Osijek, 18. 05. 2024., Muzej Slavonije, 39. Osjecki zbornik, predstavljanje, publikacija, Marina VinajSNIMIO BRUNO JOBST

Marina Vinaj

BRUNO JOBST
16.9.2024., 18:37
UZ DAN EUROPSKE BAŠTINE

Vinaj: Knjižno nasljeđe obitelji Truhelka u MSO-u

Muzej Slavonije u Osijeku organizira, u sklopu Dana europske baštine, predavanje "Knjižno nasljeđe obitelji Truhelka u Muzeju Slavonije: kulturno-povijesni kontekst". O navedenoj će temi govoriti dr. sc. Marina Vinaj, knjižničarska savjetnica, a predavanje će se održati u četvrtak (19. rujna) s početkom u 12 sati u knjižnici na Trgu Ivana Pavla II. br. 1 u Osijeku.
“Obiteljske knjižnice predstavljaju kulturno-povijesne riznice grada. Jedna od takvih knjižnica zasigurno je i obiteljska knjižnica Truhelka, čiji je začetnik Osječanin Dragoš Truhelka, pripadnik 78. pješačke pukovnije, manje poznati brat Jagode i Ćire Truhelka. Ova vrijedna riznica oslikava obiteljsko knjižno nasljeđe Truhelka, kontekstualizira određeno vrijeme, progovara o svojim vlasnicima te, poput muzejskih predmeta, čini povijesno, kulturološko, muzeološko i vizualno iznimnu cjelinu, važnu za iščitavanje povijesti grada”, navode u pozivu građanima iz Muzeja Slavonije. Ulazak na predavanje je slobodan.