osijek, 27 rujna 2023, 11,30 sati, kbc, bolnica, ohap, objedinjeni hitni bolniиki prijem, prvi dan rada, zdravstvo, novinar vesna latinoviжsnimio zdenko puљiж
ZDENKO PUŠIĆ
16.9.2024., 15:40
ZBOG PRITISKA JAVNOSTI I NOVIH OKOLNOSTI BEZ POSLA I SLOBODE

Nakon nove prijave pacijentice i dva disciplinska postupka osječki ginekolog dobio otkaz i uhićen je

Ginekolog osječkog KBC-a Zlatko Topolovec, nepravomoćno osuđen zbog silovanja pacijentice, u ponedjeljak je dobio otkaz te je uhićen zbog sumnji na bludne radnje.

Ne navodeći identitet liječnika, osječko Općinsko državno odvjetništvo priopćilo je kako postoji osnovana sumnja da je osumnjičenik kazneno djelo počinio 9. rujna 2024. oko 16.30, u osječkom KBC-u, kao liječnik jedne klinike tijekom pregleda pacijentice. Osumnjičenik je uhićen i ispitan u osječkom Općinskom državnom odvjetništvu, a sudac istrage Županijskog suda je na prijedlog tužiteljstva odredio istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

Ranije je ravnateljstvo bolnice priopćilo kako je odluka o otkazivanju ugovora o radu donesena 16. rujna, nakon što je Županijski sud 11. rujna dostavio bolnici nepravomoćnu presudu iz veljače ove godine, a na temelju toga protiv dr. Topolovca pokrenut je i disciplinski postupak. Iz Ravnateljstva KBC-a Osijek navode i kako su pokrenuli još jedan disciplinski postupak na temelju medijskog upita o navodnom novom neprimjerenom ponašanju istog liječnika tijekom pregleda pacijentice. Još je jedna pacijentica, naime, posvjedočila o tome da ju je spomenuti doktor neprimjereno pregledao te da uopće nije radio pod nadzorom, kako se iz bolnice tvrdilo. "Nakon pokrenutih disciplinskih postupaka te uvažavajući sve okolnosti i činjenice, donesena je gore navedena odluka", poručuju iz Uprave KBC-a Osijek.

Nakon što je mjesecima nakon osuđujuće sudske presude i dalje bio na radnom mjestu i pregledao pacijentice, ginekolog je prošlog tjedna otišao na bolovanje, a protiv njega pokrenuta su dva disciplinska postupka. Zbog osude javnosti i brojnih udruga, zgroženih ovim slučajem, Ministarstvo zdravstva u bolnicu je prošlog tjedna uputilo inspekciju. Ovakav rasplet, prema ocjeni udruga koje su proteklih tjedana prikupile stotine zahtjeva pacijenata za udaljavanjem ginekologa s radnog mjesta, uvelike je zakasnio. "Smatramo kako je otkaz nepravomoćno osuđenom seksualnom zlostavljaču itekako zakasnjela reakcija s obzirom na to da je presuda donesena u siječnju ove godine. Vjerujemo da je do ove odluke došlo isključivo, ili barem velikim dijelom, zbog pritiska i truda aktivistkinja i feminističkih organizacija poput udruge Adela iz Osijeka te online aktivističke platforme Grof Darkula, koja je pozvala javnost na reagiranje, što je rezultiralo ogromnim priljevom žalbi nadležnima u samo par dana", navodi Petra Čargonja iz Udruge PaRiter.

Čelnica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata, Jasna Karačić, podsjeća da je otkaz liječniku uslijedio tek na pritisak javnosti, kad je u njezinu udrugu stiglo više od 5000 elektroničkih poruka protiv njegova ostanka na radnom mjestu. "Trebao je otkaz dobiti odmah nakon presude. Sustav je inertan, dopustio je da žene ostanu nezaštićene i možebitno ugrožene za vrijeme njegova rada", kaže Karačić.