Osijek, 18. 07. 2024, Upisi na fakultete. Fakultet gradjevinarstva i arhitekture u Osijeku, FGAOS. snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
19.9.2024., 07:15
STEM STIPENDIJE

Budućim nastavnicima pripada 600, a ostalima studentima 300 eura mjesečno

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih objavilo je popis studijskih programa čiji studenti mogu konkurirati za državnu STEM stipendiju u iznosu od 600 eura za STEM nastavničke studije i 300 eura za ostale STEM studije u akademskoj godini 2024./2025. Na popisu je 39 nastavničkih i čak 561 ostali STEM studij u Hrvatskoj, a među njima su i studijski programi Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

Tako pravo na stipendiju u mjesečnom iznosu od 600 eura mogu ostvariti studenti osječkih nastavničkih studija: Kemija na sveučilišnom Odjelu za kemiju te Biologija i kemija na Odjelu za biologiju. Pravo na stipendiju imaju i budući nastavnici, studenti Fizike i informatike s Odjela za fiziku te Matematike i informatike na osječkom Fakultetu primijenjene matematike i informatike.

Na popisu ostalih STEM studija je više od 60 onih s osječkog sveučilišta. Primjerice, Prehrambeno inženjerstvo na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu, Agroekonomika i Ekološka poljoprivreda na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti, Medicina na osječkom Medicinskom fakultetu, Elektrotehnika na Fakultetu elektronike, računarstva i informacijskih tehnologija, Građevinarstvo na Građevinskom i arhitektonskom fakultetu Osijek, Medicinsko-laboratorijska dijagnostika i Sestrinstvo na Fakultetu za dentalnu medicinu i zdravstvo, Zaštita prirode i okoliša na Odjelu za biologiju i brojni drugi.

Ministarstvo je priopćilo kako će nakon provjere popisa studija s visokim učilištima objaviti ažuriranu inačicu izvatka uz javni poziv za dodjelu državnih STEM stipendija, prema pravilniku za dodjelu STEM stipendije. Ministar do 1. listopada treba donijeti odluku o tome koliko se stipendija dodjeljuje, potom se otvara javni poziv za studente, a studenti se na njega prijavljuju isključivo online, preko aplikacije Ministarstva znanosti.

Državne stipendije za STEM nastavničke studije dodjeljuju se svim prijavljenim studentima, koji ostvaruju pravo na dodjelu u skladu s uvjetima iz pravilnika, navodi Ministarstvo znanosti. Ostale STEM stipendije dodjeljuju se tako da 30 % stipendija ide studentima prve godine prijediplomskog, integriranog prijediplomskog i diplomskog te stručnog kratkog studija, po 10 % studentima više godine integriranog studija, kao i za prvu i drugu godinu diplomskog studija, te 40 % za više godine prijediplomskog studija i drugu godinu stručnog kratkog studija. Studenti koji primaju STEM stipendije ne smiju usporedno primati neku drugu stipendiju iz javnih izvora.