08.04.2024., Osijek - Konferencija za medije kandidata Domovinskog pokreta IV. izborne jedinice Maria Radica, Kresimira Cabaja, Jesenke Ricl. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
PIXSELL
18.9.2024., 16:54
SJEDNICA S VIJEĆNIKOM MANJE

Jesenka Ricl (DP): Za Bilandžića nemamo zamjenu u Gradskom vijeću i nećemo ju forsirati

DP ostaje bez kluba u Gradskom vijeću. Za osnivanje kluba, naime, potrebna su najmanje - dva vijećnika

Za četvrtak (19. rujna) sazvana sjednica Gradskog vijeća počet će onako kako smo prije nekoliko dana i najavili: Tomislav Bilandžić, izabrani vijećnik s koalicijske liste Domovinskog pokreta i Mosta, u srpnju je prihvatio obnašati dužnost državnog tajnika u Ministarstvu unutarnjih poslova, što je nespojivo s dužnošću vijećnika.

Mandatno će povjerenstvo stoga odmah na početku sjednice izvijestiti o mirovanju vijećničkog manadata. Uobičajena je to procedura, primjerice na jednoj od prošlih sjednica vijećnika Borisa Piližotu (SDP), koji je izabran u Hrvatski sabor, zamijenio je stranački kolega Vjeran Marijašević. No presedan je u ovom slučaju u tome što vijećnika Bilandžića nema tko zamijeniti!?

Domovinski pokret, stranka na čijoj je listi bio, nema za njega zamjenu, što znači da će Gradsko vijeće u idućim mjesecima djelovati s jednim vijećnikom manje. O tome smo prvi izvijestili prošlog tjedna, no još smo jednom provjerili je li se ipak što promijenilo.

- Nemamo zamjenu za Tomislava Bilandžića, niti ćemo je forsirati - odgovorila nam je Jesenka Ricl, vijećnica iz redova DP-a.

Ona je time ostala usamljena u vijećničkim klupama, jer druga su dvojica dojučerašnjih stranačkih kolega, Antonio Sobol i Petar Kopunović Legetin, napustila stranku. Uzrok je raskol u DP-u na nacionalnoj razini.

Sobol nam je svoju odluku nekidan također potvrdio, sarkastično upitavši dojučerašnje stranačke kolege koji su govorili da nema osipanja članstva kako to da na listi od 31 kandidata ne mogu naći zamjenu Bilandžiću.

- Na izbore za Gradsko vijeće izišli smo s koalicijskom listom na kojoj su bili i članovi stranke Most, kao i kandidati okupljeni oko Tomislava Mišetića, dakle to nije bila isključivo naša stranačka lista. Kao što sam vam već rekla, nećemo forsirati sa zamjenom za Bilandžića - komentirala je Ricl.

Izvjesno jest da Domovinski pokret ostaje bez svoga kluba u Gradskom vijeću, jer od četiri vijećnika - Bilandžić je svoj mandat stavio u mirovanje, a zamjena nije ponuđena, dok Sobol i Kopunović Legetin nastavljaju kao nezavisni. Dakle, Ricl je ostala jedina iz redova DP-a. Podsjetimo, klub vijećnika u Gradskom vijeću mogu osnovati politička stranka, dvije ili više političkih stranaka, vijećnici iz redova nacionalnih manjina i nezavisna lista ako imaju najmanje dva vijećnika.

Zanimljivo, na mrežnoj stranici Grada Osijeka, u odjeljku Gradsko vijeće, s liste klubova vijećnika već je uklonjen DP-ov. Inače, premda će imati vijećnika manje, u radu Gradskog vijeća zapravo se ništa neće promijeniti.

- Vijeće će funkcionirati normalno, s tim što Domovinski pokret i dalje zadržava pravo predložiti zamjenu do kraja mandata - objašnjava nam Tihomir Florijančić, predsjednik Gradskog vijeća Osijeka i predsjednik Mandatnog povjerenstva, koji će vijećnike prvi izvijestiti o novonastaloj situaciji.

SJEDNICA S KRAĆIM DNEVNIM REDOM

S ukupno 14 točaka dnevnog reda ovo će biti jedna od kraćih sjednica Gradskog vijeća. Među zanimljivim točkama bit će ona kojoj se predlaže izmjena odluke o određivanju koeficijenata za obračun plaće službenika i namještenika u upravnim tijelima Grada Osijeka. No riječ je o manjim korektivnim dodatcima.

Ova promjena, odnosno raskol u DP-u u Gradskom vijeću, neće utjecati ni na odnos snaga, s obzirom na to da je Domovinski pokret i do sada bio u oporbi, pa koalicija vladajućih, koju predvodi HDZ, ovime nije ništa izgubila. Štoviše.