Divljina na tanjuru - promotekst - Osijek gourmet
MARIO ĐURKIĆ
16.9.2024., 07:00
GASTRONOMIJA I TURIZAM

Osijek Gourmet: Divljina na tanjuru za gastroavanturu

Divljina na tanjuru nije striktno posvećena samo mesu nego i samonikolom jestivom bilju

Divljač ima posebno mjesto u gastronomiji Slavonije i Baranje, poznate po bogatoj tradiciji lova i pripremi pikantnih, aromatičnih jela. Ove regije obiluju prirodnim resursima, poput šuma i parkova prirode koji pružaju idealno stanište raznovrsnoj divljači, uključujući jelene, srne, veprove, fazane i zečeve. Lovačkoj tradiciji svjedoče brojna lovačka društva kao i lovišta te lovački dvorci, poput poznatog dvorca Tikveš. No, divljina na tanjuru, koja je misao vodilja ovogodišnjeg Osijek Gourmet susreta, nije striktno posvećena samo mesu. Tema jela i razgovora bit će i divlje namirnice koje mogu biti ne samo komplementarni nego i glavni dio tanjura. Pod divljim se namirnicama podrazumijeva samoniklo jestivo bilje koje je naročito bogato hranjivim tvarima.

Stoga će Grad na Dravi ponovno će okupiti enogastronomske stručnjake, turističke dionike i druge ključne karike u lancu proizvodnje i ponude koji će 18. rujna u Hotelu Osijek raspravljati o još jednom biseru kulinarske ponude Slavonije i Baranje - divljači (nakon crne slavonske svinje, 2022. i riječne ribe, 2023.). Cilj je projekta Osijek Gourmet edukacija i umrežavanje dionika u turizmu kako bi zajedničkim intelektualnim (i enogastronomskim) naporima definirali izazove, potencijale i budućnost tradicionalne slavonske i baranjske kuhinje u Osijeku.

Na ovogodišnjem Osijek Gourmetu o važnosti divljači i divljih namirnica govorit će više stručnjaka. Na panelu naziva "Kako divljač i šumski plodovi stvaraju jedinstven doživljaj destinacije" o izazovima i budućnosti divljači govorit će dr. sc. Vlado Jumić, voditelj Uprave šuma Podružnice Osijek, Karin Mimica, autorica i voditeljica najstarijih brendova kvalitete u hrvatskom ugostiteljstvu te lice brojnih uspješnih projekata gastronomskih brendiranja destinacija, zatim pastry chef, konzultantica i edukatorica Ivana Bralić, chef restorana Vinarije Josić i chef Hrvatske nogometne reprezentacije Tomica Đukić, sommelier Tomislav Jakopović i ravnatelj Javne ustanove Park prirode Kopački rit Ivo Bašić. Panel će moderirati Željka Balja, vlasnica Autentike te osnivačica Family Welcome, prvog specijaliziranog portala za obiteljska putovanja.

Panelu će prethoditi dva masterclassa u kuhanju jela s divljači koje će predvoditi chef renomiranog restorana Josić i chef hrvatske nogometne reprezentacije Tomica Đukić, s glavnom chef kuhinje Hotela Osijek Ivom Gracek te glavnom pastry chef splitskog restorana Dvor Ivanom Bralić. Događaj će obogatiti i prezentacija Varje Guttert, voditeljice prodaje u Javnoj ustanovi Park prirode Kopački rit i najbolje turističke vodičice u Hrvatskoj u kategoriji Djelatnici godine u turizmu 2022. U projektu su sudjelovali i osječka povjesničarka dr. sc. Zlata Živaković Kerže te prof. dr. sc. Krešimir Mastanjević, predsjednik Katedre za tehnologiju mesa i mlijeka na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku.

RECEPTI DOSTUPNI ŠIROJ JAVNOSTI

Svoj doprinos u obliku recepata koji će biti dostupni široj javnosti dat će chef Tomica Đukić, voditelj prve Kuharske akademije u Hrvatskoj te vrhunski chef, edukator i međunarodni kuharski sudac Željko Neven Bremec, Alen Radanović (pizzerija Bocconcino) koji je 2024. osvojio prvo mjesto na svjetskom natjecanju u Napulju u pripremi najbolje sezonske pizze, spomenuta pastry chef Ivana Bralić, Saša Vojnović (chef u bistrou Sloboda) koji će se pobrinuti za one željne vege opcija te Dušica Siber (Vinarija Siber) koja će raspisati recept za pripremu prepelica.

Projekt Turističke zajednice grada Osijeka, pod nazivom Osijek Gourmet, podržavaju partneri: Hrvatska turistička zajednica, Grad Osijek, Osječko-baranjska županija, Turistička zajednica Osječko-baranjske županije, Glas Slavonije d. d. i Hrvatske šume d. o. o.