Osijek, 18. 09. 2024., Hotel Osijek,;Gourmet; Gourmet 2024; Tomica Đukić; Iva GracekSNIMIO BRUNO JOBST

Tomica Đukić i Iva Gracek

BRUNO JOBST
18.9.2024., 20:37
MASTERCLASS: Razmjena enogastronomskih znanja

Osijek Gourmet: Nešto je divlje na tanjuru

Chef Đukić: Ovdje prezentiramo ono što nam je usađeno u naš genetski kod, a to je divljač

Prethodna su dva izdanja manifestacije Osijek Gourmet, posvećena crnoj svinji i riječnoj ribi, pokazala kako u Osijeku postoji potreba i velika zainteresiranost za stjecanjem novih enogastronomskih znanja, razmjenom iskustava, ali i općenito umrežavanjem turističkog sektora.

Gastronomski aduti

Tim je riječima Tajana Rogulja, direktorica Turističke zajednice Grada Osijeka,otvorila treće izdanje manifestacije Osijek Gourmet, održane u srijedu u Hotelu Osijek, pod nazivom Divljina na tanjuru.

Osijek, 18. 09. 2024., Hotel Osijek,;Gourmet; Gourmet 2024; Tajana Rogulja; Igor MedićSNIMIO BRUNO JOBST

Tajana Rogulja i Igor Medić

BRUNO JOBST

- Stoga, s velikim zadovoljstvom mogu reći da je ovaj treći Osijek Gourmet, posvećen divljači i divlje uzgojenim namirnicama, samo nastavak u snažnijoj promociji i valorizaciji naših lokalnih autentičnih namirnica kao snažnih gastronomskih aduta turizma grada Osijeka i njegove okolice - pojasnila je direktorica Rogulja.

- S druge strane, osim izvrsnosti i kvalitete kojima težimo u pružanju ugostiteljskih usluga, ovakvim druženjima potičemo inovativnost i stvaranje jedinstvenih i cjelovitih turističkih priča koje spajaju gastronomsko nasljeđe i moderne trendove u turizmu, a gostima nude nezaboravne doživljaje naše destinacije - dodala je.

Osijek, 18. 09. 2024., Hotel Osijek,;Gourmet; Gourmet 2024; Ivana BralićSNIMIO BRUNO JOBST

Ivana Bralić

BRUNO JOBST

Treći se Osijek Gourmet sastojao od dva dijela, u prvom je održan Masterclass, u kojem su Tomica Đukić, chef restorana Vinarije Josić i chef Hrvatske nogometne reprezentacije, Iva Gracek, glavni chef kuhinje Hotela Osijek i Ivana Bralić, pastry chef (glavna slastičarka) u restoranu Dvor Split, konzultantica i edukatorica, pripremali zanimljiva jela i otkrivali svoje male gastronomske tajne zainteresiranoj publici.

Slijedila je panel-rasprava sa stručnim gostima, a uvod u raspravu bilo je predavanje Varje Guttert, voditeljice prodaje u Javnoj ustanovi Park prirode Kopački rit.

Osijek, 18. 09. 2024., Hotel Osijek,;Gourmet; Gourmet 2024; Varja GuttertSNIMIO BRUNO JOBST

Varja Guttert

BRUNO JOBST

Vratimo se Masterclassu, koji je počeo slanim jelima, a pripremili su ih chefovi Tomica Đukić i Iva Gracek. "Pripremamo dva jela, jelenski but u povrću te plećku jelena u umaku od kruške", objasnio je chef Đukić. Kao prilog su pripremili njoke, odnosno palentu, a oba su jela bila u ukusnom umaku. Nisu nedostajali začini (kopar, ljupčac i brojni drugi), a uz divljač je posluženo vino Cabernet Franc 2019 iz Vinarije Josić.

Osijek, 18. 09. 2024., Hotel Osijek,;Gourmet; Gourmet 2024;SNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST
Osijek, 18. 09. 2024., Hotel Osijek,;Gourmet; Gourmet 2024;SNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST
Osijek, 18. 09. 2024., Hotel Osijek,;Gourmet; Gourmet 2024;SNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST

- Ovdje prezentiramo ono što nam je usađeno u naš genetski kod, a to je divljač. Osijek je essekerski grad, grad dobre zabave, a jedan od primarnih razloga zbog kojeg turisti dolaze u naš grad upravo je gastronomija. Stoga je došlo vrijeme da prezentiramo ono što imamo i implementiramo to u svoje jelovnike, a sve da bi Osijek postao meka vrhunske gastronomije - rekao je chef Đukić.

Osijek, 18. 09. 2024., Hotel Osijek; Gourmet 2024; Gourmet; panel; panel; Ivo Bašić; Karin Mimica; Tomislav jakopović; Tomica Đukić; Ivana Bralić; Vlado JumićSNIMIO BRUNO JOBST
Osijek Gourmet

Na panelu postavljeni putokazi: Divljač i šumski plodovi važni za priču i doživljaj

Desert od kestena i žira

Radimo varijacije s kestenom, jer je povezan sa šumom i temom masterclassa. Prezetiramo i nešto neobično, a to je sladoled od žira. On je iznedađujuće fin, vrlo zdrav i jako dobro se može ukomponirati s desertom od kestena. Dakle, uzeli smo plodove iz šume, kesten i žir i to smo spojili, rekla je pastry chef Ivana Bralić.

U kuhinji ne žurite

Za jela od divljači koja je prezentirao odabrao je meso jelena, dodajući da je riječ o mesu vrhunske kvalitete. Jelena je s kolegicom Ivom pripremio na dva načina, kremastije i na kiselo. Đukić je objasnio da kod pripreme divljači valja računati na više vremena. "To se odnosi na svako jelo, jer da bi nam hrana bila fina, treba joj dati vrijeme", dodao je. Naime, meso divljači treba prepržiti, začiniti, dodati mu povrće, rajčicu, vino, vodu, temeljac te peći oko četiri sata. Naglasio je da treba pasirati, a ne blendati, iako je to brže. Jelo je obogatio suhom šljivom (također slavonskim proizvodom). Od divljači koja se primjerice može pripremati u slavonskim restoranima izdvojio je bistru juhu od fazana, navodeći da je to jedna od najboljih juha na svijetu.

Osijek, 18. 09. 2024., Hotel Osijek,;Gourmet; Gourmet 2024;SNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST

Pastry chef Ivana Bralić pripremila je dva ukusna deserta, a naslovila ih je Desert s kestenom i sladoledom od žira i Tartufino. Teško je bilo odlučiti se koji je bolji, jer oba su bila fantastična! Uz deserte je poslužen Couvee iz Vinarije Josić. 

 

Projekt Turističke zajednice grada Osijeka, pod nazivom Osijek Gourmet, podržavaju partneri Hrvatska turistička zajednica, Grad Osijek, Osječko-baranjska županija, Turistička zajednica Osječko-baranjske županije, Glas Slavonije d. d. i Hrvatske šume d.o.o.