Tjedan filantropije u Osijeku: Konferencija na kojoj je najavljen programOsijek, 23. rujna 2024.Snimio: Ivan Alilović
IVAN ALILOVIĆ
23.9.2024., 14:35
TJEDAN FILANTROPIJE U OSIJEKU

Donirajte za vrt u OŠ "Retfala"!

Otvaranjem izložbe o poznatim filantropima našega grada u ponedjeljak je počeo Tjedan filantropije u Osijeku. Riječ je o manifestaciji koju tradicionalno posljednjeg tjedna u rujnu organiziraju Zaklada Slagalica i Zaklada Srce grada Osijeka.

U srijedu će Grgur Marko Ivanković građane povesti u filantropsku šetnju, koja će početi u 17 sati na raskrižju Gundulićeve i Anine ulice, a organizirana je u suradnji s Turističkom zajednicom grada Osijeka. Također, mladi će sugrađani moći uživati u Potrazi za filantropskim blagom - igri za učenike 7. i 8. razreda osnovnih škola grada Osijeka.

Dijana Živaković, stručna suradnica u Zakladi Slagalica, poziva sugrađane da zastanu i pogledaju izložbu "o ljudima bez kojih Osijek ne bi bio onakav kakav jest".

- U igri za srednjoškolce imamo osam prijavljenih ekipa. Dođite na Trg Ante Starčevića, krećemo u utorak (24. rujna) u 10 sati, a pobjednička ekipa počet će proces mapiranja potreba, te ćemo ih učiti o početcima filantropije i što je uopće filantropija, kako prepoznati potrebe zajednice te na njih odgovoriti. U srijedu će nas Grgur Marko Ivanković povesti u zanimljivu turu Aninim grobljem, gdje ćemo posjetiti posljednja počivališta osječkih filantropa - poziva Živaković.

Mirna Šmit podsjetila je na ostavštinu osječkih filantropa.

- Osijek zaista ne bi izgledao ovako kako izgleda da nije ljudi koji su bili dio zajednice te su prepoznali općenite potrebe Osijeka i ostavili u amanet i prostore i različite vrste djelovanja s ciljem brige o zajednici. Na izložbi možemo vidjeti i poznate lokacije, poput KBC-a Osijek, kojeg možda ne bi bilo u ovom obliku da nije bilo zaklade Huttler-Kuhlhoffer-Monsperger, odnosno filantropa koji su sav svoj imetak ostavili u tu svrhu - rekla je Šmit te pozvala Osječane da se odazovu jednoj lijepoj filantropskoj kampanji.

Program Tjedna filantropije 2024. u Osijeku i bar kod

Program Tjedna filantropije 2024. u Osijeku

Naime, svake godine organizatori priređuju kampanje prikupljanja sredstava za neki plemeniti cilj, a ove su godine zajedno s OŠ "Retfala" pokrenuli akciju prikupljanja sredstava za nabavu materijala za postavljanje školskog vrta. Školski će se vrt prostirati na 14 m² uzdignutih gredica, u koje će učenici zajedno s nastavnicima saditi različite kulture. Financijski cilj kampanje je 1500 eura, a uključivat će nabavu materijala za uzdignute gredice (drvo, folije, zemlju i dr.). Donirajte sredstva u skladu sa svojim mogućnostima preko bar-kodova koji će biti objavljeni na službenim stranicama dviju zaklada, kao i na svim kanalima OŠ "Retfala".

- Sama ideja povišenih gradica jako je zanimljiva, jer škola ima veliko dvorište i puno zelenila, tako da će se idealno uklopiti. Zahvaljujem Zakladi Slagalica što nas je odabrala i pozivam sve roditelje i građane da se uključe u prikupljanje sredstava te im unaprijed zahvaljujem na donacijama - poručio je ravnatelj OŠ Retfala Igor Kopić.

Kampanja traje od 23. rujna do 21. listopada 2024., a donacije možete uplatiti i na račun Zaklade Slagalica: IBAN: HR7724020061500078713; model: 99; poziv na broj primatelja: datum uplate; opis plaćanja: školski vrt.