Osijek, 26. 08. 2024, Kulturni Centar Osijek, KC Osijek, obilazak nove koncetne dvorane, Franjo Krežma i predstavljanje novog koncertnog klavira. snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
21.9.2024., 08:07
PROSTOR KOJI JE NEDOSTAJAO

Koncertna dvorana Franje Krežme od Grada će napraviti ozbiljno središte glazbe

Otvorenje prve koncertne dvorane u povijesti Osijeka "Franjo Krežma", najavljeno za 27. rujna, omogućit će pozicioniranje grada kao regionalnog središta u području ozbiljne glazbe te dodatne kulturne i umjetničke sadržaje, koji se do sada nisu mogli adekvatno organizirati.

Kako ističu u osječkoj Gradskoj upravi i osječkom Kulturnom centru (KC), nova će koncertna dvorana, površine od tisuću četvornih metara, i s nešto više od 400 sjedećih mjesta, nakon zagrebačke Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski biti druga najveća u Hrvatskoj, a vjeruju i najsvuremenija.

Vrijednost projekta je 1,7 milijuna eura, od čega je 930 tisuća eura osiguralo Ministarstvo kulture, a 770 tisuća eura Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova, pa zahvaljujući tome građane Osijeka izgradnja koncertne dvorane neće koštati nijedan eurocent, podsjećaju u nadležnim gradskim službama.

Gradonačelnik Ivan Radić ističe da je izgradnja Koncertne dvorane Franjo Krežma jedinstven projekt jer se u gradovima takva zdanja podižu u intervalima od 100 godina, a nova dvorana omogućit će pozicioniranje Osijeka kao regionalnog središta i u području ozbiljne glazbe.

Otvara se prostor za nove projekte koji dosad nije postojao

Napominje da će dvorana nositi ime po poznatom osječkom violinistu i skladatelju iz 19. stoljeća Franji Krežmi, rođenom u Osijeku 1862. godine, a kojega je, iako je umro sa samo 19 godina, poštovala cijela Europa.

Krežma je iza sebe ostavio više od 100 glazbenih djela, pa ga je čak i veliki talijanski skladatelj Giuseppe Verdi nazivao novim Paganinijem. Tako će Franjo Krežma u Osijeku, nakon spomenika i osnovne škole koja nosi njegovo ime, dobiti i svoju koncertnu dvoranu, napominje Radić.

Nova koncertna dvorana točka je koja povezuje potencijale drugih gradskih umjetničkih institucija, te međunarodnih partnera u okruženju poput Panonske filharmonije, odnosno otvara prostor za nove projekte koji do sada nije postojao, smatraju u osječkoj Gradskoj upravi.

Ravnatelj osječkog Kulturnog centra Ivan Kristijan Majić napominje kako se u državama kao što je Hrvatska rijetko grade ovakve koncertne dvorane i da zapravo ima jako malo specijaliziranih hrvatskih stručnjaka koji su sposobni provesti ovakav projekt.

Nabavljen koncertni klavir vrijedan 184.000 eura

Uzmemo li u obzir da se ciljana i namjenska infrastruktura za kulturu stvarno rijetko gradi u svakoj zemlji, pa i u Hrvatskoj, time je veći značaj otvorenja nove dvorane, kaže Majić. Možemo biti ponosni na to da je ova dvorana hrvatski i osječki proizvod, s obzirom na sve koji su sudjelovali u njezinoj izgradnji, od arhitekta Damira Vrbana do izvođača radova, što su bile lokalne tvrtke i inženjeri, koji su na stručan i optimalan način pronalazili rješenja, kako od ideje preći u realizaciju, napominje.

Pojašnjava kako je, uz ostalu opremu, prije osam mjeseci provedena javna nabava za kupnju koncertnog klavira, a kojom je nabavljen koncertni klavir "Yamaha CFX", vrijedan oko 184 tisuće eura, i trenutno je, kako smatra, jedan od najboljih profesionalnih velikih klavira.

Napominje kako se klavir proizvodi gotovo 100 posto ručnim radom, u dvije tvornice u Japanu, a ovaj instrument izabrala je pijanistica Martina Filjak, kojoj to nije prva selekcija klavira.

Ona ga je u travnju izabrala između nekoliko klavira u prostorima tvrtke "Yamaha" u Hamburgu. Riječ je o vrhunskom instrumentu, što su nam rekli svi pijanisti, koji su ga do sada testirali, i stoga s veseljem očekjuemo i njegov inauguracijski koncert, koji će se održati 27. rujna, ističe Ivan Kristijan Majić.

