Barbara Gajić u 80-ima napisala knjiguNajava promocijeFoto: Kava s osmijehom

Barbara Gajić

22.9.2024., 11:40
GISKO

Barbara Gajić u 84. godini izdala knjigu

Predstavljanje knjige "Stazama mojega života" autorice Barbare Gajić (84) održat će se, u organizaciji Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek, u utorak (24. rujna) s početkom u 18 sati u Austrijskoj čitaonici GISKO-a (Europska avenija 24). Uz autoricu, o knjizi će govoriti Jadranka Kokolari, autoričina kći, i Ljubica Nedić, doktorandica Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku. U glazbenom će dijelu programa nastupiti HKUD "Osijek 1862".

- Autobiografska knjiga "Stazama mojega života" sadržava autoričina sjećanja i zapise, a sastoji se od pet poglavlja (razdoblja) i zahvale. Radnja ovoga romana događa se u Oprisavcima, selu gdje je autorica rođena, u Kupini, selu gdje je Barbara provela najljepše trenutke svoga djetinjstva, te u domovima za djecu - dvorcima u Valpovu, Zagrebu, Maruševcu i Suhopolju, gdje se školovala do dolaska u Osijek 1957. U prvom poglavlju autorica opisuje selo Oprisavci, život na selu i rana sjećanja na roditelje koja su uglavnom nastala pričom njezine bake Mande ili starijeg brata Đure. U drugom i trećem poglavlju opisuje odlazak u dom za djecu bez roditelja i škovanje, a u završnom, petom razdoblju opisuje susret "osmašâ" 1956./1957. nakon 50 godina te njihova druženja sve do danas - opisuju knjigu organizatori promocije.
Barbara Gajić nije književnica, no uvijek je voljela zapisivati događaje, sjećanja, napisati poneki stih, posebice za Festival izviđačkih pjesama Osijek u organizaciji Izviđačkog kluba Javor Osijek, čija je članica i danas. Ostvarila je svoju dugogodišnju želju da uknjiži svoje djetinjstvo, svoje strahove, sjećanja, da poveže svoju generaciju i njezina sjećanja u zajedničku priču o djeci koja su nakon Drugoga svjetskog rata ostala bez obaju roditelja. Knjigu "Stazama mojega života" autorica će darovati svojoj djeci, obitelji i prijateljima sa željom da se priča o njezinu odrastanju ne zaboravi. Knjigu je posvetila svojim praunucima.