BRUNO JOBST
21.9.2024., 07:10
VRIJEDNA NOVOST U OŠ “TIN UJEVIĆ”

Rad u jednoj smjeni bolji za učenike i nastavnike

Jednosmjenska je nastava funkcionalnija, a usklađuje se i bioritam učenika

Osječka je Osnovna škola "Tin Ujević" školsku godinu 2024./2025. počela radom u jednoj smjeni. Veliki je to benefit za ovu školu, njene učenike i djelatnike, potvrdio nam je ravnatelj Domagoj Šokičić.

- Ove školske godine učenicima ćemo osigurati kvalitetne uvjete i projekte kako bi se svi mogli zajednički uključiti u još jednu ispunjenu i uspješnu školsku godinu - ističe ravnatelj Šokičić.

Učenici zadovoljniji

Kada je u travnju prošle godine došao na tu rukovodeću poziciju, naš je sugovornik imao niz ideja. "Žalio sam napraviti neke promjene, a jedna od njih je rad u jednoj smjeni. Smatram da je jednosmjenska nastava puno funkcionalnija, a usklađuje se i bioritam učenika. Primjerice, sada više nema toga da nastava završi u 19 sati, a već vas sljedeće prijepodne čeka neka izvannastavna aktivnost, nego ima dovoljno vremena i za odmor i za organizaciju. Mislim da je to učenicima uistinu bitno", objašnjava ravnatelj Šokičić.

Domagoj Šokičić, ravnatelj

Domagoj Šokičić, ravnatelj

BRUNO JOBST

No tu nije riječ samo o nastavi nego i sportskim i drugim aktivnostima kojima se učenici bave. Iako idealni školski sustav ne postoji, ipak je rad u jednoj školskoj smjeni mnogo bolji nego dvosmjenska nastava.

- Već sada, nakon nekoliko tjedana, vidimo brojne benefite rada u jednoj smjeni. Učenici su umnogome odmorniji, zadovoljniji, a najvažnije je to da smo svi, cjelokupna stručna služba i ja kao ravnatelj, cijelo vrijeme u školi. To znači da možemo odmah reagirati kada dođe do problema. Prije se događalo da stručna služba radi poslijepodne, pa ne možemo odmah reagirati, a sutradan pristup rješavanju nekog problema nije isti - kaže Šokičić.

BRUNO JOBST

U toj je školi kompletirana stručna služba, čine ju školska psihologinja, edukacijska rehabilitatorica i školski pedagog, sve vrsni stručnjaci. U brojne je aktivnosti j školi aktivno uključena i školska knjižničarka.

349 učenika

Prelazak u jednosmjensku nastavu bio je moguć i zbog kontinuiranog smanjivanja broja učenika, što je odraz demografske slike u cijeloj zemlji. Sada u OŠ "Tin Ujević" imaju 349 učenika, lani su ih imali 386, a prije dvije godine 406. Ravnatelj se sjeća vremena kada je tu školu pohađalo 768 učenika, kako je to bilo 2009. godine.

- S jedne strane, lakše je raditi kada je broj učenika manji, pa smo tako ove godine dva četvrta razreda podijelili u tri peta. To se pokazalo dobrom smjernicom, jer manje grupe učenika omogućuju bolji rad učitelju. S druge strane, evidentno je da se broj učenika smanjuje. Prije dvadesetak godina bilo je više od stotinu učenika u jednoj "paralelki", hodnici su u vrijeme velikog odmora bili puni djece, a sada toga više nema - objašnjava ravnatelj.

BRUNO JOBST

I u ovoj će se školskoj godini u školi nastaviti aktivnosti programa Erasmus+, najvećeg programa Europske unije namijenjenog obrazovanju, osposobljavanju, mladima i sportu. "Akreditirana smo škola, jedna od nekoliko u Osijeku, kolegice se konstantno usavršavaju, imaju uvid u rad škola u drugim državama, a i učenici puno nauče u sklopu tog programa", kaže naš sugovornik.

Od ostalih projekata izdvajamo projekt Školska shema, vezan uz školsku prehranu, u školi organiziraju i Tjedan školskog doručka, a imaju i projekte prevencije namijenjene učenicima koje vodi školski pedagog, u koje su uključene brojne institucije. Također, organiziraju Medni dan (projekt za učenike prvog razreda).

Kreatinka

U školi djeluje i kulturno-umjetničko društvo s brojnim aktivnostima, pripremaju i veliki projekt Kreatinka (zdrava prehrana, bendovi uživo, DJ i brojni drugi sadržaji), Božićni sajam, maskenbal i brojne druge programe.

Nastavljaju i s produženim boravkom, koji pohađa 40-ak učenika, s kojima rade dvije kvalitetne i kreativne učiteljice, Sanela Stanić i Ivana Kikić.

GOJKO MITIĆ

U prvi je razred ove školske godine krenulo 31 dijete, raspoređeno u dva razredna odjela. Prošle su godine imali 32 prvašića, dakle trend broja prvašića nije se bitno promijenio. Nekada je jedan razred imao 32 i više učenika, što je previše i veliki izazov za učitelja, smatra Šokičić.

U školi se redovito uređuju učionice, sanitarni čvorovi, dvorana. Imaju i planova o kojima ćemo opširnije pisati kad za to dođe vrijeme.

BRUNO JOBST
BRUNO JOBST