OSIJEK- 30.05.2021., Lokalni izbori, drugi izborni krug, izbor za gradonačelnika Osijeka, biračko mjesto broj 28, OŠ Franje Krežme, mjesta za glasanje.Foto: Andrea Ilakovac


 

Andrea Ilakovac
18.9.2024., 07:24
PRIPREME ZA LOKALNE IZBORE

Radiću protukandidati samo Kruhonja i netko iz SDP-a?

Na pitanje o potencijalnom kandidatu, SDP još ne nudi konkretan odgovor

Ivan Radić će se kao kandidat HDZ-a i nagodinu na lokalnim izborima boriti za drugi mandat na mjestu gradonačelnika Osijeka, stranka Možemo mogla bi kao kandidatkinju istaknuti Katarinu Kruhonju, a SDP-ova Biljana Borzan, najistaknutija članica te stranke iz istočne Hrvatske, vjerojatno neće ulaziti u utrku.

Spojive dužnosti

Izbori za župane, gradonačelnike i općinske načelnike te županijske skupštine i gradska i općinska vijeća na rasporedu su, podsjetimo, u kasno proljeće iduće godine. Kako su to često najzanimljiviji izbori, jer se izravno najviše dotiču života građana, kontaktirali smo najjače stranke u Osijeku kako bismo saznali jesu li već počele pripreme za njih. Ono što je za sada poznato, premda nije još i službeno potvrđeno, Ivan Radić, aktualni gradonačelnik, kao kandidat HDZ-a će po drugi gradonačelnički mandat. Tko će mu biti protukandidati? "Odluku o tome tko će biti kandidat ili kandidatkinja za gradonačelnika Osijeka donijet će tijela stranke, te ćemo o navedenome pravodobno obavijestiti javnost", rezime je poruke koju smo dobili iz svih stranaka kojima smo postavili to pitanje.

SDP je i dalje, bez obzira na trenutno stanje u stranci, druga najjača i najpostojanija politička opcija u gradu na Dravi. Vjeran Marijašević, predsjednik osječke organizacije SDP-a, nije nam izravno odgovorio na pitanje je li izgledno da se europarlamentarka Biljana Borzan pojavi kao kandidat. Međutim, tu je mogućnost otklonio sugovornik iz njezina tima. "Istina je da dužnost europarlamentarke i gradonačelnice nije nespojiva, ali imate situaciju da je Biljana Borzan upravo otputovala na plenarnu sjednice Europskog parlamenta u Strasbourgu, a istovremeno ste u Osijeku imali požar i spremate se za obranu od novog vodenog vala", kaže nam naš sugovornik pokušavajući tako opisati kako nije lako te dvije dužnosti obavljati istodobno.

U Domovinskom pokretu, koji je opterećen svojim problemima, odgovaraju kako su se tek odlučili koga će od kandidata podržati na predsjedničkim izborima. U novonastaloj situaciji u osječkom taboru DP-a kao jedini izgledni kandidat ostala je Jesenka Ricl. Na prošlim lokalnim izborima bila je na listi kao zamjenica kandidata za gradonačelnika Berislava Mlinarevića, no uvjerljivo su izgubili u drugom krugu. Ricl je u međuvremenu pokušala iskoristiti svoj mandat u Gradskom vijeću, premda će je i dalje tek rijetki prepoznati kao ozbiljnog konkurenta Radiću.

PREFERENCIJE

Određeni zaključci o preferencijama Osječana mogu se izvući i iz nedavnih parlamentarnih izbora, na kojima su građani osim stranke preferencijalno zaokruživali i kandidate. Od potencijalnih kandidata uvjerljivo najviše glasova – 7354 - dobio je aktualni gradonačelnik Ivan Radić. Druga je bila Katarina Kruhonja s 959 glasova, a manje od 200 glasova dobili su čelnik osječkog SDP-a Vjeran Marjašević (131 glas) i predsjednica osječkog ogranka Domovinskog pokreta Jesenka Ricl (180 glasova).

Kakvo je stanje danas u DP-u, možda najbolje oslikava situacija iz Gradskog vijeća. Naime, premda je na kandidacijskom listiću bilo čak 31 ime, ta stranka nije imala ponuditi ni jedno kad se ovih dana raspravljalo o tome tko će zamijeniti novog državnog tajnika Tomislava Bilandžića. Zanimljivo, samo koji dan prije Ricl je tvrdila da nema znatnijeg osipanja članstva.

Tko bi bio kandidat nove stranke u osnivanju Marija Radića, za sada se može samo špekulirati. Možda Krešimir Čabaj, koji je bio najistaknutiji predstavnik Radićeve struje u raskolu stranke na osječkom području? Ili će on ipak biti kandidat za osječko-baranjskog župana, a u utrku za gradonačelnika uskoči gradski vijećnik Antonio Sobol?

Manje nego 2021.?

I stranka Možemo za sada ne izlazi s imenom, premda je izvjesno kako kao kandidata za gradonačelnika može ponuditi Katarinu Kruhonju. Ona je za stotinjak glasova ostala kratka da ljetos bude izabrana u Hrvatski sabor. Kruhonja se na prošlim izborima kandidirala za gradonačelnicu, a odluči li se ponovno na taj potez, u novu bi utrku ušla u svojoj 76. godini.

U radu Gradskog vijeća još participira Snaga Slavonije i Baranje, koju predvodi Vladimir Šišljagić, koji je također bio kandidat za gradonačelnika, no, prema dostupnim informacijama, oni su bez daljnjih političkih ambicija. Tu su i Nezavisna lista Ante Đapića i Aktivni nezavisni umirovljenici, no oni su dio pozicije, pa se očekuje da će dati potporu Radiću.

“Radić dobro radi svoj posao i teško da će mu se u ovom trenutku netko moći suprotstaviti, posebice bez jake podrške stranke. Tako da je to unaprijed izgubljena utakmica", rekao nam je jedan osječki političar.

HNS možda više nije moćan kao nekad, no i dalje participira na političkoj sceni Osijeka. Predvodi ga gradski vijećnik Marin Babić, a čini se izvjesnim da će nastaviti suradnju s HDZ-om s parlamentarnih izbora. Nezavisni Tomislav Mišetić i njegova ekipa iz Retfale "Hoćemo" posljednje dvije godine malo su usporili svoje "kvartovske" aktivnosti, pa nije za očekivati kako će se upustiti u novu avanturu. To više što i oni podržavaju poziciju u Vijeću. Iz redova HDSSB-a već duže nema znakova ozbiljnije političke aktivnosti, a Most u Osijeku nema ni jedno prepoznatljivo ime.

Na izborima 2021. godine za mjesto gradonačelnika Osijeka natjecalo se sedam kandidata.