Osijek, 20. 06. 2024., Opus arena, osmasi, najosmasi, svecanost SNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST
21.9.2024., 07:21
GRAD NAGRAĐUJE UČENIKE I NASTAVNIKE

Superodlikašima četiristo eura za prosjek 5,0, državnim prvacima po 300

JUKIĆ: Odlučili smo nagraditi izvrsnost učenika i nastavnika. Za tu je namjenu u gradskom proračunu planirano 50.000 eura

Nikola je svih sedam razreda osnovne škole prošao s prosjekom 5,0. Vjeruje da će biti jednako uspješan i u 8. razredu, pa ga je jako razveselilo kad je čuo da će ga za njegov trud nagraditi njegov rodni grad. Aktualna je gradska administracija, naime, odlučila dodatno nagrađivati učenike, nastavnike mentore te najbolje odgojno-obrazovne radnike u osnovnim školama na području Osijeka za uspjeh ostvaren u prethodnoj školskoj godini. Podsjetimo da Grad Osijek još od školske godine 1996./1997. odobrava stipendije i potpore učenicima i studentima.

Timski uspjeh

Jedna od točaka dnevnog reda sjednice Gradskog vijeća u četvrtak bila je ona o usvajanju odluke o nagrađivanju učenika, nastavnika mentora i najboljih odgojno-obrazovnih radnika u osnovnim školama na području Osijeka, a za što su u proračunu planirana sredstva u iznosu od 50 tisuća eura.

- Odlučili smo, kao i u mnogim drugim aktivnostima u gradu, nagraditi izvrsnost, i to ne samo naših učenika nego i odgojno-obrazovnih djelatnika, kao i njihove ustanove. Nagradit ćemo s 400 eura sve učenike koji su tijekom osnovnoškolskog obrazovanja imali izvrstan rezultat s prosjekom 5,0. Također, napravili smo određene kategorije u kojima ćemo nagraditi sve učenike koji su sudjelovali na državnim natjecanjima i predstavljali naš grad na njima. Vodili smo računa o tome da ne zaboravimo i smotre, ali nismo zaboravili ni osobe koje rade s tom djecom. Nagradit ćemo odgojno-obraznove djelatnike koji će biti izabrani među 500 djelatnika od Ministarstava znanosti, obrazovanja i mladih. Naposljetku, škole koje budu imale tri i više nagrađenih djelatnika od strane resornog ministarstva dodatno ćemo nagraditi - rekao je Josip Jukić, službenik za privremeno obavljanje poslova pročelnika Upravnog odjela za društvene djelatnosti.

KOGA ĆE SVE NAGRADITI GRAD

- učenike osnovnih škola na temelju ostvarenog općeg uspjeha tijekom cjelokupnog osnovnoškolskog obrazovanja:

- učenike za ostvareni uspjeh na izlučnim državnim natjecanjima iz određenog predmeta/područja/discipline te izlučnim sportskim, glazbenim i plesnim natjecanjima na državnoj razini;

- učenike za ostvaren zapažen rezultata na pojedinačnim odnosno timskim smotrama na državnoj razini;

- učenike s teškoćama u razvoju u završnim godinama obrazovanja za ostvaren zapažen rezultat;

- za ostvarene uspjehe učenika osnovnih škola na izlučnim natjecanjima nagradit će se i njihovi nastavnici mentori;

- odgojno-obrazovne radnike za ostvaren rezultat na temelju odluke ministra nadležnog za obrazovanje.

(N)ovom su odlukom jasno definirani kriteriji i mjerila za dodjelu nagrada. Kod izvrsnih osnovnoškolaca sve je jasno, za sve razrede završene s 5,0 - nagrada je 400 eura. Učeniku koji je u pojedinačnom državnom natjecanju osvojio zlatnu medalju/prvo mjesto nagrada je 300 eura, odnosno 200 ili 150 eura za drugo ili treće mjesto/osvojeno srebro/broncu. Nagrada za nastavnika mentora je pedeset eura niža.

Ako su učenici u timu do 15 članova osvojili jedno od prva tri mjesta na državni natjecanjima, iznosi su nagrada 1000/800/400 eura, a ta se nagrada dijeli razmjerno broju članova tima. Naposljetku, kod timova s više od 15 članova raspon nagrada za učenike je 1500/1000/700 eura. Nagrada za mentore, u oba slučaja, iznosi 250/150/100 eura (također se dijeli ako ih je više).

Tu su i nagrade za ostvaren zapaženi rezultat na pojedinačnim, odnosno timskim smotrama na državnoj razini, od 150 do 300 eura, odnosno do 1500 eura za timove. Utvrđeni su kriteriji za dodjelu nagrade učenicima sukladno ostvarenom uspjehu na pojedinačnim odnosno timskim izlučnim glazbenim i plesnim natjecanjima, za pojedinca prvo mjesto donosi 300 eura. Ako je riječ o timovima (do i više od 15 članova), isti su iznosi nagrade kao što je već navedeno.

Učenici s teškoćama

Predviđena je i nagrada u iznosu od 100 eura za učenika koji na županijskoj razini smotre (na kojima nema rangiranja) bude predložen za državnu razinu. Kao dodatna kategorija istaknuti su učenici s teškoćama u razvoju koji imaju ostvaren zapažen rezultat u završnim godinama obrazovanja - njih će Grad Osijek nagraditi s 400 eura.

Nagrađuju se i istaknuti pojedinci koji neprekidno unaprjeđuju odgojno-obrazovni sustav Republike Hrvatske, nakon završetka prethodne školske godine, a prema odluci resornog ministarstva, i to iznosom od 200 eura. Osnovna škola koja ima tri ili više nastavnika koji zasluže takvu pojedinačnu nagradu nagradit će se s 500 eura.

- Nagrađeni učenici i učitelji dobivene iznose mogu utrošiti prema vlastitom nahođenju, a sredstva koja budu usmjerena prema ustanovama bit će utrošena za daljnje unapređenje odgojno-obrazovne svrhe - zaključio je Jukić.