AMK Slavonac otvorio novi poligon za obučavanje djece, pješaka i biciklista
Bruno Jobst
19.9.2024., 07:03
OSIJEK DOBIO PROMETNO VJEŽBALIŠTE

AMK Slavonac podučava 800 prvašića - biciklista

Marin Pajić: Hrvatski autoklub, čiji je Slavonac član, već godinama provodi preventivu s djecom, sada imamo i poligon

AMK Slavonac svečano je u srijedu otvorio na Čepinskoj u Osijeku Prometno vježbalište za obuku djece pješaka, biciklista i romobilista za one koji se prvi put samostalno pojavljuju u prometu. Već je počela obuka osamstotinjak djece, a na otvorenju su, uz brojne goste, bili i dogradonačelnik Dragan Vulin, nadležni za obrazovanje u Gradu Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji, te predsjednik Slavonca Marin Pajić i predsjednik HAK-a Ivo Bikić.

AMK Slavonac otvorio novi poligon za obučavanje djece, pješaka i biciklista
Bruno Jobst

Kroz teorijsku i praktičnu obuku, u sklopu akcije "Sigurno u školu s HAK-om", prvašići će s predstavnicima AMK Slavonac i Prometnom policijom proći osnove ponašanja u prometu.

Vulin je čestitao domaćinima i upozorio na to koliko je važno što djecu ima i tko i gdje poučiti o sigurnosti u prometu. "Zadovoljan sam što imamo vježbalište, ne moram ni spominjati koliko je ono važno u prevenciji i učenju ponašanja u prometu kako se ne bi stradavalo", smatra Vulin.

ČEKAJU DJECU IZ CIJELE ŽUPANIJE

Tajnik Slavonca Mirko Vukotić kaže da je Ministarstvo unutarnjih poslova sudjelovao s 40 % nepovratnih sredstava u sklopu Projekta za djelovanje u području sigurnosti cestovnog prometa. “Praktični dio vježbališta ima sve ključne elemente svakodnevnih prometnih situacija - od prometnih znakova svih kategorija preko semaforiziranog raskrižja do pružnog prijelaza s branicima i svjetlosnom signalizacijom. Očekujemo djecu iz cijele županije”, kaže Vukotić.

Bikić kaže kako prometna sigurnost nije nešto apstraktno te da nije statistika prometnih nesreća. "Ona je puno više, svi dionici u društvu dužni su pridonositi povećanju sigurnosti prometa. Na taj način i HAK i autoklubovi, u ovom slučaju Slavonac izgradnjom suvremenog vježbališta, petog u RH, pridonose na ovom području. Vježbalište je i po definiciji i po sadržaju kontrolirani siguran prostor u kojem se simuliraju stvarni uvjeti kako bi se djeca educirala za sigurno sudjelovanje u prometu. Uče prometne i znakove i pravila, olakšano je da se pogreške pojasne i isprave, a time se i posljedice pogrešaka smanjuju", pojasnio je Bikić.

AMK Slavonac otvorio novi poligon za obučavanje djece, pješaka i biciklistaMarin Pajić, Ivo Bikić - predsjednik HAK-a, Mirko Vukotić, tajnik AMK Slavonac

Marin Pajić, Ivo Bikić - predsjednik HAK-a, Mirko Vukotić, tajnik AMK Slavonac

Bruno Jobst

- Hrvatski autoklub, čiji je AMK Slavonac član, već dugo godina provodi preventivu s djecom. Primjećujemo da su djeca sve izloženija prometu, novim propisima i prometnicama na kojima se javlja i nova signalizacija i usmjerenja. Zbog toga je sazrela ideja da uz naš poligon za obuku vozača ovdje napravimo i poligon namijenjen djeci kao pješacima, biciklistima i romobilistima. Proračun je bio 1,7 milijuna kuna, 60 posto je financirao Slavonac, a ostatak MUP iz sredstava Nacionalnog programa - izjavio je Pajić.

Zvučnu kulisu za zabavu djece koja su isprobavala poligon osigurao je DJ Tac - Tihomir Dundović, koji nam se pohvalio kako je i on sedamdesetih godina kao učenik bio prvak u vožnji i poznavanju pravila. 

AMK Slavonac otvorio novi poligon za obučavanje djece, pješaka i biciklista
Bruno Jobst
AMK Slavonac otvorio novi poligon za obučavanje djece, pješaka i biciklista
Bruno Jobst
AMK Slavonac otvorio novi poligon za obučavanje djece, pješaka i biciklista
Bruno Jobst