Dvodnevni program otvorenja dvorane

Najavio je kako će Koncertna dvorana "Franjo Krežma" biti otvorena dvodnevnim programom 27. i 28. rujna, pa će na samom otvorenju 27. rujna nastupiti Simfonijski orkestar HRT-a i pijanist Konstantin Krasnitsky, kao vrhunski izvođač velikih majstora klasične glazbe, a dan poslije koncert će održati osječki vokalni ansambl "Brevis".

Program 27. rujna, kojim će ravnati francuski dirigent Pascal Rophe, obuhvatit će izvedbe 2. koncerta za klavir i orkestar u C-molu Sergeja Rahmanjinova, orkestralne suite "Žar ptica", Igora Stravinskog te "Scherzino" Franje Krežme.

Dan nakon toga, vokalni ansambl "Brevis" će, uz djela Borisa Papandopula i Dalibora Bukvića, praizvesti djela hrvatskih skladatelja Tomislava Uhlika i Brune Vlaheka te Davora Dedića, na temu Branka Mihaljevića, posvećene upravo ovome ansamblu i napisane u povodu svečanog otvorenja nove koncertne dvorane.

Želja nam je predstaviti program svjetske klase, koji je izvedbeno težak i zahtjevan, a kojeg do sada u Osijeku nismo imali priliku slušati. Mislimo da ćemo na taj način predstaviti najbolje od onoga što Osijek može ponuditi, odnosno predstaviti onaj tip programa, koji, bez ovakve infrastrukture, nismo do sada imali prilike ugostiti, napominje Majić.

Deset koncerata u novoj sezoni

U osječkom KC-u napominju kako će se u novoj dvorani održati i koncertna sezona 2024/2025, koja će imati deset koncerata te ponuditi najbolje što imaju Hrvatska, Europa i svijet.

U sklopu sezone, uz ostale, nastupit će Orkestar Glenna Millera, Zagrebački solisti, Zagrebačka filharmonija, Panonska filharmonija iz Pečuha, hrvatski pijanist Goran Filipec, Oktet violončela, uz Moniku Leskovar i sopranisticu Dariju Augštan, Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske"Lado" te slovenski vokalni ansambl "Perpetum Jazzile".

Mislim da će sezona biti vrhunska, i da je Osijek zaslužio takve programe u novoj koncertnoj dvorani, smatra Ivan Kristijan Majić.

Predsjednik Upravnog vijeća osječkog KC-a Svetozar Sarkanjac ističe kako je nova koncertna dvorana prva institucija kulture u Osijeku ikada, koja je namjenski izgrađena za svoju svrhu, jer nijedna od vodećih kulturnih institucija u gradu nije dobila svoj vlastiti prostor, u vrijeme kada je nastala.

Zahvaljujući novoj dvorani Osijek može postati značajna destinacija

To je hardverska vrijednost, a sad će slijediti njezina softverska vrijednost, odnosno sadržaj koji će ponuditi, gdje u suradnji s drugim institucijama, poput osječkog Sveučilišta, Akademije za umjetnost i kulturu, i ostalima koji trebaju pronaći svoj interes da se ovaj prostor kvalitetno popuni, i da Osijek, kroz ovu dvoranu, postane središte kulturnih događanja, i destinacija koja će u tom smislu biti značajna ne samo u Hrvatskoj, već i u ovom dijelu Europe, napominje Sarkanjac.

U Gradskoj upravi pojašnjavaju kako Osijek u povijesti nije imao mjesto, kao što je nova koncertna dvorana, koje može prihvatiti toliki broj simfoničara, a uz novi koncertni klavir otvara se prostor za gostovanja velikih pijanista te izvedbu kompleksnijih djela glazbene literature, kao i većih plesnih produkcija te glazbenih festivala.

Napominju kako se, osim velikog broja simfonijskih koncerata, koji su u Osijeku do sada bili mogući samo u Konkatedrali Sv. Petra i Pavla, planiraju i novi programi koji će aktivirati regionalne i međunarodne sudionike, kao što su zborski festival, festival komorne glazbe i osječki međunarodni jazz festival,

Novi programi su međunarodnog karaktera i vjerujemo da će biti i zanimljivi posjetiteljima iz šire regije, a za čije pokretanje je ključna dvorana "Franjo Krežma", kojom Osijek i Hrvatska postaju bogatiji za još jedno istinsko glazbeno i kulturno središte, zaključuje osječki gradonačelnik Ivan Radić.