Promocija taktilne slikovnice Mačak KrešoOsijek, 20. rujna 2024.Snimio: Ivan ALILOVIĆ
IVAN ALILOVIĆ
20.9.2024., 19:54
PROMOCIJA TAKTILNE SLIKOVNICE

Mačak Krešo učit će osnovce i u Osijeku kako biti prijatelj slabovidnim i gluhim osobama

U Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek u petak je predstavljena slikovnica autorice Jasmine Kos "Mačak Krešo se pita: 'Koje je boje srce moje'" i radionica za djecu osnovnoškolske dobi "Kako biti prijatelj", na kojoj su djeca upoznajući se s brajicom i znakovnim jezikom učila kako biti prijatelj slijepim/slabovidnim i gluhim/nagluhim osobama.

Kako je istaknula autorica, cilj je projekta u okviru kojeg je nastala ta slikovnica vratiti se temeljima i na raznim radionicama naučiti djecu kako biti prijatelj onima koje doživljavaju drukčijima. U ovoj je fazi fokus na osobama s oštećenjima vida i sluha, a u izradi su i materijali koji će pokriti niz drugih teškoća i oblika invaliditeta.

- Tijekom istraživanja koje smo proveli kao dio rada u udruzi shvatili smo da i djeca i njihovi roditelji zapravo ne znaju kako se odnositi prema osobama s invaliditetom i djecom s teškoćama u razvoju te da se iz tog neznanja komunikacije jednostavno prekida, jer nam je nelagodno komunicirati, a kada se prekine komunikacija, to je trenutak kada počinje diskriminacija i dolazimo do točke kada nismo svi integrirani i nemamo jednake mogućnosti. Zbog toga je nastao niz materijala: taktilna slikovnica, videopriče na znakovnom jeziku, radni listići, razne vježbice i priprema za cijelu radionicu, koja je u protekle dvije godine u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja provedna u 18 osnovnih škola diljem Hrvatske - rekla je autorica.

Promocija taktilne slikovnice Mačak KrešoDubravka Pađen-Farkaš i Jasmina KosOsijek, 20. rujna 2024.Snimio: Ivan ALILOVIĆ

Dubravka Pađen-Farkaš i Jasmina Kos

IVAN ALILOVIĆ

Sljedeći je korak promocija slikovnice, a GISKO je bio prva od 50 hrvatskih knjižnica kojima će donirati sve navedene materijale te ostaviti cijeli know how, nakon čega će osnovne škole koje gravitiraju tim knjižnicama biti pozvane preuzeti materijale i pokrenuti radionice s djecom koja nemaju teškoće.

Slikovnica je otisnuta uz potporu Zaklade Novo sutra, a nastala je kao dio projekta “Kako biti prijatelj” udruge Kreativni oslonac. Tiskana je klasično i dodatno UV lakom, sadržava reljefno izdignute i teksturirane ilustracije te tekst na brajici i uvećanom crnom tisku (prilagođen osobama s disleksijom). Na poleđini su preko QR kodova dostupne audiopriča koju čitaju djeca i videopriča na znakovnom jeziku koju interpretira dijete s oštećenjem sluha. Pripremljeni su i dodatni radni materijali i vježbice, kao i prijedlog tijeka radionice za djecu. Priča na kojoj se temelji slikovnica približava boje s pomoću drugih osjetila i emocija.