USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
20.9.2024., 19:52
STRUČNI SKUP KNJIŽNIČARA

O stručnim i znanstvenim časopisima

Drugi stručni skup o temi "Na dobrom glasu: dosezanje i zadržavanje kvalitete stručnog i znanstvenog časopisa" održan je u srijedu u prostoru Županijske komore Osijek, u organizaciji Društva knjižničara Slavonije, Baranje i Srijema; Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek te Odbora za Nakladničku djelatnost Hrvatskog knjižničarskog društva. Skup je okupio pedesetak stručnjaka iz knjižničarstva, a glavna je tema bila nakladnička djelatnost knjižničarskih društava, ustanova u kulturi i odgojno-obrazovnih ustanova.

USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Skup je prvi put organiziran virtualno prije dvije godine, točnije, u svibnju 2022., kada su se preko platforme Zoom okupili urednici stručno-znanstvenih časopisa i glasila regionalnih knjižničarskih društava. Drugi je stručni skup organiziran s ciljem osiguravanja trajne podrške i razmjene iskustava među uredništvima časopisa koji tek dosežu norme recenziranih časopisa. Skup je poslužio i kao svojevrsna edukacija autorima iz područja znanstveno-istraživačkog rada.

USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Uvodna su predavanja održale ugledne profesorice, prof. dr. sc. Tatjana Aparac-Jelušić o temi "Zašto su nam važni nacionalni i regionalni stručni i znanstveno-stručni časopisi iz knjižničarstva i informacijskih znanosti", doc. dr. sc. Drahomira Cupar s izlaganjem "Recenzijski postupak: vrednovanje stručnih i znanstvenih radova" i izv. prof. dr. sc. Jadranka Stojanovski s izlaganjem "Promicanje kvalitete dijamantnog znanstvenog izdavaštva i uloga knjižnica". Osim navedenih, na skupu je svoju izdavačku djelatnost predstavilo još jedanaest izlagača, a održana je i panel-rasprava u kojoj su sudjelovali urednici pojedinih časopisa.

Skup su financirali Ministarstvo kulture i medija te Osječko-baranjska županija.