Osijek, 16. 09. 2024., Jug 2, GISKO - ogranak Jug 2, otvoren, posuđivanje knjigaSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST
16.9.2024., 13:30
JUGOVCI JEDVA DOČEKALI

Ogranak GISKO-a na Jugu 2 opet dostupan knjigoljupcima

GAŠIĆ: Neki naši stalni korisnici nisu željeli ići u druge ogranke

Nakon što je zbog sanacije dotrajalog korvišta bio zatvoren duže od godinu dana, u ponedjeljak je za korisnike ponovno otvoren Ogranak Jug 2 Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek.

Koliko je ta knjižnica nedostajala Jugovcima, mogli smo se uvjeriti odmah po njezinu otvaranju u 8 sati, kada smo ondje zatekli dugogodišnjeg korisnika Zvonimira Uremovića, koji nam je priznao kako je jedva dočekao otvaranje svoje najdraže knjižnice, te je odmah pohrlio naoružati se novim naslovima.

Osijek, 16. 09. 2024., Jug 2, GISKO - ogranak Jug 2, otvoren, Đurđica Gašić - knjižničarkaSNIMIO BRUNO JOBST

Đurđica Gašić - knjižničarka
 

BRUNO JOBST

Krovište sanirano

- Opskrbio sam se zalihom knjiga, koje su i dalje kao nove, s obzirom na to da knjižnica dugo nije radila. Sada je puno lakše, jer stanujem u neposrednoj blizini knjižnice, a najviše čitam krimiće i trilere - otkrio nam je gospodin Zvonimir, koji se do ponovnog otvaranja Ogranka Jug 2 koristio uslugama ogranaka Donji grad i Novi grad.

Podsjetimo, Ogranak Jug 2 bio je zatvoren od sredine prošle godine zbog dotrajalog krovišta, kojemu je bila potrebna temeljita obnova. Problemi su počeli kada je došlo do urušavanja dijela stropa na ulaznom dijelu prostora, pri čemu je jedno rasvjetno tijelo palo i povuklo za sobom strujne kabele kojima je povezano. Radi sigurnosti djelatnika i korisnika GISKO je bio prisiljen privremeno zatvoriti ogranak.

Zbog nedostatka financijskih sredstava nastala je šteta privremeno sanirana, no strop je ubrzo ponovno prokisnuo na dijelu gdje se nalaze električne instalacije, što je prijetilo velikom opasnošću od nastanka požara, posebno s obzirom na to da se zbog količine knjiga radi o prostoru u kojem postoji velik rizik od požara i njegova širenja na ostatak objekta. U razgovoru s nadležnim predstavnicima Grada Osijeka dogovoreno je da će se u proračunu za 2024. godinu planirati i osigurati sredstva kako bi se obavio sveobuhvatni popravak krova, što je i učinjeno, te je knjižnica napokon otvorila svoja vrata nestrpljivim korisnicima iz jedne od najvećih osječkih gradskih četvrti.

Osijek, 16. 09. 2024., Jug 2, GISKO - ogranak Jug 2, otvoren, Zvonimir Uremović - čitateljSNIMIO BRUNO JOBST

Zvonimir Uremović - čitatelj
 

BRUNO JOBST

- Jako velik broj naših stalnih korisnika sve se vrijeme dok je Ogranak bio zatvoren aktivno raspitivao kada će se opet otvoriti. Neki od njih nisu htjeli nigdje drugdje posuđivati jer su naviknuli na našu knjižnicu, u kojoj se i mi i oni osjećamo kao u nekom svom dnevnom boravku. U knjižnici je i novi namještaj, riječ je o uistinu divnom i toplom prostoru - ističe knjižničarka Đurđica Gašić, koja je do otvaranja knjižnice na Jugu 2, gdje je osam godina, radila u ogranicima u Gornjem gradu i Novom gradu.

Ogranak Jug 2 ima oko 1000 korisnika, a izvrsno surađuje i s obližnjim školama i vrtićima.

23.000

svezaka posjeduje u ovom trenutku Ogranak Jug 2. Redovito prima i dnevni tisak, među kojim i Glas Slavonije

- Ta je suradnja uvijek aktualna, stalno priređujemo izložbe dječjih radova, kao i igraonice. Djeca vole dolaziti u našu kvartovsku knjižnicu jer se ovdje dobro osjećaju. Vrtići dolaze čitati sa svojim predškolcima, imamo iznimno dobru suradnju, što je jako važno, jer ovaj je dio grada željan takvih stvari. Ovdje je puno mladih obitelji, koje mijenjaju sliku Juga 2 nabolje, a knjižnica je potrebna djeci jer roditelji često nisu u prilici odvesti ih do grada, potrebno je i platiti gorivo, tramvajsku ili autobusnu kartu - dodaje Đurđica Gašić, ili "teta knjižničarka", kako joj se obraćaju djeca s Juga 2.

Otkrila nam je naša sugovornica da na Jugu 2 podjednako čitaju i muškarci i žene.

Za velike i male

- Muškarci više vole žanrove poput psihološkog trilera, putopisa, reportaže, a žene odabiru romane o disfunkcionalnim junacima, ljubavne romane, pa i krimiće. Naravno, većina njih to kombinira i s dječjim knjigama, tu su i lektire, a mnogi naši korisnici imaju i naviku kod nas pročitati dnevni tisak. Uglavnom, pratimo publicistiku i sva zbivanja - ističe knjižničarka Đurđica Gašić.

U povodu ove velike vijesti za stanovnike Juga 2 kontaktirali smo ravnateljicu GISKO-a Dubravku Pađen-Farkaš.

- Izuzetno nam je drago što smo dočekali ponovno otvaranje Ogranka Jug 2 za naše korisnike, koji su u uistinu velikom broju posjećivali knjižnicu i koristili se našim uslugama, od posudbe građe do radionica za djecu. Nadamo se da će nam korisnici ponovno dolaziti u velikom broju i koristiti se svim uslugama našeg Ogranka Jug 2 - poručila je ravnateljica GISKO-a.

Viši knjižničar Siniša Petković, voditelj GISKO-ova Posudbenog odjela za odrasle, otkrio nam je kako Ogranak Jug 2 posjeduje oko 23.000 svezaka, u što se ubraja građa za odrasle i djecu, referentna zbirka i audiovizualna građa, a Ogranak prima i dnevni tisak, među kojim i mnogima omiljeni Glas Slavonije.