bolest srca i cerebrovaskularne bolesti, hipertenzivna bolest i dr. Najčešći su faktori rizika hipertenzija, dijabetes, dislipidemija, obiteljska anamneza, aterosklerotske bolesti i dob bolesnika, zbog čega su bolesnici s navedenim rizicima i bolestima ujedno i najčešće hospitalizirani. Kako je za ovu bolest potrebna rana dijagnostika te promjena stila života uz odgovarajuću farmakološku terapiju, nadamo se da ćemo ovom akcijom pridonijeti u snižavanju broja oboljelih od periferne arterijske bolesti i smrtnosti u Republici Hrvatskoj - poručuju iz Sekcije za intervencijsku radiologiju.